Hoe bevalt leven zonder printer? | Waar kun je printen zonder printer?

Sinds ongeveer een jaar heb ik geen actieve printer meer in huis. Dat betekent dus dat ik thuis niets uit kan printen, kan kopiëren of kan scannen – want mijn printer was zo’n 3-in-1 ding. Hoe dat ons als gezin bevalt, lees je in het blogbericht van vandaag. En ik tip 6 alternatieven om toch een papiertje met tekst in of uit je computer te krijgen.

Als je zelf overweegt om je printer weg te doen of om er al dan niet eentje aan te schaffen, dan kan dit een informatief artikel zijn. Tegelijk is het een persoonlijke kwestie en heb jij misschien wel veel vaker printjes nodig dan ik. Of juist helemaal nooit. Ik ga uit van mijn situatie.

Documenten printen zonder printer

Het afgelopen jaar heb ik gemerkt dat je de printer echter maar verbazend weinig nodig hebt. Slechts een paar keer was het “lastig”, maar loste ik dat op met alternatieven. Die situaties waren vrij specifiek en op één hand te tellen. Het ging om:

 • Sinterklaasgedichten
 • Papierwerk voor onze bruiloft (zo hey… waaaaaat? ja, echt waar)
 • Printje voor werk (contract tijdens thuiswerken)
 • (misschien:) uitnodigingen voor feestjes

Zo verdeeld over het jaar gezien is dat dus eigenlijk bepaald geen issue. Het vraagt alleen wat planning en nadenken vooraf. En wat communiceren hier en daar. Met een eigen printer had ik misschien vaker een uitnodiging uitgeprint en verstuurd, wat ik nu digitaal doe. Zo kom ik dan ook meteen bij de oplossingen, want hoe hebben we dat dan voor elkaar gekregen?

Alternatieven voor een eigen printer / kopiëren:

 • Printshop: hier op loopafstand zit een printshop waar je van alles kunt printen. Ook gewone A4-tjes in kleur of zwart/wit. Is echter niet heel goedkoop. Je hebt ook online copyshops die het voor je printen en naar je toesturen. Dan heb je uiteraard wel weer verzendkosten. Zie ook: waarkanikprinten.nl.
 • Bibliotheek: de bieb biedt mensen de mogelijkheid tot printen, kopiëren en scannen. Daar kan iedereen (lid of niet) gebruik van maken, al is het als lid wel goedkoper en gemakkelijker, want dan kan het met je biebpasje.
 • Werk/school: op ieder kantoor en in iedere school/hogeschool/universiteit staat tenminste één printer. Je moet dan even vragen of het voor je uitgeprint kan worden én je moet het ophalen of verzenden, maar dan is het ook geregeld.
 • Buren/vrienden: onze Sintgedichten zijn geprint door de buren en mijn zus. Als je dat eens per jaar vraagt, is dat meestal geen probleem.
 • Online printservices: zeker voor specifieke producten (fotoboek, uitnodigingskaarten) kun je bij een zee van online aanbieders terecht. Sommige specialiseren zich ook. Voorbeelden: Hema, Fotofabriek, Kaartje2go etc.

Alternatieven voor scannen

 • Scan-apps: voor je telefoon, waarmee je een document kunt digitaliseren en per mail kan versturen. Dat scheelt papier en printen.

Waarom geen printer?

Voor veel mensen is het zo standaard om een printer in huis te hebben, dat je je kunt afvragen waarom je er níet eentje zou willen hebben. Mijn redenen zijn simpel: ik merk dat ik minder print of: alleen print als het echt nodig is. Het is dus duurzamer, want minder inkt- en papiergebruik. Daarnaast hoef ik ook niet zo’n lelijk zwart bakbeest in huis te houden, ruimte op een tafeltje of op mijn bureau te reserveren, dure inktcartridges te kopen en bespaar ik mezelf HEEL VEEL frustratie omdat het ding zelden doet wat jij wil als je ‘m nodig hebt.

Papierwerk met strepen of halve letters, cartridges die niet werken of je vingers vol met inkt: ik heb het ermee gehad. Als ik geen (nieuwe) printer koop, hoeft hij ook niet te worden gemaakt. Zo besparen we weer grondstoffen, transport en onderhoudskosten.

In de afgelopen tijd heb ik een paar keer gekeken naar de prijzen van printers “omdat het me toch wel handig leek”. Tot ik bedacht wanneer ik de printer had gemist en waarvoor ik hem eventueel in de toekomst zou gebruiken. En nu ik dit berichtje heb geschreven, weet ik het helemaal zeker: ik hoef voorlopig geen printer in huis. Het is weer één van de dingen die ik heb weten te minimaliseren uit mijn huis en mijn leven. En dat zonder noemenswaardige problemen.

Heb jij zelf een printer in huis? Maak je daar veel gebruik van?

In de serie “Leven zonder…”

Anja

10 reacties op ‘Hoe bevalt leven zonder printer? | Waar kun je printen zonder printer?

 1. Heel herkenbaar. Zelf heb ik nog wel een kapotte 3 in 1 printer in huis, maar overweeg hem de volgende keer naar de stort te brengen. Eerst wilde ik hem nog bewaren voor scannen, maar dat weigert hij nu ook steeds. Dus eigenlijk werkt hij helemaal niet meer…. Welke scan-apps kun je aanbevelen voor digitaliseren van documenten?

  Like

 2. Wij hebben wel nog een printer in huis, maar vooral omdat mijn vriend een eigen zaak heeft. Jammer genoeg zit nog niet iedereen (ook onze Belgische overheid niet) mee op de volledig digitale kar dus moeten er nog wel wat documenten echt op papier bezorgd worden.
  Moest het enkel voor privé zijn, dan denk ik dat we een printer best gemakkelijk zouden kunnen missen.

  Like

 3. Ik heb mijn printer een paar jaar geleden weggegeven. Gewoon een kaartje opgehangen in de Jumbo, en een dag later kwam iemand ‘m halen. Ik had een inkjetprinter, maar printte zo weinig dat de inkt telkens indroogde. Dat is een duidelijk teken dat je die printer beter weg kan doen. Ik heb nog wel overwogen om een zo simpel mogelijke zwart-wit laserprinter aan te schaffen, want die droogt niet in. Maar uiteindelijk kan ik altijd wel bij school/werk/vrienden/familie terecht om even wat te printen.

  Handgeschreven uitnodigingen voor feestjes zijn trouwens eigenlijk veel leuker dan printjes. Ik schrijf sinds ik geen printer heb veel meer dingen met de hand.

  Like

 4. Nou, dat is een goeie vraag! Ik heb wel een printer, die ik ook wel gebruik.. Maar hoe vaak en hoeveel.. Daar ga ik eens goed over nadenken. Bedankt voor dit bewustwordingsmoment!

  Like

 5. De enige reden dat ik nog steeds een printer heb (~25 printjes per jaar; ja inkt droogt uit), is omdat het helaas verrekte lastig is een plek te vinden waar geprint kan worden:
  – print/copyshops: ik heb in de afgelopen 10 jaar (5 verschilende gemeentes) nooit ergens gewoond waar je in de buurt als particulier kon printen. De meeste plekken waar ik woonde, hadden sowieso helemaal geen copyshop
  – Bibliotheken: deden alleen kopieren; printen niet mogelijk. Bovendien moet je lid zijn, zelfs om te kopieren
  – Werk: ik werk freelance. Zomaar een kantoor of school binnen lopen om te printen, gaat ‘m niet worden
  – Familie: er woont niemand in de buurt; buren: kan ik vergeten

  Dus helaas blijft het een noodzaak voor mij om een printer te hebben. Bijv. zoals Vrijdag: dan neem ik de ferry naar Engeland en het ticket voor ferry+trein in UK moet geprint worden..

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.