Wat ik cadeau geef voor Sinterklaas

Na verschillende blogberichten over het vieren van de december-feestdagen en zelfs twee blogs die alleen al gingen over het geven van cadeaus (hier en hierrr) leek het me goed om ook te schrijven over de dingen die ik wél koop – en het waarom daarvan.

Wij vieren alleen Sinterklaas met mijn ouders en zus (+ haar gezin). Kerst vieren we met “de andere kant”. Zo vind ik het eigenlijk het leukste, ik ben niet zo van de massale familiefeesten, deze mensen zijn me het meest dierbaar en zo heb ik met zowel Sint als kerst een mooi moment om met hen te delen.

Voor pakjesavond trekken ‘de groten’ lootjes onderling (met verlanglijstje en een budget) en voor mijn twee kleine neefjes (9 mnd en 3 jaar) zijn er wat meer pakjes. Daarnaast gaat het niet alleen om de geschenken. Traditiegetrouw is er ook Sint-snoepgoed, warme choco en een al grijsgedraaide cd met oeroude Sint-liedjes. Nog uit de tijd dat mijn zusje en ik klein waren.

Nieuwe tradities, oude gewoontes

Mijn zus doet meestal iets creatiefs als een quiz of dobbelspel om te bepalen wie wanneer zijn/haar cadeautje open mag maken. Ik heb geïntroduceerd dat we – voorafgaand aan pakjesavond – ook met elkaar eten, en gelukkig viel dat in goede aarde. Zo zijn we meer bij elkaar dan alleen maar voor het uitpakken van de cadeaus.

En wat is het dan geworden? (Pap, mam, family… niet verder lezen!) Wat zit er voor wie in de zak? Ik heb voor 4 personen iets gekocht dit jaar:

  • mijn zoon
  • de persoon wiens naam op mijn lootje stond
  • mijn twee neefjes

Wat kocht ik voor wie?

Mijn zoon – die bijna 18 is – doet mee met lootjes trekken. Meestal koop ik voor hem alleen iets kleins, iets lekkers of iets praktisch (denk: nieuwe handschoenen, fietslampjes). Verder niets extra’s. Hij geeft er zelf ook eigenlijk niet zo om, “dat Sint-gebeuren”.

Mijn jongste neefje is veel te jong om te begrijpen wat er gaande is, dus die krijgt iets praktisch. In dit geval een winters rompertje van bio-katoen en een zakje maïs-snacks van Ella’s Kitchen.

Mijn andere neefje is net 3, hij begint het hele Sint-verhaal voor het eerst een beetje te begrijpen. Ik heb bij mijn zus (zijn moeder) gecheckt wat een leuk cadeau is en jawel, er was een lijstje (handig!). Het is een kinderschaartje met vouwblaadjes geworden. Goed voor z’n creativiteit en fijne motoriek, dacht ik.

Voor de persoon die ik op mijn lootje heb staan, heb ik het cadeau gekocht dat zij/hij verlangde. Daarbij komt – ook traditie – een chocoladeletter en een gedicht. Meestal tenminste 3 kantjes. Surprises hebben we al geruime tijd geskipt, en daar ben ik niet rauwig om! Ik vind creatief zijn leuk, maar die help-ik-moet-nog-iets-doen momentjes mogen mij gestolen worden 😉

In totaal kostten de Sintcadeaus me net iets meer dan € 50. Dat was ook het bedrag dat ik had begroot. Happy days.

Hoe geef je een zinvol cadeau?

Daar schreef ik eerder een hele blogpost over. Je vindt ‘m hier. De algemene strekking van het verhaal: doe je best om met je cadeau waarde te brengen aan de ander. Daarmee bedoel ik niet: koop een duur cadeau, maar: kijk wat er van waarde is voor de persoon in kwestie en waar je haar/hem blij mee maakt, mee kan ondersteunen of kan supporten. En nee, dat hoeven echt niet altijd dingen (items) te zijn.

Alvast veel plezier op Pakjesavond – hoe je het ook viert! Trouwens: welke cadeaus geef jij van/voor Sinterklaas?
xAnja

Ps. Lijkt Sint wel erg chaotisch te worden en alleen maar te draaien om cadeaus? Lees dan dit artikel nog even: bestaat er zoiets als minimalistisch Sinterklaas vieren?