5 Dagen zonder… Suiker

Toen ik nog in een voedingsadviespraktijk werkte, deed ik regelmatig testjes met mezelf. Als er een nieuw dieet uit kwam bijvoorbeeld, of om te kijken wat een bepaalde allergie voor effect had op de keuze in de supermarkt. Vorige week zag ik een documentaire over suiker en besloot ik om 5 dagen zonder suiker te proberen. De regels: zo min mogelijk suiker binnen krijgen via je voeding, met uitzondering van vers en gedroogd fruit in z’n geheel*. En dus ga ik nu met de spreekwoordelijke billen bloot en toon ik jullie hoe dat eruit zag. Het waren wel wat vreemde dagen, maar enfin, c’est ca:

Vrijdag

Ontbijt: schaal volkorengranenpap met halfvolle melk en kaneel. Kiwi. Thee.

Tussendoor: 2 zwarte koffie. Handje ongezouten cashewnoten.

Lunch: 1 bruine boterham met 1 avocado en peper, 1 met halvarine en 48+ kaas. Glas water.

Tussendoortjes: 1 zwarte koffie, 2 paranoten, 2 sneetjes kleine toast met zelfgemaakte makreelsalade, 2 glazen water

Avondeten: Surinaamse geroosterde kip, witte rijst en kousenband, met sambal en ingelegde komkommer.

De granenpap zonder suiker is even wennen, maar het valt me niet tegen. Dan is het tijd voor een tussendoortje… maar tsja wat smaakt er een beetje bij de koffie? Ach, ik ben dol op cashews 🙂 Bij de lunch merk ik dat ik normaal mijn brood ‘op leuk’ met een sausje: mosterd of chilisaus of juist iets van augurk toevoeg. Sandwichspread is ook geen optie. Gelukkig ligt er nog een avocado. Omdat we laat (19.30/20.00) eten, neem ik in de middag vaak een wat groter tussendoortje. Maar dit werd lastig, dus maakte ik zelf een makreelsalade. De toastjes die ik nog had liggen vielen ook af, dus ‘sneed’ ik toast uit het gewone brood wat ik had liggen. ’s Avonds na een wandeling haalden we heerlijk Surinaams. De zelfgemaakte sambal die daarbij kwam, bevatte vast ook suiker. Net als de ingelegde komkommer. Die had ik dus moeten skippen.

 

Zaterdag

Ontbijt: 2 croissants, 1 met halvarine en 48+ kaas, 1 halvarine en parmaham, gekookt eitje, thee, handje aardbeien

Tussendoor: 1 zwarte koffie

Lunch: 2 bruine boterhammen met 1 kroket en mosterd. Zwarte koffie.

Tussendoortjes: paar kleine handjes gezouten borrelmix, 1 cappuccino zonder suiker, 1 Spa rood

Avondeten: zelfgemaakte garnalencurry: kokosmelk, knoflookgarnalen, bosui, verse koriander, bamboescheuten, rode ui, kruiden. Witte rijst. Glas water.

Terwijl mijn lief nog ligt te tukken, sta ik in de supermarkt voor een ontbijtje. Voor het vleeswarenschap kom ik inderdaad tot de conclusie dat er vrijwel geen vleeswaar te vinden is zonder suiker (vaak te vinden onder ‘dextrose’). Ik koop de parmaham, die is namelijk wel suikervrij. In het weekend staat er hier standaard een gekookt eitje op het programma. We gaan vandaag weer klussen in het nieuwe huis en daarom eet ik als lunch ook de boterhammen met kroket (buiten de deur). De mosterd die ik thuis heb is niet suikervrij, degene die hierbij geleverd wordt wél. We ronden de dag af in een cafeetje in de buurt met wat gezouten nootjes. Thuis kook ik een garnalencurry. De Fairtrade Original Kokosmelk bevat geen extra suiker.

 

Zondag

Ontbijt: 1 gekookt eitje op 1,5 sneetje bruinbrood, 1 appel, thee.

Vrijgezellenfeest: 2 zwarte koffie, kop bospaddenstoelensoep. Twee witte broodjes: 1 met ham en kaas en 1 met gegrilde kip. Een appel. 2 Spa rood, 1 Cola light.

Terras 1: een biertje. Oké, een bier (zie foto).

Terras 2: 1 Rosé, 1 Spa rood, 4 sneetjes stokbrood met aioli of kruidenboter. De helft van een salade crunchy-kip met avocado, sla, tomaat en mango. De helft van een bord BBQ spare-ribs met een handje frietjes.

Ik vermoed dat het vandaag een bonte dag gaat worden, dus houd mijn ontbijt een beetje beperkt. En inderdaad: we krijgen een heleboel te eten tijdens het vrijgezellenfeest van mijn vriendin. De ham is vast niet suikervrij en op de gegrilde kip zit een saus die ook zoetig smaakt. Ik bedenk me dat dranken een issue zijn als je geen suiker neemt en probeer voor het eerst sinds lange tijd weer eens een cola light. Ik weet weer precies waarom ik dat niet drink… #yukk Maar vooruit: het is een prachtige zonnige en warme dag en de bride to be straalt. Helemaal als we het zonnetje zien zakken op een terras het Stadhuisplein en we herinneringen ophalen aan ‘die goede oude tijd’ 😉 . En waar mijn gezelschap vandaag een stuk heerlijke Dudok appeltaart nam, kon ik het met één hapje af 🙂

20180520_170235

Maandag 2e Pinksterdag

Ontbijt: 2 Kaiserbroodjes, eentje met halvarine en parmaham en eentje met pindakaas, thee en een zelfgemaakte bananenmilkshake (halfvolle melk, magere yoghurt, banaan).

Tussendoor: 2 glazen water

2 bruine bolletjes: eentje met halvarine, sla en serranoham en eentje met halvarine, sla en Toscaanse 20+ kaas, een schaaltje kant-en-klare tonijnsalade (sla, tonijn, gekookt ei, tomaat, etc), 2 glazen water, handje snoeptomaatjes.

Tussendoor: 2 glazen water.

Avondeten: een borrelplankje met vis en vlees en olijven. Twee biertjes. 3 sliptongetjes in boter gebakken. Handje frietjes met truffelmayo.

’s Avonds: 2 glazen water

In plaats van een stuk fruit maak ik vandaag een milkshake van een stuk fruit. Krijg ik ook meteen wat zuivel binnen. Verder zit er niets in; even goed ‘wizzen’ en je hebt een heerlijke romige drank. Ook vandaag op deze ‘bonusdag’ wordt er geklust: vandaar de kant-en-klare tonijnsalade. Aan het einde van de dag nemen we onze klushulp mee naar een restaurantje waar we borrelen en dineren op het terras. Wat een verwennerij, dit weekend!

Dinsdag

Ontbijt: 1 flinke appel in magere yoghurt met kaneel

Lunch: 1 sneetje bruinbrood met halvarine 48+ kaas, 1 met avocado en peper. Handje snoeptomaatjes. Stuk komkommer. 2 zwarte koffie.

Tussendoor: handje ongezouten cashewnoten. 3 Water. 1 zwarte koffie.

Avondeten: zelfgemaakte Kip Pilav met kipdijfilet, verse perzik, tomatenpuree, courgette, rode paprika, sojasaus, worchestershiresaus, bouillonpoeder, gewelde rozijnen, ui – samen met zilvervliesrijst met spelt en quinoa. Water.

’s Avonds: een bruine boterham met pindakaas en banaan, 2 water.

We doen weer business as usual vandaag. Na het feestweekend besluit ik even een dagje op te letten, ook al heb ik afspraken buiten de deur. Ik ontbijt met zuivel en fruit zonder cruesli. De lunch eet ik tussen de bedrijven door. Ik bedenk me dat kip Pilav wel lekker is en vervang de suiker in het gerecht door een handje rozijnen. En ja, dat is ook suiker, maar fruit is toegestaan deze week*. ’s Avonds eten we redelijk vroeg en kruip ik voor een afleveringetje The Crown op de bank. Ineens heb ik -voor het eerst – zin in zoet en eigenlijk ook best een beetje trek. Ik los het op met een boterham met pindakaas en banaan en twee grote glazen water.

Suiker boosdoener?

Ik wil nog graag opmerken dat ik deze test niet deed om suiker in het verdomhoekje te zetten. Er is niets mis met suiker an sich. Maar suiker (zeker in vloeibare variant) levert je gemakkelijk veel calorieën en van teveel calorieën word je dik en ziek. Zo simpel is het. Deze week was voor mij een moment om weer even bewust te worden van de hoeveelheid suiker in onze voeding en ja, dat is wat mij betreft wel eens onnodig. Let je op je voeding en calorie-inname, dan is het goed om zo min mogelijk suiker zelf toe te voegen of suikerrijke producten te kiezen. Je krijgt er namelijk al genoeg van binnen met reguliere producten. Als je overigens denkt dat je met oerzoet of honing of kokosbloesemsuiker of meer van die hippe dingen beter af bent: sorry, you’re wrong. Vaak hebben deze producten minder zoetkracht dan riet- of bietsuiker en heb je er dus meer van nodig voor dezelfde zoetigheid.

xAnja

* fruit is suikerrijk, maar bevat ook veel vitamines, vezels en mineralen. Ik skip dit whole food daarom bewust niet uit mijn eetpatroon.

Meer lezen?

Anja

3 reacties op ‘5 Dagen zonder… Suiker

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.