Omgaan met de december-cadeaugolf (deel 2)

Woensdag schreef ik het eerste deel van dit tweeluik: over het seizoen van cadeau’s geven wat eraan komt. Wat natuurlijk een mooi seizoen is, waarin we aan elkaar denken en schenken (haha, yes) maar als je minimalist of zero-waster kan dit best pittig zijn. Hoe ga je daarmee om? Vandaag deel 2.

Op deel 1 kwamen een aantal goede reacties. Zo doet Sanne een no-buy jaar en verwachte ze issues rondom haar verjaardag. Door er van tevoren al over te praten, hield vrijwel iedereen rekening met haar wensen. Mooi!

Audrey schreef dat ze de dingen die ze nu ziet en graag zou willen hebben op een lijstje schrijft, zodat ze die van de Sint / Kerstman kan vragen. Meer mooie reacties lees je hier. Ik vervolg hieronder mijn lijstje met praktische tips om de golf van spullen in december te beperken.

Hoe ga je beter om met cadeaus in het feestseizoen?

4) Vraag cadeaus die geen dingen zijn

Wat betreft het type cadeaus kun je ervoor kiezen om te gaan voor een gift die geen ding is: het geven van een ervaring, een activiteit, een belevenis. Iets om te doen, iets om van te genieten. Een weekendje weg bijvoorbeeld, of een dagje spa.

Kaartjes voor de Efteling, high tea of een workshop bloemschikken. Dat hoeft geen cadeaukaart uit de winkel te zijn, je kunt zelf ook heel goed een leuk kaartje in elkaar flansen. Voor een rijtje winterse doe-dingen, zie hier mijn lijstje met 60 opties.

5) Focus op dankbaarheid

Als je je huis net een beetje aan kant hebt, en lekker in de minimalisme-flow zit, kan zo’n Pakjesavond met alle spullen die erbij horen, voelen alsof je wordt tegengewerkt. Ik heb me soms ook zo gevoeld. Maar daarbij gaan we voorbij aan het waarom van dit soort avondjes: om bij elkaar te zijn, samen de grauwe winter door te komen, elkaar te tonen dat we oog hebben voor elkaar, dat we dankbaar zijn voor de mensen om ons heen.

Bij simpel leven hoort wat mij betreft vooral de vraag: waarom doen we wat we doen – en doe ik mee? En die uitkomst kan voor iedereen verschillend zijn. Ik doe mee aan de feestdagen omdat ik dankbaar ben voor de mensen om me heen en deze avonden zo met hen wil ervaren.

Die mindset-verandering, die bewuste keuze, heeft het verschil gemaakt. Dan gaat ook de focus weg van alleen-cadeaus-geven en wordt het een avond waarin je ook samen een maaltijd deelt, of liedjes zingt, of bij het haardvuur wat mijmert over het jaar.

6. Waardeer het geschenk zonder schuldgevoel

Een cadeau wordt gegeven om liefde te tonen, om je waarde te brengen. Dat geldt voor elk geschenk, door jou gewenst of niet. Hoe mooi is het als we het cadeau kunnen accepteren en de gever kunnen bedanken voor zijn investering qua tijd, geld, gedachten en energie – ongeacht of wij er blij van worden / waarde uit zullen halen of niet.

Is het cadeau gegeven, dan is het aan jou om te beslissen wat je ermee doet. Is het helemaal niet jouw ding, brengt het jouw geen waarde, dan kun je er afscheid van nemen. Zonder schuldgevoel. Want het gaat niet perse om het ding, het gaat om het geven.

Laat je doel van minimaliseren en simpel leven niet botsen met de reden van deze feestelijke aangelegenheden.

Fijn weekend,
xAnja

Anja

8 reacties op ‘Omgaan met de december-cadeaugolf (deel 2)

 1. hier krijgen dit kinderen iets wat ze graag willen , ( oudste een puzzel,middelste een kruisboog jongste een vilten pizza voor in zijn keukentje.) verder een shirt wol/zijde en wollen sokken (alle 3) en wat lekkers.
  kerst is gewoon samen zijn zonder kado’s alleen lekker eten en een leuke film.
  bedankt voor je blog !

  Geliked door 1 persoon

   1. Ja dat kan heel goed 🙂 we zetten een paar items erop die we dan voor elkaar kopen. Een paar pakjes openmaken is toch heel gezellig en we kopen alleen wag diegene echt wil 🙂

    Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.