Decoreren voor Pasen als minimalist

Decoreren voor de seizoenen – bijvoorbeeld decoreren voor Pasen – als je minimalist bent, klinkt misschien een beetje gek. Want: dat soort spullen heb je toch niet nodig? Je kunt toch heel goed zonder? Jazeker, helemaal waar! Maar toch doe ik het. Want minimalisme is voor iedereen anders. Voor mij is het ook: de seizoenen beleven. En daar hoort een klein beetje seizoendecoratie bij.

Minimalistische paasdecoratie

Laat me dus vooral beginnen met schrijven dat het absoluut niet nodig is om je huis te decoreren voor Pasen of het voorjaar. “Minimalistische paasdecoratie” bestaat eigenlijk niet. Toch zal je in ons huis een paar toefjes voorjaar / Pasen vinden. Ik schreef het al eerder, ik word daar blij van. Het maakt mij creatief, wat me weer op andere vlakken helpt. En ik vind het leuk om te doen voor de andere gezinsleden, een stukje zorgen voor een fijne omgeving voor ons allemaal.

Minimalistische decoratie-ideeën

Wil je wel wat in huis halen voor Pasen of het voorjaar? Dan heb ik een aantal suggesties waarmee je niet teveel troep in huis haalt en er toch wat leuks van maakt:

1 – Kies spullen die lang meegaan

Kies voor tijdloze items die tegen een stootje kunnen. Laat sterke designs of “hippe” items achterwege. Volgend jaar vind je ze waarschijnlijk niet leuk meer staan. Hout is beter dan plastic. Of ga voor glas, emaille, gietijzer, aardewerk, leer of roestvrijstaal. Kies producten die in de was kunnen of die je kunt poetsen zonder dat je er de kleur vanaf haalt.

2 – Kies milieuvriendelijke items

Ga niet voor plastic prul. Kies bijvoorbeeld voor gedroogde bloemen of bloemen van vilt. Laat papieren servetten achterwege, maar investeer in neutrale wasbare varianten in katoen of linnen. Koop geen dingen die je zelden gebruikt. Dat is zonde van de grondstoffen en jij hebt er alleen maar troep van. Koop biologische bloemen en plant bolletjes na het uitbloeien terug in de tuin.

3 – Koop tweedehands, ruil of leen

Bibliotheekboeken over tuinieren of over het Paasverhaal (als je religieus bent) kunnen een mooie, simpele toevoeging zijn aan een boekenplank of op je koffietafel. Vraag bij familie of vrienden na wat zij voor decoratie in huis hebben om het voor eventjes te lenen (of om te ruilen met wat jij hebt). Zo heb je toch wat nieuws. Een derde milieuvriendelijke optie: koop tweedehands decoratie bij de kringloop. Zo steun je meteen goede doelen.

4 – Gebruik wat je hebt

Knutsel zelf paashangers van oud papier. Een eigen vaas met wat mos en een paar bolletjes erin. Een paar mooie voorjaarstakken uit de tuin in een pot. Een geknutseld dingetje van de kids: je kunt al met een paar simpele dingen een fijne sfeer neerzetten. Door het papier en de takken/bolletjes te recyclen, is dit nog een zero waste optie ook.

5 – Vervangen i.p.v. erbij

Minimalistisch decoreren doe je door iets weg te halen en er dan iets nieuws/anders voor in de plaats te zetten. Dus niet door iets erbij te plaatsen. Zie onderstaande foto’s:

Een opgeruimd Pasen

Na de winterse tijd van bezinning is het voorjaar en de aanloop naar Pasen een tijd waarin het weer wat meer uitbundig wordt. Maar let op dat je niet teveel in huis haalt en het een zooitje wordt. Een Paasfeest zonder prul is zoveel fijner. Dan heb je na het Paasweekend ook niet zoveel op te ruimen. Gebruik bijvoorbeeld Tweede Paasdag om de boel weer lekker aan kant te maken: ramen open, decoratie opruimen, heerlijk!

Niet decoreren, maar beleven

De meest minimalistische manier van Pasen vieren is om geen extra spullen te kopen, maar om Pasen op een andere manier te beleven, te ervaren. Dat kan door dingen te doen, in plaats van te kopen. Dat kan o.a. door:

 • in de tuin werken, bloemen planten, zaadjes zaaien
 • eieren-estafette (parcours met een ei op een lepeltje)
 • paasontbijt of -brunch
 • bloesemwandeling maken
 • naar de kinderboerderij
 • eieren versieren / verven
 • zelf placemats maken
 • lentethee maken (tijm, limoen, zoethout, munt)
 • samen een paasdiner koken
 • chocolade-eitjes langsbrengen
 • iets lekker bakken (paastaart, paaskoekjes)

Hoe breng jij Pasen in huis? Of laat je deze feestdag aan je voorbijgaan?

Anja

2 reacties op ‘Decoreren voor Pasen als minimalist

 1. Heb niet de behoefte om bij elke feestdag mijn huis uitbundig te versieren. Met kerst wat meer dan met andere feestdagen, maar dat heeft er meer mee te maken dat dat midden in de winter is en ik er meer behoefte aan heb om het wat knusser te maken. Als ik decoreer dan kijk ik eerst wat ik nog heb of wat ik in de kringloop kan vinden en dan het liefst dingetjes die ik voor meerdere doeleinden kan gebruiken niet voor een speciale dag. Zo hangen kerstlichtjes het hele jaar om mijn spiegel en koop ik alleen kerst en /of paasstukjes met korting als ik die als ze uitgebloeid zijn ook in de tuin kan zetten. Bovendien worden er na de feestdagen altijd veel dingen weggegooid zeker op mijn werk die ik thuis een 2e leven geef zoals minikerstboompjes met kluit met kerst en bloembollen met pasen. Als ze het dan goed doen in mijn tuin heb ik daar meer en langer plezier van dan een week in huis tijdens de feestdagen. En met een beetje mazzel geeft de zon mij meer paasplezier dan decoraties in huis.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.