Hoe bevalt leven zonder auto?

Vorig jaar mei moest mijn 20-jarige Mini Cooper naar de apk. Al snel kwam het berichtje “dit gaat ‘m niet worden zonder een flinke smak geld er tegenaan te gooien”. Dat hadden we ergens wel verwacht, maar toch was het – ik was 6 maanden zwanger – een beetje een domper. Nog eens een flinke investering doen in een auto die het niet waard meer is? Je verlies nemen en hem verkopen voor de onderdelen? Maar hoe gaan we ons dan vervoeren?

Omdat ik op dat moment in verwachting was, kwam daar dus ook heel praktisch de vraag bij : “hoe gaan we naar het ziekenhuis als het zover is?” (Ik wist zeker dat ik in het ziekenhuis zou bevallen). Het meest voor de hand liggend was om de Mini te verkopen voor wat de gek ervoor zou geven en die schamele opbrengst te gebruiken om een voor-ons-nieuwe tweedehands auto te kopen.

Maar de prijzen van tweedehands auto’s waren toen al niet mals. Voor een beetje ruimere auto – ook met het oog op kinderwagens enzovoorts – moest je al snel EUR 8.000 neertellen. En dan had je echt niet zoveel soeps of een auto die er al aardig wat kilometers op had zitten.

Dan geen auto?

Ik was benieuwd hoe het zou gaan als we geen eigen auto in ons bezit zouden hebben, maar met het oog op die bevalling (en de tijd daarna met een baby) leek me dat toch ook best een uitdaging. We wonen in een stadse omgeving met verschillende vormen van OV op loop- of fietsafstand. En hebben ook onze benen en een stel fietsen in de schuur. Maar zouden we het daarmee redden?

De Mini werd verkocht. Hij leverde nog een aardig bedragje op. Maar ongeveer 1/6e van de prijs van een tweedehands auto, dus lang niet genoeg. Dus begonnen Mr Dutchie en ik te rekenen. Was het het waard om geld bij elkaar te sprokkelen voor een tweedehands auto? Wilden we misschien aan een private leaseauto? Of zouden we het – ook vanuit milieuoogpunt – proberen om te reizen zonder een eigen auto te hebben?

Zelfs met een bevalling, later een baby/kindje in de nabije toekomst?

We spraken af dat we het drie maanden zouden proberen, reizen met de fiets, het OV/de trein, de deelauto en misschien af en toe een taxi. En ja, in die 3 maanden zou ik ook bevallen. We namen dus best een gok. We namen allebei een dalurenabonnement van NS (40% korting buiten de spits) en registreerden allebei als bestuurder bij Greenwheels.

De drie maanden vlogen voorbij. Onze kleine werd eerder dan gepland geboren. Het was een taxirit om kwart over vijf ’s morgens die ik niet snel meer zal vergeten. It makes for a good story, haha, maar het ging supergoed, want juist met de taxi mochten we voor de deur van het ziekenhuis uitstappen. Inmiddels zijn we bijna een jaar verder en hebben we nog steeds geen eigen auto. Ook niet nu we een gezin van 4 zijn.

Geen eigen auto, de voordelen:

 • Geen vaste maandelijkse kosten meer (verzekering, belastingen, parkeervergunning)
 • Geen variabele kosten meer (apk/onderhoud, benzine, schoonmaak, ruitensproeiervloeistof enzo)
 • Geen gedoe! Niet meer naar de apk, garage of wasstraat
 • De rust: mijn auto was op het laatst niet echt betrouwbaar meer en dat reed toch niet zo lekker
 • Milieubewuster reizen: trein in plaats van auto
 • Minder autoritten dus minder file en uitstoot
 • Vaker de fiets
 • We consolideren ritten met de deelauto, rijden ‘efficiënter’
 • OV en deelauto zijn goedkoper dan een eigen auto
 • En je bent je meer bewust van wat reizen je kost
 • Bij Greenwheels kun je verschillende auto’s lenen, ook een station of busje.

Geen eigen auto, de nadelen:

 • ‘Onze’ dichtstbijzijnde deelauto is 2 minuten lopen
 • Soms is die al door iemand anders gereserveerd, dus dan moeten we ietsje verder
 • Met OV reizen kan langer duren/geen handige route zijn/niet goed te bereiken
 • Als je veel spullen hebt halen we de deelauto eerst op, waarvoor je extra tijd moet rekenen

Geen voor- en geen nadeel: je bent je bewuster van wat je reis kost / wat je ervoor moet doen. Dan denk je toch wel even twee keer na voor je een Greenwheels reserveert of opzoekt hoe laat je de bus moet hebben, waar je moet uitstappen enzovoorts.

Grappig genoeg vind ik het vooral bij vakanties heel fijn om met de deelauto op stap te gaan. Vorig jaar huurden we de stationwagen van Greenwheels om naar de Ardennen te gaan. Als we met onze eigen auto waren gegaan dan had ik in de dagen daarvoor – naast dat ik alle spullen bij elkaar moest zoeken voor de baby en mijzelf – de auto moeten checken en schoonmaken. Genoeg ruitensproeiervloeistof? Verzekeringspapieren in orde? Al getankt? Dat scheelde echt in de stress! En zo’n grote auto was met al die babyspullen toch wel erg fijn.

Het experiment is dus aardig verlengd. Ik zeg niet dat we nooit meer een eigen auto zullen bezitten, maar vooralsnog gaat het prima. Voor ons is het een zorg en een financiële last minder en ik ben blij dat wij zo heel praktisch een stukje kunnen bijdragen aan het milieu. Het is één van de grootste dingen die ik heb geminimaliseerd, kun je wel zeggen!

Heb jij er wel eens aan gedacht om je auto weg te doen? Of bezit je er helemaal geen een?

*

In de serie ‘hoe bevalt…’:

Anja

4 reacties op ‘Hoe bevalt leven zonder auto?

 1. Wij (gezin met drie kids) hebben 3,5 jaar geleden de auto weg gedaan. Wat een goede beslissing is dat geweest!
  We reizen meestal met de trein (ook internationaal) en heel af en toe huren we een sixt auto (nog beter dan green wheels vinden wij want elektrisch en vijf ipv vier gordels). Wij wonen in dezelfde stad als jij en altijd is er binnen 1 km een sixt te vinden.
  Heel af en toe mis ik een auto – bijv bij harde regen of heel koud weer maar goede regenkleding doet veel. En het is heerlijk om de files voorbij te fietsen

  Like

 2. Wij (gezin met dochter van 12 en hond) doen het ook al ruim drie jaar zonder auto (hadden er eerst zelfs twee!). Het bevalt ons goed en als we een auto wel nodig hebben dan lenen of huren we er eentje. Verder alles op fiets en met OV. Inderdaad bij regen weleens balen maar hoe vaak komt t voor dat het hele dag regent? We zijn zelfs een zomervakantie met OV naar Ameland geweest, met hond (trein, bus en boot). Een voordeel vind ik ook dat we ons niet druk hoeven te maken om hoge benzineprijzen, om wegafsluitingen etc. Doorgaans gaat dat niet voor ons op, heerlijk!
  Mijn man fietst de meeste keren naar zijn werk (20 km) en ik altijd (6 km).

  Like

 3. Prachtig streven! Maar wij wonen als gezin van 3 wonen heel landelijk en daardoor is het zonder auto eigenlijk niet te doen. Ik heb het 3 jaar geprobeerd zonder auto, maar ik had het na een tijdje helemaal gehad met de kilometers, polders en wind op de fiets. Mijn man heeft voor z’n werk sowieso een auto nodig (hij reist veel naar klanten) en nu heb ik sinds een paar jaar ook een auto. Helaas is het openbaar vervoer hier niet zo goed geregeld. Ik vind het een prachtige stap in het minimaliseer- en duurzaamheidsproces, maar helaas voor ons niet haalbaar.

  Like

 4. In mijn stad (wellicht ook in de jouwe) staan sinds een aantal maanden elektrische deel-bakfietsen van Cargoroo. Voor dingen die net te groot zijn voor de fiets is het echt een uitkomst en je kunt ook makkelijk wat langere ritjes maken omdat de bakfietsen elektrisch zijn. Ik heb er laatst 65 liter muurverf in gehaald bij de bouwmarkt en iets van 10 km mee gereden, dat ging perfect. Er zitten ook bevestigingspunten voor een Maxi Cosi in.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.