Minimalist en zwanger: wat heb je echt nodig in het 2e trimester?

Minimalisme én in verwachting zijn: het lijkt bijna niet te kunnen. Want bij een baby krijgen hoort een lading spullen (kopen) toch? Gelukkig valt dat wel mee. In een aantal artikelen – van het moment dat je graag zwanger wilt worden tot de eerste weken met een baby – neem ik je graag mee in mijn minimalistische en duurzame keuzes rondom zwangerschap en nieuw ouderschap. Vandaag deel 2: het tweede trimester.

Het tweede trimester loopt van zwangerschapsweek 13 of 14 (ligt eraan wie je het vraagt) tot aan week 27 en is voor veel vrouwen de fijnste tijd om in verwachting te zijn. De ergste misselijkheid zoals in het eerste trimester is voorbij en de ongemakken van het derde trimester zijn nog ver weg.

De baby groeit in deze tijd van zo’n 7 naar 36 centimeter (!!!) en dat is ook aan je buik te zien 🙂 In deze periode zal zwangerschapskleding dan ook nodig zijn, want er komt een moment dat je je eigen broeken niet meer past.

Wat heb je nodig in het tweede trimester?

 • Afhankelijk van je situatie blijf je extra vitamines slikken (overleg met je verloskundige of gynaecoloog)
 • Kleding die past bij je groeiende buik (zie “wat trek je aan”)

Geen must, wel fijn:

 • een herbruikbare waterfles voor op je nachtkastje, om goed te drinken
 • verzorgingscrème voor buik, bovenbenen en borsten, ook tegen striae. Ik kreeg deze set van Naïf cadeau.

Handig om alvast te kopen:

 • Het kraampakket – het maakt niet uit waar je bevalt (ziekenhuis of thuis): deze heb je nodig straks. Hierin zit o.a. een matrasbeschermer, navelstrengklem en kraamverband. Je kunt ‘m bij Bol.com bestellen, maar ik kocht dit natuurlijke kraampakket (wel 3x duurder!).
 • Begin met je babyuitzet. Ik dacht: dat komt allemaal later wel, maar het is echt fijn om hier nu al aan te beginnen. Ten eerste ben je zelf nog fit en kun je de taken spreiden over een aantal weken. Ten tweede willen mensen je dingen cadeau doen. Ik maakte een minimalistische baby-uitzetlijst speciaal daarvoor en zette een aantal van deze zaken op een online cadeaulijst, zodat men ze kon afstrepen.
 • Als je nu al niet zo lekker slaapt, kun je ervoor kiezen om een zwangerschapskussen te lenen of te kopen. Ik kreeg een tweedehands exemplaar die ook als voedingskussen gebruikt kan worden.

Wat trek je aan?

Mijn tweede trimester, en dus de tijd dat ik mijn broeken niet meer aankon, begon zo’n beetje januari-februari en dus hartje winter. Mijn uitgerekende datum is in juli, dus ik heb zowel winter- als zomerpositiekleding nodig. Toch wilde ik niet teveel aanschaffen en zoveel mogelijk mijn “eigen” kleding kunnen dragen. Uiteindelijk lukte dat in de winter het best met een zwangerschapsmaillot en een paar zwangerschapspanty’s. Zo kon ik nog lange tijd mijn jurkjes dragen. Ook kocht ik (tweedehands) een zwangerschapswinterjas. Ik schrijf binnenkort nog een uitgebreide blogpost over mijn zwangerschaps-capsule wardrobe.

Zwangerschap essentials

Laat je niet verleiden door reclame a la “dit zijn de zwangerschap essentials” of “tweede trimester must haves”. Iedere zwangere vrouw heeft andere wensen en iedere zwangerschap is anders. Blijf jezelf afvragen wat er voor jou belangrijk en noodzakelijk is. En als je wat koopt, dan is het mooi als dat duurzaam kan.

Ik wens je een fijne zwangerschap!

Ps: Laat de “gratis” babydozen links liggen. Je betaalt ervoor met je data en vaak zitten er niet de spulletjes in die je baby nodig hebt of graag zelf zou willen aanschaffen. En wel een hoop troep, plastic prulletjes en papier.

Lees hier deel 1 van dit drieluik terug: Minimalist en zwanger: wat heb je écht nodig in het 1e trimester?

Anja

8 reacties op ‘Minimalist en zwanger: wat heb je echt nodig in het 2e trimester?

 1. Het is waar dat je de gratis babydozen met je privacy betaalt. Toch moet ik bekennen dat ik ze wel leuk vond. En er zaten ook wel wat handige dingen bij, zoals een speentje en slabbetjes en zo.

  Like

  1. Ik vond het heel erg tegenvallen toen ik het zag (heb gevraagd in de winkel of er een open mocht). Er zat in die van mij idd 1 speentje, een tandenborsteltje en een mini-verpakking billendoekjes. Verder vooral heel veel kortingsbonnen en briefjes/folders…

   Like

   1. Ik heb het op mijn buik gesmeerd, mijn huid voelde daardoor veel soepelder aan en trekte en jeukte niet meer zo. Ik deed het ook in de salade en merkte dat mijn spijsvertering veel vlotter en zachter werd. Wel opletten want niet elk rozenwater is eetbaar!

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.