Hoe bevalt leven zonder frituurpan?

Als je het vergelijkt met een waterkoker en een magnetron – waar ik eerder over schreef – dan is leven zonder frituurpan al een heel stuk ‘gewoner’. Niet iedereen heeft zo’n pan in huis, maar er zijn ook mensen die er twee hebben: een gewone frietpan met warmte-element en een hetelucht-friteuse (beter bekend onder de merknaam airfryer). In ons huis staat er echter geen één en dat is een bewuste keuze. Missen we dat? Eten we dan nooit friet? Nee en nee.

Wat ik vooral niet mis, is het schoonmaken van dat ding. Tot ik verhuisde in 2016 hadden we een friteuse in huis, althans: in de winter stond ‘ie in de voorraadkast, in de zomer in de schuur. En ook al was het superhandig om snel een frietje mee te maken, ik was er geen fan van. Hij heeft dan ook één van mijn eerste minimalisatierondes niet overleefd.

Waarvoor gebruik je een frituurpan?

Een reguliere friteuse is een enorm apparaat voor slechts één taak: het sterk verhitten van olie zodat je etenswaren kunt bakken op hoge temperatuur. Dat gaat verder dan alleen de bekende friet en snacks: een frituurpan kun je ook gebruiken voor het maken van fish & chips, gebakken banaan, mie, vis- of garnalenkoekjes, gepaneerde gehakt- of rijstballetjes, krokante kip, tempura-gerechtjes, loempia’s, churros, pasteitjes en bladerdeeghapjes. En natuurlijk: oliebollen en appelbeignets.

Heb je een airfryer, dan kun je meer dan alleen frituren: doordat deze met hetelucht werkt, kun je ook grillen, stomen, poffen of verwarmen, zoals je in een oven kunt doen. Daarin kun je dan weer geen producten klaarmaken met een beslagje, zoals churros, tempura, oliebollen.

Nadelen frituurpan

Ik schreef het hierboven al: het verversen van frituurolie en het schoonmaken van zo’n pan is een rotklusje. Die vette buitenkant, brrr! Hij wordt meestal ook niet echt helemaal schoon in de vaatwasser – als je die hebt – en dan nog zijn er onderdelen die niet in de vaatwasser kunnen. De olie moet apart ingeleverd worden, want: slecht voor het milieu. Daarbij moet je eigenlijk na elke 5 tot 7 keer frituren de olie verversen en de pan schoonmaken. Bij het frituren komen er namelijk kleine deeltjes van de producten in de olie terecht en kunnen er schadelijke stoffen ontstaan (acrylamide en PAKS). Voor je gezondheid is regelmatig de pan schoonmaken dus echt van belang.

Over gezondheid gesproken… een ander nadeel van de frituur is het frituren zelf. Absoluut niet de gezondste manier van voedsel bereiden, dat weten we allemaal. Een gefrituurd stukje aardappel heeft dubbel zoveel calorieën als een gekookt stukje aardappel, en dan is er nog het vet en het zout wat erbij komt. Wat dat betreft is de airfryer een beter alternatief: dat scheelt absoluut in de calorieën. Maar niet in het zout en ook in de airfryer gaat natuurlijk wat olie. Een eigen friteuse hebben zorgt er waarschijnlijk ook voor dat je vaker friet en (toch niet echt gezonde) snacks eet.

Daarnaast is het wéér een apparaat wat je moet aanschaffen en onderhouden. Wat gerecycled moet worden als het stuk is. Het is ook geen klein apparaat, je moet er maar net plek voor hebben. Zowel de airfryer als de oldskool frituurpan kunnen walmen en stinken. Sommige airfryers maken best veel geluid en de bereiding duurt langer dan in een frituurpan.

Een laatste minpunt is dat beide apparaten een relatief hoog elektriciteitsverbruik hebben voor een keukenapparaat.

Alternatieven voor de frituurpan

Oké, geen frituurpan voor ons dus. Maar wat dan wel, want een frietje op z’n tijd is hartstikke lekker. En een kroketje op brood ook. Wat kan dan als alternatief dienen?

 • Oven: er is tegenwoordig ovenfriet en er zijn ovensnacks. Die overigens zeker niet gezonder zijn dan hun frituurbroertjes en -zusjes. En de smaak is meestal niet hetzelfde; echt goed krokant krijgen uit de oven is lastig.
 • Gietijzeren pan / metalen wok: in Azië zie je ze nog wel ‘ns frituren in zo’n grote metalen wok. In de meeste Nederlandse huishoudens vinden we de gietijzeren braadpan. Beide kunnen prima gebruikt worden om te frituren: verwarm een laagje van een paar centimeter arachideolie (dat is de meest stabiele olie) in de wok. Een kookthermometer is dan handig: dan kun je meten hoe warm de olie is. Verwarm niet hoger dan 180*C. Gebruik je een wok: zorg dan dat ‘ie heel stevig staat op een speciale wokpit of wokring; je wilt natuurlijk niet dat de pan met olie omvalt! Heel af en toe frituur ik in mijn BK braadpan. Een gietijzeren pan heeft in principe de voorkeur omdat hij de warmte goed vast kan houden.
 • Snackbar (frituur): de waarheid gebiedt me te zeggen dat de frietjes in Casa Dutchie vooral van de patatzaak komen (voor de Rotterdammers: een Brammetje!). Geen gedoe, geen stank, weinig opruimen en altijd lekker krokant. En je steunt er je lokale ondernemers mee, ook niet onbelangrijk, zeker niet in deze tijden.

Mocht je besluiten om je airfryer of friteuse weg te doen, doe dit dan op een duurzame manier. Als hij nog goed is, kun je ‘m doneren of verkopen. Is de friteuse kapot, dan moet hij ingeleverd worden bij de milieustraat.

Heb jij een frituurpan in huis of heb je ‘m ook weggedaan? Of ben je groot fan van een hetelucht-friteuse? Leuk om jouw ervaringen te lezen!

xAnja

Gerelateerd:

Fotocredits: JC Gellidon

Anja

12 reacties op ‘Hoe bevalt leven zonder frituurpan?

 1. Wij hebben er nog één maar heb al meermaals gezegd dat ik die niet vervang als die stuk is. Alleen wil dat rotding maar niet stuk. 😉
  Die hete olie en kinderen in de buurt vind ik zo gevaarlijk, vooral omdat die olie nog uren warm blijft en die pot dus uren in de keuken staat en met kinderen is het soms zo snel gebeurd hè… En de volgende ochtend die vervelende geur altijd. Een keertje had ik deze buiten gezet, omdat ik dat veiliger vond en beter voor de geurtjes. Resultaat: oliespatten op de blauwsteen die er al meer dan een jaar in staan.
  Zoals je begrijpt ben ik dus ook geen fan…

  Like

  1. Daar had ik inderdaad nog niet eens aan gedacht, de hete olie en kleine kinderen, maar dat is zeker ook een risico! En wat zonde van de vetspetters op je tuintegels… hele hete sop van groene zeep misschien nog proberen? Bedankt voor je toevoeging (en het wachten tot ‘ie stuk is, haha)

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb al alles geprobeerd, het is een blauwe Belgische natuursteen, heb al met kokend water, met Dreft, met Marseillezeep, met citroen,… geprobeerd. Leverancier zegt dat dit er wel gaat uit “slijten”, dus dat is even afwachten.
    Olie is echt een risico met kids: toen onze jongste op intensieve verzorging lag, ben ik daar eens aan de praat geraakt met de mama een kindje dat een ketel frituurolie over zich had gegoten en ook op intensieve verzorging lag met derdegraadsverbrandingen. Ik heb nooit gehoord of dat kindje het gehaald heeft of niet, maar nog veel aan de mama terug gedacht. Dus ja, frituurpan wordt niet vervangen als hij het begeeft.

    Like

 2. Die van ons stond al jaren in de schuur. De dag voor Koningsdag heeft mijn man ‘m schoongemaakt. Wat een klus was dat. Op Koningsdag hebben we bitterballen uit eigen frituur gegeten. Wij vonden het erg leuk én lekker om “het” weer een keertje te doen.

  Like

  1. Haha, wel leuk dat jullie er zo’n momentje van gemaakt hebben. En mooi dat je je man hebt kunnen strikken voor het klusje. Gaat ‘ie nu weer voor een jaar de schuur in? 😉

   Like

   1. Geen idee. Bitterballen en hete hapjes blijven lonken, maar gezond verstand knokt ook voor erkenning.

    Like

 3. Ik heb zelf geen frituurpan, maar wel ervaring met frituren, omdat ik voor een club ieder jaar een week voor 30+ man kook en dan maken we ook weleens gerechtjes die gefrituurd moeten worden. We koken namelijk iedere avond een hoop verschillende gerechten rond een thema, erg afwisselend en voor iedereen lekker. We hebben tempura gemaakt van paddenstoelen, gefrituurde tempehballetjes, en natuurlijk falafel. Falafel “from scratch” voor 40 man is niet niks, dan ben je wel even bezig.

  Wij frituurden in grote kookpannen met zonnebloemolie achterop het fornuis. Een paar honderd falafelballetjes frituren in een dun laagje olie in een braadpan schiet niet zo op.

  We hielden inderdaad een kookthermometer bij de hand. Die hadden we ook al om de temperatuur van de oven mee te checken. Het is een handig ding en hij neemt niet heel veel ruimte in.

  Like

 4. Wij hebben een airfreyer. In eerste instantie meer uit praktisch oogpunt. Dochterlief heeft coeliakie en mag de friet niet van de snackbar hier. En overfriet vond ze niet lekker. Inmiddels eten wij elke vrijdagavond met z’n allen friet uit de airfreyer:)
  En probeer ik, vaak op advies van m’n moeder) ook andere gerechten uit erin. Voor mij is het een blijvertje 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Leuke website! En hoera: nog mensen zonder frituurpan. Nooit gehad, zelfs. Wij gaan frietjes eigenlijk altijd halen, heel af en toe in de oven (maar geen fan). Ik denk net zoals jij: voor 2,5 euro ga ik echt niet meerdere keren per jaar een frietpan ontvetten, er een goede plek voor zoeken enzoverder.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.