Schoencadeau’s waar ze echt iets aan hebben | Sinterklaas

Via de poll-optie op mijn Instagram vroeg ik naar onderwerpen waarover ik zou kunnen bloggen in het kader van de feestdagenmaand. “Handige en niet prullerige schoencadeautjes”, “schoencadeaus die geen troep geven” of een variant daarop – dat werd meermaals genoemd. Dat vond ik meteen een top-idee en dus is dit officieel de eerste feestdagen-blogpost van 2020!

Het leukste van je schoen zetten is natuurlijk de spanning… zou er wat inzitten, en zo ja, wat dan? Houd dat dan ook zeker in gedachte als je deze tijden deelt met je wie je lief en dierbaar zijn; maak zowel van het schoen-zetten als het cadeau-vinden in de ochtend echt even een momentje: neem er de tijd voor, kleur een kleurplaat voor Sint, schrijf een brief met “grote verlangens” voor pakjesavond, zet water en een wortel klaar. Maak de cadeautjes rustig open – niet tijdens het boterhammen smeren en schoenen aandoen – en zing dank-u Sinterklaasje, of wat er dan ook werkt voor jullie.

Maar dan… wat regelt Sint voor in die schoen? Hierbij 6 tips voor minimalistische schoencadeautjes:

1 – Iets te eten

Een chocoladeletter, een hele Sint van chocola, muizen of kikkers… iedereen heeft wel een zoete Sint-favoriet. Hoe fijn als je die dan eens niet hoeft te delen 😉 Je kunt ook denken aan favoriet broodbeleg of een geliefde snack.

2 – Iets om aan te trekken

Alles van een rompertje voor de allerkleinsten tot een nieuwe set sokken, nieuw ondergoed of een warme muts voor de winterdagen. Een nieuwe pyjama of – ook vaak favoriet hier – nieuwe pantoffels!

3 – Iets om te doen

Dit kan van alles zijn: van spullen voor hun hobby of sport tot een kaartje voor een indoorspeeltuin (als het kan, natuurlijk). Speelkaarten, een kleurboek, kaarten voor een potje kwartet. Maar ook een zelfgemaakte bon voor een speciale Sinterklaas-filmavond met home-made popcorn (je kunt zo’n magnetronzakje kopen voor erbij). Voor een avondje fonduen, een keertje sushi / pizza bestellen, of voor een ritje door de drive-in voor een Happy Meal, ontbijt op bed, een avondje laat opblijven, een extra uur gamen, een spelletjesavond waarbij hij/zij het spel kiest…

4 – Iets praktisch

Ook hier zijn de mogelijkheden eindeloos. Geef iets cadeau wat ze nodig hebben:

 • sokken
 • ondergoed
 • wintergoed zoals mutsen, sjaals of wanten
 • fietshelm
 • oefenschrift
 • haarelastiekjes
 • kniebeschermers
 • fietslampjes
 • nieuwe rugzak
 • paardrijbroek
 • zwembandjes
 • schoolspullen…

5 – Iets om te lezen

Dit spreekt vanzelf toch? Koop een mooi (tweedehands) boek voor in de schoen. Misschien kan de Sinterklaas in kwestie er zelfs wel eentje ruilen met “een andere Sinterklaas of Piet” uit de buurt, zodat beide iets nieuws hebben zonder ook maar één euro uit te geven 😉 #decemberisalduurgenoeg

6 – Geen cadeau, maar…

Zals gezegd: het gaat vaak niet zozeer om het cadeau maar om de spanning. Misschien is de rommelpiet wel bij jullie geweest en ligt de woonkamer vol pepernoten. Of is er een brief van Sinterklaas – misschien met wat lekkers erbij – met daarin hints naar een groter cadeau wat er voor haar/hem vanuit Spanje naar Nederland onderweg is. Of een gedichtje waarin “Sint” laat weten hoe trots hij is op de ontvanger vanwege die goede cijfers voor rekenen, het trouw uitlaten van de hond, het zorgen voor oma in coronatijd….

Nog even dit…

Ik ben een groot voorstander van minder maar beter. Als je bewust cadeaus koopt – en waarschijnlijk een kleinere hoeveelheid – dan kun je misschien wat meer spenderen aan de dingen die je wel koopt, zodat het kwalitatief beter is. Ambachtelijk, houten speelgoed. Een pyjama van bio-katoen in plaats van een @ction speeltje. Fairtrade chocolade enzovoorts. Iets met karma en goed doen 😉

Natuurlijk ben ik ontzettend benieuwd naar jullie ehm… Sinterklaas verdere gedachten over schoencadeautjes 😉 Wat ontdekte jij in je schoen vroeger?

xAnja

Meer lezen over Sinterklaas?

Fotocredits: Pallavi Gondane

Anja

13 reacties op ‘Schoencadeau’s waar ze echt iets aan hebben | Sinterklaas

 1. Oh die spanning vroeger als je ’s ochtends beneden kwam, goud waard! De cadeautjes die we kregen weet ik al niet precies meer (vaak ook nuttig zoals pantoffels, of iets lekkers) maar die momenten vergeet je nooit meer! Nu heb ik zelf een dochtertje die dit jaar voor het eerst haar schoentje kan zetten. “Sint” kocht een houten speelgoed blokfluitje voor onze kleine muzikant 🙂

  Like

 2. Ik weet nog heel goed dat ik ooit mijn schoen NIET had gezet en de Sint toch een kado ( een boek over Pommetje Horlepiep, kan je nagaan dat ik dat nog steeds weet ) in mijn schoen had gedaan in de gang, waar mijn schoenen netjes opgeruimd stonden. Ik vond dat als kind zó bijzonder. Dus dat heeft de Sint ook één keer bij mijn kinderen gedaan en hun reactie was echt genieten.

  Geliked door 1 persoon

 3. Wat ik wel deed toen mijn kinderen klein waren en ze bv op Sinterklaasavond een Playmobil- of Legodoos kregen, was om er voor die tijd 1 of meerdere poppetjes/figuurtjes uit te halen en deze dan in de schoen te doen.
  Ze kregen bv bij het schoen zetten de eerste keer een kaal poppetje, de 2e keer een ridderhelm en harnas voor het poppetje en op Sinterklaasavond de rest van de set.
  Dit kun je ook doen bij bv een houten ark van Noach enz.

  Geliked door 1 persoon

  1. Wat een onwijs leuk idee Ikkelien, dankjewel voor het delen! Dat is echt een mooie gedachte, zo vinden ze het natuurlijk steeds spannender… zou de ark of dat Star Wars schip er dan toch komen?!

   Like

 4. Herkenbare tips, we waren ook al op die tour. Ik geloof alleen niet dat onze dochter (21 maanden) erg enthousiast werd van de paar handschoenen en de nieuwe tandenborstel in haar schoen 😂. Toch maar een chocolaatje erbij. Of op de fruittour, ze is daar helemaal gek van. Dan niet de avond ervoor een appel voor het paard, maar de ochtend erna als cadeau 😄.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.