Seizoensdecoreren als je minimalist bent: kan dat?

Foto’s: manieren waarop ik seizoensdeco gebruik (c)

Carnaval. Sinterklaas. Pasen en natuurlijk vooral Kerst: de meeste mensen vinden het leuk om hun huis op te leuken in de stijl van het seizoen of om spullen en attributen te kopen die bij het feest horen. Maar hoe doe je dat als minimalist? Daar passen dat soort prulletjes toch niet bij?

Van een bos paastakken of narcisjes tot nepspinnen, een herfstkrans – en de kerstdecoratie natuurlijk: je huis stylen naar de seizoenen zit aardig ingebakken in onze cultuur. Dat leven met de jaargetijden vind ik zelf een ook mooie manier van “het moment beleven”. Ik schreef er pas nog over.

Als minimalist leef je met minder spullen en ben je kritisch over wat je in je leven (en huis) brengt en bewaart. Dan is het een logisch gevolg om dit soort overbodige spullen uit je huis te weren. En toch hebben wij een kerstboom met kerst, een herfstkrans op de deur en een bos tulpen in het voorjaar. Hoe zit dat?

Halloween 2019: cilinder kaarsen, een oranje kussenhoes, spinnetjes en de letterslinger

Laat ik beginnen met te zeggen dat er niet één type minimalist is en dat er ook geen regels zijn waaraan iedere minimalist zich “moet houden”. Je hebt minimalisten die in hun eentje over de wereld trekken en uit een rugzak leven. Of de eco-minimalist die vooral werkt aan minimaliseren van het afval en ecologische footprint. En dan heb je de minimalisten zoals ik: met huizen, gezinnen, tuinen, werk, kinderen, hobby’s enzovoorts. De huis-, tuin- en keuken-minimalist 😉

En deze huis-, tuin- en keukenminimalist houdt zoals gezegd van de seizoenen en hun wisselingen. Van de knusse herfst tot de diepkoude winter bij de haard. Van de eerste lentedag op het terras tot de niet-te-harden hoogzomerse nachten. Daar pas ik mijn acties en mijn omgeving (interieur) op aan.

Herfst 2019: droogbloemen, pauwenveren en het letterbord

Dat doe ik bewust en beperkt. Hier geen ramen vol met spinnen, pompoenen, knipperende lampjesslingers, gedroogde bladeren, kastanjes, skeletten, lampionnen zoals je tegenwoordig ziet vanwege Halloween. En hoewel dat natuurlijk een “ieder voor zich” ding is, zal je hier in huis ook niet dit soort Amerikaanse toestanden vinden. Heel creatief, maar ik zou er helemaal gek van worden. Alleen het schoonmaken al!

Hoe decoreer ik met de seizoenen?

Ik vind het snel een zooitje en houd het liever licht en luchtig. De gedachte erachter waardeer ik, maar ik vind het snel teveel. Zo haal ik van tevoren eventuele andere deco-spulletjes weg. Ook heeft het mijn voorkeur om het milieuvriendelijk te houden, dus gebruik ik attributen die ik al heb en die ik vaker gebruik (zoals de letterslinger en het letterbord). Of die je opgebruikt, zoals bloemen en kaarsen.

Een Sinterklaas 2018 grapje 🙂

Juist die paar kleine toevoegingen doen het goed. Staat je hele huis van tevoren al vol, dan vallen die extra dingen niet meer op. Decoreer je elk vrij plekje in stijl, dan vallen de individuele – met zorg uitgezochte – spulletjes ook niet meer op. Een blank canvas werkt juist heel goed voor seizoensdeco. Less is echt more 😉

Voorjaar 2019: bloemen, een witte en een groene kussenhoes (en twee katten ❤ )

Door het zo te doen, ben ik bewust van het jaargetijde waarin we leven zonder dat ik al teveel tijd (en geld) kwijt ben aan decoreren, onderhouden, opruimen, schoonmaken, opbergen en het niet op me afkomt.

Vanwege de verbouwing is er dit jaar – anders dan een krans op de deur – hier geen herfststijl in huis en dat is ook helemaal oké. We vieren wel Halloween, daarover later deze week meer!

Wat zijn jouw gedachten hierover? Decoreer jij in huis? Is het voor jou een creatieve uitlaatklep of heb je er helemaal niets mee?

xAnja

Ps. hoewel ik het belangrijk vind om niet teveel in huis te halen, vind ik het helemaal prima als jij een kerstboom in elke kamer wil of je van je woning een compleet spookhuis maakt voor Halloween. Of juist met zo min mogelijk wilt leven en dit hele verhaal maar onzin vindt. Graag respectvolle reacties.