Minimalist en zwanger: wat heb je écht nodig in het 1e trimester?

Minimalisme én in verwachting zijn: het lijkt bijna niet te kunnen. Want bij een baby krijgen hoort een lading spullen (kopen) toch? Gelukkig valt dat wel mee. In een aantal artikelen – van het moment dat je graag zwanger wilt worden tot de eerste weken met een baby – neem ik je graag mee in mijn minimalistische en duurzame keuzes rondom zwangerschap en nieuw ouderschap. Met vandaag: het eerste trimester.

Mocht je het gemist hebben, wij zijn in verwachting. En ik kan je vertellen: dat botst aardig met mijn minimalist-zijn! Daarom zijn deze artikelen ook vooral een opsteker/hart onder de riem voor mijzelf!

Zwanger worden

Eigenlijk begint een zwangerschap al lang voor je besluit voor een baby te gaan*. Dat is voor iedere vrouw** anders: voor sommigen gaat het van ‘een leien dakje’, anderen hebben er een heel (soms medisch) traject of lange wachttijd voor nodig. Maar in de periode van zwanger worden is er eigenlijk maar één ding wat je écht nodig hebt:

  • Een vitaminepil met foliumzuur/B11
  • Een vitamine D-tabletje

Ja, echt. That’s it.

Het is handig om hiermee te beginnen voor je zwanger bent en het liefst ook voor je gaat “proberen”. Het duurt namelijk zo’n 4 weken voordat je foliumzuur in je lichaam op de juiste “sterkte” is. Tippie van mij: bij o.a. Kruidvat zijn er tabletjes waar beide stoffen in de basishoeveelheden inzitten, dan hoef je maar één keer te slikken. Een andere mogelijke aankoop is een (paar) ovulatie- en/of zwangerschapstesten voor thuis, maar je kunt je urine ook via je huisarts laten testen.

Zwanger!

Wat heb je nodig als je menstruatie uitblijft en je die streepjes op je test hebt gespot? Nou dan begint het koopfestijn! Ehm, nou nee hoor! Dat is nergens voor nodig, niet erg minimalistisch en duurzaam of prettig voor je portemonnee is het ook niet. Vanaf nu geldt eigenlijk hetzelfde: anders dan

  • Een vitaminepil met foliumzuur/B11
  • Een vitamine D-tabletje

heb je in die eerste weken (week 4 – 6) niets nodig. Bel wel je verloskundige of bespreek met je gynaecoloog voor een eerste afspraak en check of de vitaminepillen die je neemt de juiste hoeveelheid voor jou bevatten. Heb je bijvoorbeeld een donkere huidskleur, dan is extra vitamine D aan te raden.

Zou je het liefst nu al je helemaal all-in willen gaan met het kopen van de schattigste babykleertjes of babykamerdecoratie? Het is volstrekt normaal om heel blij te zijn met deze stap, maar helaas is het geen gegeven dat een zwangerschap leidt tot een baby. Houdt je hand nog even op de knip. Wat wel leuk is in deze fase – en het kost niets:

  • het aanmaken van een Pinterest-album met babykamer-ideeën
  • het starten van een (digitaal) fotoalbum met je positieve test, echo’s of (buik)foto’s
  • het schrijven van een (digitaal) zwangerschapsdagboek
  • het bijhouden van een videodagboek op je telefoon
  • een gratis zwangerschapsapp op je telefoon zetten

Eerste trimester

Met dat de weken (week 6-12) vorderen en je je eerste afspraak hebt bij de verloskundige of gynaecoloog, wordt de zwangerschap – en het feit dat er een kleintje komt – steeds wat meer ‘echt’. Tot een week of 12 is het echter nog best spannend. Of wellicht wacht je de 13-weken echo en bloedtest af.

En in de eerste weken komen de eerste kwaaltjes ook op. Marketeers spelen hier goed op in met speciale anti-misselijkheidsthee, kruidenbaden, zelfs muntjes of armbanden en poedertjes. Ik denk dat ik niet hoef te schrijven wat ik daarvan vind 😉

Eigenlijk heb je ook in de rest van het eerste trimester – anders dan de vitaminen – niets extra’s nodig. Ik schafte zelf wel twee items aan – waar ik de rest van mijn zwangerschap mee deed – en haalde wat andere boodschappen in huis:

  • een rekbare bh – op advies van de lingeriespecialist kocht ik een soort gladde sportbh met elasthaan. Die kon “meegroeien” met the girls en dat was in mijn geval nodig ook. Dit is uiteraard heel persoonlijk, mogelijk heb jij hier nog helemaal geen last van.
  • zakjes muntthee en pepermuntjes – de thee (Lipton) hielp in de eerste weken om voldoende te blijven drinken. Ik ben behoorlijk misselijk geweest en had geen zin in water. Thee ging beter. Ik ademde de geur ook diep in en dat hielp wel. En tussendoor knabbelen op een pepermuntje deed de misselijkheid ook wat dalen.
  • gewone vanillevla! – ik weet niet wat het is, maar dit hielp ontzettend. Makkelijk te eten – want vloeibaar – lekker zoet en met de broodnodige eiwitten. Ik gebruikte de gewone variant, maar er zijn ook plantaardige vla’s tegenwoordig.
  • toastjes – die gewone rechthoekige toastjes die je in tweeën kunt breken waren een aantal weken lang mijn beste vriend. Aan het einde van het eerste trimester begon ik ’s nachts flink honger te krijgen en lag er een pakje op mijn nachtkastje. Slapen met honger is namelijk niet te doen!
  • een zwangerschaps-joggingsbroek – aan het einde van het eerste trimester zat ik ’s avonds constant met mijn broek open. Not cute en onhandig bovendien. Na het werken omkleden naar een joggingsbroek voor zwangeren was heel fijn. Ook al had ik nog niet echt een buik. Deze broek heb ik trouwens mijn hele zwangerschap met veel plezier gedragen, vooral als pyjama- /loungebroek.

Ook een tip: moeheid hoort bij de eerste weken van de zwangerschap, maar ben je echt niet vooruit te branden, vraag je verloskundige/gynaecoloog dan om een ijzertabletje. Of neem een dopje Floradix per dag, een natuurlijk kruidenelixer.

Over een paar weken lees je hier deel 2 over het tweede trimester (week 13-26). Ik zit namelijk nu op week 24 en heb ook voor deze tijd al wat tips en suggesties verzameld. Want in deze periode is minimalistisch leven een nog grotere uitdaging!


*is je zwangerschap onverwacht? Dan gaat dit natuurlijk niet op. Neem dan het kopje ‘zwanger’ als startpunt.
** ik schrijf dit artikel vanuit het oogpunt van de (zwangere) vrouw. Je kunt hier ook “koppel” of een ander woord lezen.

Lees ook:

Anja

7 reacties op ‘Minimalist en zwanger: wat heb je écht nodig in het 1e trimester?

  1. Gefeliciteerd, ik had dit nieuws nog even helemaal gemist! Moet wel een beetje lachen om hoe je schrijft alsof je al klaar bent met zwanger zijn, terwijl je natuurlijk nog een trimester te gaan hebt 😉 De loungebroek was ook mijn beste vriend. En verder is mijn ervaring dat de tweedehands markt enorm is – voor tweelingen al oké, en voor eenlingen helemaal.

    Geliked door 1 persoon

  2. Leuk om te lezen! Ik vond het wel moeilijk om niet meteen spul te kopen toen ik het wist. Wij hebben denk ik vrij snel wel zo’n verzorgingskussen/mandje gekocht maar ons daarna toch even ingehouden.
    Mijn redding waren rijstwafels. Ik was ook best misselijk maar rijstwafels kreeg ik wel makkelijk binnen. Ik had echt overal rijstwafels liggen, haha. In de auto, in mijn handtas, op mijn nachtkastje. Gek want ik lustte eigenlijk nooit echt graag rijstwafels.

    Like

  3. Leuke blog weer! Het lijkt in eerste instantie niet samen te gaan, maar t gaat best he. In t eerste trimester heb ik ook niet veel gekocht. Vond dat ook te spannend, het kan ook nog mis gaan. Maar idd wel goede vitamine pillen, een voedingsbh/meegroei bh aangeschaft. En voor de misselijkheid at ik veel mentos en dronk ik muntthee. Gember werkte totaal niet, vond dat ook niet lekker terwijl ik daar normaal dol op was. Goede zwangerschap gewenst!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.