Wat ik cadeau geef voor Sinterklaas

Na verschillende blogberichten over het vieren van de december-feestdagen en zelfs twee blogs die alleen al gingen over het geven van cadeaus (hier en hierrr) leek het me goed om ook te schrijven over de dingen die ik wél koop – en het waarom daarvan.

Wij vieren alleen Sinterklaas met mijn ouders en zus (+ haar gezin). Kerst vieren we met “de andere kant”. Zo vind ik het eigenlijk het leukste, ik ben niet zo van de massale familiefeesten, deze mensen zijn me het meest dierbaar en zo heb ik met zowel Sint als kerst een mooi moment om met hen te delen.

Voor pakjesavond trekken ‘de groten’ lootjes onderling (met verlanglijstje en een budget) en voor mijn twee kleine neefjes (9 mnd en 3 jaar) zijn er wat meer pakjes. Daarnaast gaat het niet alleen om de geschenken. Traditiegetrouw is er ook Sint-snoepgoed, warme choco en een al grijsgedraaide cd met oeroude Sint-liedjes. Nog uit de tijd dat mijn zusje en ik klein waren.

Nieuwe tradities, oude gewoontes

Mijn zus doet meestal iets creatiefs als een quiz of dobbelspel om te bepalen wie wanneer zijn/haar cadeautje open mag maken. Ik heb geïntroduceerd dat we – voorafgaand aan pakjesavond – ook met elkaar eten, en gelukkig viel dat in goede aarde. Zo zijn we meer bij elkaar dan alleen maar voor het uitpakken van de cadeaus.

En wat is het dan geworden? (Pap, mam, family… niet verder lezen!) Wat zit er voor wie in de zak? Ik heb voor 4 personen iets gekocht dit jaar:

 • mijn zoon
 • de persoon wiens naam op mijn lootje stond
 • mijn twee neefjes

Wat kocht ik voor wie?

Mijn zoon – die bijna 18 is – doet mee met lootjes trekken. Meestal koop ik voor hem alleen iets kleins, iets lekkers of iets praktisch (denk: nieuwe handschoenen, fietslampjes). Verder niets extra’s. Hij geeft er zelf ook eigenlijk niet zo om, “dat Sint-gebeuren”.

Mijn jongste neefje is veel te jong om te begrijpen wat er gaande is, dus die krijgt iets praktisch. In dit geval een winters rompertje van bio-katoen en een zakje maïs-snacks van Ella’s Kitchen.

Mijn andere neefje is net 3, hij begint het hele Sint-verhaal voor het eerst een beetje te begrijpen. Ik heb bij mijn zus (zijn moeder) gecheckt wat een leuk cadeau is en jawel, er was een lijstje (handig!). Het is een kinderschaartje met vouwblaadjes geworden. Goed voor z’n creativiteit en fijne motoriek, dacht ik.

Voor de persoon die ik op mijn lootje heb staan, heb ik het cadeau gekocht dat zij/hij verlangde. Daarbij komt – ook traditie – een chocoladeletter en een gedicht. Meestal tenminste 3 kantjes. Surprises hebben we al geruime tijd geskipt, en daar ben ik niet rauwig om! Ik vind creatief zijn leuk, maar die help-ik-moet-nog-iets-doen momentjes mogen mij gestolen worden 😉

In totaal kostten de Sintcadeaus me net iets meer dan € 50. Dat was ook het bedrag dat ik had begroot. Happy days.

Hoe geef je een zinvol cadeau?

Daar schreef ik eerder een hele blogpost over. Je vindt ‘m hier. De algemene strekking van het verhaal: doe je best om met je cadeau waarde te brengen aan de ander. Daarmee bedoel ik niet: koop een duur cadeau, maar: kijk wat er van waarde is voor de persoon in kwestie en waar je haar/hem blij mee maakt, mee kan ondersteunen of kan supporten. En nee, dat hoeven echt niet altijd dingen (items) te zijn.

Alvast veel plezier op Pakjesavond – hoe je het ook viert! Trouwens: welke cadeaus geef jij van/voor Sinterklaas?
xAnja

Ps. Lijkt Sint wel erg chaotisch te worden en alleen maar te draaien om cadeaus? Lees dan dit artikel nog even: bestaat er zoiets als minimalistisch Sinterklaas vieren?

Anja

8 reacties op ‘Wat ik cadeau geef voor Sinterklaas

 1. Afgelopen zaterdag gevierd met mijn ouders en broer met zijn gezin. Mijn neefje en nichtje zijn 10 en 7. Mijn nichtje gelooft nog. Ze zegt: “Het is net als met God. Je gelooft wel of je gelooft niet.” Briljant toch 😁? Ik vind het helemaal geweldig. De spanning of hij komt, het zoeken naar de cadeautjes, hun blijdschap, wie heeft wie, de rijmpjes. Dit jaar een fopcadeau van Malle Pietje. Mijn neefje kon er niet over uit. Hilarisch! De bloembollen en legpuzzels waren een groot succes. En ik werd erg blij van de boekenbon en tijdschriftenbon. Van te voren gezellig met z’n allen eten. Mijn favoriete feest!

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb afgelopen zondag Sinterklaas gevierd met een hele berg familie van mijn vaders kant. We waren met… even kijken… 8 mensen van mijn vaders generatie (tantes, ooms etc), 10 mensen van mijn generatie (neven, nichten, aanhang), en 3 kleine kinderen (mijn achternichtjes). Kortom, het was een enorme chaos en er waren veel te veel pakjes. Alle grote mensen hadden lootjes getrokken en een surprise plus lang gedicht gemaakt, en mijn tante en nicht hadden voor iedereen nog een pakje in de stapel gelegd met wat extra pakjes voor de kinderen. Mijn tante en nicht vinden het heel leuk om de kringloopwinkels en Marktplaats af te struinen, dus bijna alle cadeaus kwamen daarvandaan. Eigenlijk alleen de sokken en geurkaarsen niet 😀
  Het enige jammere was dat we om 12:00 begonnen met pakjes uitpakken en om 18:00 nog niet klaar waren, en toen had iedereen het eigenlijk al wel gehad. De lunch en het avondeten waren daardoor ook een wat chaotische aangelegenheid, omdat we wisten dat we er wat haast mee moesten maken.
  Het was wel erg leuk om te zien hoe enthousiast mijn achternichtjes waren met de grote doos met tweedehands popjes plus accessoires ❤

  Like

 3. Voor ons het eerste jaar dat geen van onze kinderen meer in Sint geloofde. Dat was wennen. Het enthousiasme als ze beneden kwamen was er nu niet meer. Maar daar tegenover stond dat het ook gemakkelijker en rustiger verliep. We maakten allen een surprise en ik “kocht” voor iedereen kadootjes. Voor de kinderen waren dat dingen die ik het hele jaar door verzamel. Vrijwel allemaal gekregen of tweedehands. Voor mijn man tweedehands boeken en sportkleding en voor mezelf tweedehands sieraden. Gezellig en warm. Voor de schoolsurprise moest ik even in de speelgoedwinkel zijn. Voor me stond een moeder met haar klein kindje en opa en oma. Een hele winkelwagen vol nieuw speelgoed werd met verbeten gezicht afgerekend en daarna gauw in het papier van de speelgoedwinkel ingepakt. Zo duur en tegelijkertijd zoo armoedig.

  Like

 4. Ik ben even in de war. Ik was altijd in de veronderstelling dat jij jonge kinderen had. Ik dacht ook dat jij van mijn leeftijd was (35/40). Geen idee waarom. Maar nu lees ik zoon, bijna 18 en ben ik even helemaal confused.
  Tis wat het is hoor, is verder ook geen ding ofzo. Alleen er zijn niet heel veel mensen van mijn generatie al bezig met minimaliseren. Meeste blogs die ik kan vinden dat zijn vaak wat oudere dames.

  Geliked door 1 persoon

 5. Nu mijn jongere zus en ik iets ouder (lees: 20+) zijn, doen we ook alleen nog voor de jongere neefjes pakjes. Zelf krijgen we niet meer echt iets en dat is prima zo, genieten we des te meer van dat ééne chocolade Sinterklaasje dat ’s morgens voor ons klaar staat 😉 Dees jaar hebben we met de intieme familiekring een ontbijt/brunch gedaan, des te gezelliger! Hoe ouder je wordt hoe meer je inderdaad beseft dat samen zijn veel belangrijker is dan iets geven en vooral iets krijgen.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.