Het seizoen van cadeau’s geven komt eraan… hoera?! (Deel 1)

Nog heel even wachten en dan staat de Sint alweer aan de kade. De pepernoten liggen sinds augustus alweer in de schappen en het tuincentrum heeft de kerstafdeling ook al bijna klaar. Nog even en we beginnen met het seizoen waarin we weer massaal troep uit- en rond delen, pardon, elkaar cadeaus geven.

Oké, dat is een beetje gechargeerd. ‘Hard’ misschien ook wel. Maar als je er even over nadenkt is deze hele traditie van elkaar en masse spullen geven toch best…. apart.

Als je een minimalistisch(er) leven ambieert, of het belangrijk vindt om het milieu niet teveel te belasten, dan is de komende tijd niet de gemakkelijkste. Vooral als je kinderen hebt en veel mensen die van jou (en hen) houden, kunnen alle cadeaus – hoe goed bedoeld ook – soms aanvoelen als overweldigend. Letterlijk: alsof er een golf aan spullen je huis in komt in december.

Met het artikel van vandaag en zaterdag wil ik je helpen om een deel van die zorgen weg te nemen. Want je kunt namelijk voorkomen dat die golf op je af komt. Maar dan moet je wel ongeveer NU beginnen. Ongeveer hè 😉

Hoe ga je beter om met cadeaus in het feestseizoen?

1) Wees de troep voor

Opruimen, maar vooral ontspullen vóór het feestgebeuren losbarst kan een heel goed startpunt zijn. Niet alleen kun je zien wat er allemaal al in huis is (dat hoeft dus niet op de verlanglijst), je kunt ook afscheid nemen van spullen die niet meer van toepassing zijn en ze wellicht zelfs bestempelen als cadeaus voor de feestdagen voor iemand anders.

Denk speelgoed dat naar het kindje van je zus kan omdat jouw kids er te oud voor zijn, make-up of beautyproducten die je niet gebruikt kun je doneren, woonaccessoires die niet (meer) je stijl zijn kun je schenken aan iemand die er wel plezier van heeft. Heb je kids, vraag hen dan zeker om dit proces mee te doen.

Ook een geweldige optie: ga naar een Recycle Sint speelgoedruilmarkt!

En als je van tevoren ruimte maakt, zullen die paar nieuwe cadeaus ook niet aanvoelen als ‘teveel’. Bedenk hoe jij balans brengt in wat je (verwacht) dat er binnenkomt en wat je in je huis wilt hebben. Zodat niet de spullen de dienst uitmaken, maar jij.

2) Leg je keuzes uit

Het is belangrijk om te onthouden dat we over het algemeen weinig controle hebben over wat andere mensen doen. Als opa en oma is er niets mooiers dan de glimlach van een kind als zij/hij een nieuw speelgoedje krijgt ‘van de Sint’. En ook al is dat misschien een foeilelijk plastic schreeuwend flut-ding, je ergeren om het feit dat men dit heeft gekocht, heeft vrij weinig zin. Het werkt zelfs alleen maar averechts.

Zitten er notoire feestvierders-met-veel-prulcadeau’s in jouw familie, probeer dan (los van de feestdagen) met hen over dit onderwerp te praten. Laat ze weten dat je bewuster leeft, minder spullen om je heen wilt hebben. Vertel ze wat je al veranderd hebt en welke positieve gevolgen het minimaliseren voor jou heeft. Niet iedereen zal het begrijpen, maar door open en eerlijk te zijn, creëer je wel een setting waarin men er rekening kan houden.

3) Werk met lijstjes

Als je geen zin hebt in gesprekken over ‘waarom heb je dan liever niet zoveel spullen in huis, spullen zijn toch gezellig’ of ‘waarom is die witte muur zo kaal‘, dan kun je optie 2 overslaan. Maar dit derde punt is dan al helemaal van belang: houd cadeau-suggesties voor jezelf (en jonge gezinsleden) klaar voor als mensen erom vragen.

Iedereen geeft graag een cadeau dat men zal gebruiken, cadeaus waar men van kan genieten. De beste cadeautips komen daarom toch écht van de uiteindelijke ontvanger zelf. Dus vraag jezelf af: wat brengt er waarde aan mijn leven, wat een ander me kan schenken?

Ik heb zelfs het hele jaar door een Pinterest-album met een paar wensen. Dingen die ik tegenkom, boeken die ik leuk vind, geuren die fijn zijn. Als ik bijna jarig ben of als de feestdagen voor de deur staan, kijk ik naar dat lijstje. Soms haal ik er dingen vanaf. En ook weer af. Maar meestal heb ik dan wel een paar ideeën. Of in ieder geval een richting.

Zo, dat zijn wel genoeg woorden voor één dag. Als jullie me even willen excuseren, dan ga ik nu SkyRadio Christmas opzetten. Ho, ho, ho! Zaterdag deel 2 van ‘Hoe overleef ik… de feestdagen’ met de punten 4 t/m 6.

Heb jij al een ‘voorgevoel’ bij deze feestdagen? Viert jouw familie hun liefde door het geven van véél spullen? Hoe ga jij daarmee om?

xAnja

Fotocredits: Michelle