Homemade Pesto + vegan versie | Anja (s)maakt alles

Vroeger (lees: toen ik nog niet bezig was met de verbouwing) maakte ik verschillende etenswaren graag zelf. Pindakaas en andere notenboters, hummus, tapenade, coleslaw, kruidenboter, maar ook jams, chutney, sambal, ijs, kruidenmixen, sauzen en ook deze simpele pesto. Hoewel me de tijd ontbreekt om dat nu allemaal weer te gaan doen, heb ik me wel voorgenomen om af en toe zoiets te maken. Voor afgelopen zondag stond er een American party op de kalender en dus besloot ik tot het maken van de allerlekkerste, origineel Italiaanse Pesto alla Genovese.

Supermarkt Pesto

PestoAH

Als je pesto in de supermarkt koopt, zal het waarschijnlijk zoiets bevatten als hierboven. Waarmee ik niet wil zeggen dat dit slecht is (zeker niet), maar 0,5% pijnboompitten vind ik wel wat karig en zonnebloemolie is niet de lekkerste olie voor een raw gerecht. Bovendien kun je ‘mijn’ (eeuwenoud Italiaans recept en ik claim het gewoon even 😛 ) pesto wél eten als je allergisch bent voor cashewnoten en ei. Maak je de vegan versie, dan is ‘ie ook geschikt voor mensen die lactosevrij eten.

De originele pesto bevat pecorino (schapenmelk) of Parmezaanse kaas (koemelk) en daarmee is ‘ie dus niet vegan. En eigenlijk ook niet vegetarisch, want Parmezaanse kaas en pecorino worden nog steeds traditioneel gemaakt met dierlijk stremsel. En hoewel ik ervoor kies om niet vegan te eten, weet ik dat er veel mensen zijn die vol-vegan of parttime vegetariër zijn. Daarom ook een alternatief. Pesto betekent trouwens niets minder dan ‘gestampt’ in het Italiaans, dus je weet wat je te doen staat 🙂

Wat een verhaal hè, voor één receptje. Ik zit op de schrijfstoel vandaag. Enfin:

Pesto alla Genovese a.k.a. Groene pesto

Voor één flink potje*:

  • 3 à 4 flinke handjes basilicumblaadjes
  • 1 flinke teen knoflook
  • 30 gram (ca. 3 eetlepels) pijnboompitten
  • 30 gram (ca. 6 eetlepels) Pecorino en/of Parmezaanse kaas
  • Goede extra vierge olijfolie (ja, dat proef je)
  • Zeezout en peper

Extra nodig: vijzel

Zo maak je het

Rooster de pijnboompitten in een koekenpan zonder olie of boter tot ze goudbruin zijn. Laat ze afkoelen. Kneus ondertussen de blaadjes basilicum in je handen. Pel de knoflook en rasp de kaas. Doe de afgekoelde pitten in de vijzel en stamp ze tot de gewenste consistentie. Pers de knoflook en voeg toe samen met het basilicum en de kaas toe. Stamp verder. Mix het geheel met olijfolie tot het een smeerbaar geheel is. Voeg zout en peper naar smaak toe.

Vegan versie

Voor de gemakkelijke veganistische versie gebruik je dus geen kaas, maar voeg je edelgistvlokken toe. Die van BioToday zijn o.a. te koop bij AH en van Natufood bij EkoPlaza. Edelgist bevat van nature B-vitamines, die je goed kunt gebruiken als veganist. Een ander alternatief: walnoten. Meehakken voor een extra nootachtige smaak, iets meer olie en zout toevoegen en voilà, je pesto is vegan.

Gebruik

Bewaar in een schone glazen pot, maximaal een maandje. Bewaar in de koelkast en haal er voor het serveren/eten uit om even op temperatuur te komen. Je kunt pesto ook prima met de keukenmachine of blender maken, maar het stampen met de vijzel geeft echt een lekkerder resultaat. Pesto is heerlijk op een toastje, als marinade, op pizza, in ’n pasta pesto, als vulling voor tomaatjes, over carpaccio, in een Italiaanse salade… en smaakt ook verrassend goed bij oude Goudse kaas. Lekker ideetje voor vanavond?

xAnja

Meer lezen?

* mijn gerechten typeren zich door termen als ‘een handje’, ‘een flinke’, ‘een snufje’. Ik ben niet zo van het afwegen. Try it out en bekijk vooral hoeveel jij zelf lekker vindt.

Anja

9 reacties op ‘Homemade Pesto + vegan versie | Anja (s)maakt alles

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.