De minimalistische baby uitzetlijst: + onze ervaringen

Ongelofelijk, wat heb je veel nodig voor een nieuwe wereldburger! Of, lijkt dat maar zo en word je vooral gestimuleerd om toch maar steeds je portemonnee te trekken? Hoe dan ook, ik vind er wat van als minimalist en besloot dat het tijd was voor een minimalistische baby-uitzetlijst. Want: duurzamer, beter voor het milieu en fijn voor je budget. En nu mijn zoon er inmiddels is, kan ik ook vertellen wat er wel en niet nodig was/is.

Ik nam de lijst die we van onze kraamzorg kregen als inspiratie, maar haalde niet alles in huis. Sommige zaken schrapte ik of ik kocht er simpelweg minder van. Nu zijn we een paar weken verder en kan ik al redelijk inschatten wat er wel en niet nodig was. Wat ik heb gemist en waar we te weinig van hadden. Zo weet jij ook of het de investering en het regelen waard is.

Minimalistische baby-uitzetlijst

Enfin, genoeg gekletst! Eerst de lijst zoals ik die van tevoren opmaakte: een duurzame kraamlijst of duurzame baby-uitzetlijst. Met de dingen waarvan ik vooraf dacht dat we ze echt nodig zouden hebben. Alle cursieve woorden zijn ‘nice to have’ maar geen essentiële zaken. Onderaan de lijst een paar aanvullende tips en suggesties van mijn kant.

1ledikantje met matras of andere slaapplek
1commode (90-105 cm) met bergruimte
1aankleedkussen/mand of verschoonmatje
1luieremmer
1babybadje met standaard
2/3hoeslakens ledikant
2lakentjes
2dekentjes
2molton (onder) hoeslakens ledikant
2hoes aankleedkussen
12hydrofiele doeken
6spuugdoekjes
6hydrofiele washandjes*
1Inbakerdoek
2babymutsjes
6hemdjes of rompertjesmaat 50-56
1vestje of jasjemaat 50-56
4truitjes en broekjes of boxpakjesmaat 50-56
2pyjama’s (onesies)maat 50-56
1vloeibare babyzeep
2omslagdoeken / badcapes
1nagelvijl
1babynagelknipper
2flessen en spenen
1inbakerdoek
1flessenrager
1autostoeltje (verplicht bij ziekenhuisbevalling)
1baby-/massageolie of huidcrème
2kruiken
2digitale thermometers
1elektrische borstkolf
1babyfoon
1vitamine K en D
2pakken luiers of wasbare luiers
5pakken babydoekjes of wasbare doekjes
1zoogcompressen
1voedingskussen met hoes
* Ik heb deze vooralsnog niet aangeschaft, maar iets meer hydrofiele doeken in huis gehaald.

Meer over de duurzame baby-uitzetlijst

 • Als je geen borstvoeding geeft, heb je een aantal zaken van bovenstaande lijst logischerwijs niet nodig, maar dan zou ik wel wat meer flesjes en spenen halen. Plus flesvoeding natuurlijk.
 • Je kunt ook rompertjes en kleine maatjes-kleding huren. Of lenen van familie of vrienden. Zeker voor de maten 50 en 56 is dat handig, want die heb je maar heel kort nodig.
 • Wiegjes, babynestjes, autostoeltjes, kinderwagens, draagzakken, wipstoeltjes en co-sleepers zijn ook te huur. Zie hier ook en hier ook.
 • Ik kocht de Hemnes ladekast via Marktplaats, die we gebruiken als commode, maar die later een “gewone kast” kan zijn. Als ik ‘m niet ook weer doorverkoop, haha.
 • In mijn natuurlijke kraampakket zat al heilwol, tegen o.a. luieruitslag.
 • In plaats van een babybadje kun je ook met je kindje onder de douche.
Foto: Lisa Fotios
 • Een luieremmer is geen must, maar aangezien de babykamer op de 2e verdieping is hier, wilde ik er wel graag één. Ik heb een tweedehands Tommy Tippee.
 • Je kunt in plaats van spuugdoekjes ook meer hydrofiele doeken aanschaffen en ze daarvoor gebruiken.
 • De twee thermometers zijn omdat je er eentje gebruikt voor de baby en een voor de zwangere vrouw.
 • Ik heb nog zwangerschapsolie over en gebruik dat als babyolie.
 • Vitamine K is alleen nodig als je borstvoeding geeft.
 • Ik heb het babybadje, wat kleertjes en de kruiken geleend.
 • Veel beddengoed heb ik tweedehands gekocht via Vinted.
 • Ik kreeg een borstvoedingskussen wat ook een zwangerschapskussen was. Multifunctioneel!

Hoe beviel (pun) deze lijst?

Dat was dus de lijst met een aantal extra aantekeningen. Toen diende baby Dutchie zich 2,5 week voor de uitgerekende datum aan en leerde ik in korte tijd heel veel bij. Dit zijn de belangrijkste lessen en dingen die ik wel/niet heb gebruikt:

Luieremmer

Eerst dacht ik nog “mwah, we gooien ze wel gewoon meteen in de grote prullenbak” maar daar heb je om drie uur ’s nachts echt geen zin in. Ook heel goed tweedehands te krijgen.

Beddengoed

Zeker als je baby veel spuugt, zijn drie stuks van alles (behalve misschien het dekentje) aan te raden.

Hydrofiele doeken

Hiervan heb je er nooit genoeg, haha (en dat uit mond van de minimalist). Multi-inzetbaar! Het zijn dekentjes bij warm weer, spuugdoeken, handdoeken na het bad, extra lagen op je verschoonmatje, schaduwbrengers bij de wandelwagen etc. TiP: koop ook een paar (3/4) extra large doeken.

Hydrofiele washandjes

Wij hebben er twee en dat is prima voldoende.

Kleding

Zes rompertjes is misschien wat te weinig, afhankelijk van hoe “netjes” je kindje drinkt, plast en poept en hoeveel het spuugt. Een winterbaby zal ook wat meer lagen nodig hebben dan een zomerbaby. Meestal krijg je ook weer kleding cadeau, dus groeit de stapel “vanzelf”.

Pyjama’s of onesies

Zijn niet nodig. Baby’s slapen in hun “overdagkleren”. Boxpakjes zijn dan dus multifunctioneel. Aangezien onze baby in juli geboren is en zichzelf al snel goed warm kon houden, slaapt hij vooral in een rompertje (maar dan wel onder een laken en deken).

Omslagdoek/badcape

Ik vond één meer dan voldoende. Eigenlijk gebruiken we ‘m niet als badcape (daarvoor heb je die fantastische hydrofielen weer) maar als luchtiger dekentje.

Nagelknipper

Baby Dutchie is inmiddels 3 weken oud en we hebben alleen het vijltje gebruikt. En dan niet eens die uit het babysetje, maar gewoon één die ik zelf had (eyeroll).

Flessen en spenen

Als je gecombineerd borst- en kunstvoeding geeft zijn twee flessen te weinig. Wij hebben er nu vier.

Inbakerdoek

Voor onze kleine druktemaker is de inbakerdoek (ik heb een tweedehands puckababy gekocht) een uitkomst.

Flessenrager

Een must-have.

Kruiken

Eén hebben we er gebruikt, en alleen de eerste twee, drie dagen. Gelukkig kon ik ze lenen van vriendinnen. Als je een winterbaby verwacht, kan dit natuurlijk heel anders zijn.

Digitale thermometers

Mijn kraamverzorgster had haar eigen thermometer om mij te checken. Voor de baby kochten we wel een nieuwe.

Borstkolf

Ik ben supertevreden met deze elektrische, dubbele, betaalbare borstkolf van Hunnybunny.

Babyfoon

Hebben we (nog) niet aangeschaft. Als de mini naar zijn eigen kamer gaat, verwacht ik dat we er wel een zullen kopen. Een mooi item om cadeau te vragen of tweedehands te kopen.

Luiers en doekjes

Als je niet voor wasbare gaat: laat in je derde trimester een echt flinke lading billendoekjes en luiers (maatje 0 of 1, afhankelijk van hoe groot je baby is) thuisbezorgen. Zeker in de eerste weken gaat dat zo hard – en jij hebt echt nog geen tijd om steeds naar de winkel te lopen.

Zoogcompressen

Yep, ook handig om te hebben als je borstvoeding geeft. Niet iedereen heeft last van lekkende “girls” maar het risico op grote natte plekken, terwijl jij met een huilende baby in de supermarkt staat wil je echt niet lopen. Bij aankoop van de borstkolf (zie hierboven) kreeg ik ze gratis.

Voedingskussen

Is persoonlijke voorkeur. Mr Dutchie vindt ‘m handig, ik gebruik ‘m eigenlijk niet.

Heilwol

Er zat heilwol in mijn kraampakket, maar dat vond ik minder praktisch voor onze mini. Gelukkig heeft hij bijna geen luieruitslag en een mini-potje Sudocrème hielp waar het echt nodig was.

Tot zover deze lijst en onze ervaringen! Ik hoop dat je er veel inspiratie uit kunt halen voor jouw eerste weken en maanden met een baby. Als er reden voor is, dan zal ik deze blogpost bijwerken.

Anja

7 reacties op ‘De minimalistische baby uitzetlijst: + onze ervaringen

 1. Leuk zeg, zo’n lijstje! Die heilwol hè, helpt ook ter voorkoming van blaren in je schoenen! Haha multifunctioneel dus 🤭

  Like

 2. Ik deel je mening over hydrofiele doeken! Die worden hier ook als knuffeldoek gebruikt Wij hebben ook van die Cheeky Wipes en die vind ik ook zo handig! Ik gebruik die zelf ook om vb mijn mascara mee te verwijderen of in de douche als wasdoekje, om mondjes en handjes te poetsen, …
  Van heilwol had ik nog nooit gehoord, ik ga het eens opzoeken. Gelukkig ook bijna nooit last gehad van luieruitslag en als dat wel was dan smeerde ik daar billenzalf van Weleda aan. Dat is hier de enige die echt snel roodheid mindert.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.