Het seizoen van cadeau’s geven komt eraan… hoera?! (Deel 1)

Nog heel even wachten en dan staat de Sint alweer aan de kade. De pepernoten liggen sinds augustus alweer in de schappen en het tuincentrum heeft de kerstafdeling ook al bijna klaar. Nog even en we beginnen met het seizoen waarin we weer massaal troep uit- en rond delen, pardon, elkaar cadeaus geven.

Oké, dat is een beetje gechargeerd. ‘Hard’ misschien ook wel. Maar als je er even over nadenkt is deze hele traditie van elkaar en masse spullen geven toch best…. apart.

Als je een minimalistisch(er) leven ambieert, of het belangrijk vindt om het milieu niet teveel te belasten, dan is de komende tijd niet de gemakkelijkste. Vooral als je kinderen hebt en veel mensen die van jou (en hen) houden, kunnen alle cadeaus – hoe goed bedoeld ook – soms aanvoelen als overweldigend. Letterlijk: alsof er een golf aan spullen je huis in komt in december.

Met het artikel van vandaag en zaterdag wil ik je helpen om een deel van die zorgen weg te nemen. Want je kunt namelijk voorkomen dat die golf op je af komt. Maar dan moet je wel ongeveer NU beginnen. Ongeveer hè 😉

Hoe ga je beter om met cadeaus in het feestseizoen?

1) Wees de troep voor

Opruimen, maar vooral ontspullen vóór het feestgebeuren losbarst kan een heel goed startpunt zijn. Niet alleen kun je zien wat er allemaal al in huis is (dat hoeft dus niet op de verlanglijst), je kunt ook afscheid nemen van spullen die niet meer van toepassing zijn en ze wellicht zelfs bestempelen als cadeaus voor de feestdagen voor iemand anders.

Denk speelgoed dat naar het kindje van je zus kan omdat jouw kids er te oud voor zijn, make-up of beautyproducten die je niet gebruikt kun je doneren, woonaccessoires die niet (meer) je stijl zijn kun je schenken aan iemand die er wel plezier van heeft. Heb je kids, vraag hen dan zeker om dit proces mee te doen.

Ook een geweldige optie: ga naar een Recycle Sint speelgoedruilmarkt!

En als je van tevoren ruimte maakt, zullen die paar nieuwe cadeaus ook niet aanvoelen als ‘teveel’. Bedenk hoe jij balans brengt in wat je (verwacht) dat er binnenkomt en wat je in je huis wilt hebben. Zodat niet de spullen de dienst uitmaken, maar jij.

2) Leg je keuzes uit

Het is belangrijk om te onthouden dat we over het algemeen weinig controle hebben over wat andere mensen doen. Als opa en oma is er niets mooiers dan de glimlach van een kind als zij/hij een nieuw speelgoedje krijgt ‘van de Sint’. En ook al is dat misschien een foeilelijk plastic schreeuwend flut-ding, je ergeren om het feit dat men dit heeft gekocht, heeft vrij weinig zin. Het werkt zelfs alleen maar averechts.

Zitten er notoire feestvierders-met-veel-prulcadeau’s in jouw familie, probeer dan (los van de feestdagen) met hen over dit onderwerp te praten. Laat ze weten dat je bewuster leeft, minder spullen om je heen wilt hebben. Vertel ze wat je al veranderd hebt en welke positieve gevolgen het minimaliseren voor jou heeft. Niet iedereen zal het begrijpen, maar door open en eerlijk te zijn, creëer je wel een setting waarin men er rekening kan houden.

3) Werk met lijstjes

Als je geen zin hebt in gesprekken over ‘waarom heb je dan liever niet zoveel spullen in huis, spullen zijn toch gezellig’ of ‘waarom is die witte muur zo kaal‘, dan kun je optie 2 overslaan. Maar dit derde punt is dan al helemaal van belang: houd cadeau-suggesties voor jezelf (en jonge gezinsleden) klaar voor als mensen erom vragen.

Iedereen geeft graag een cadeau dat men zal gebruiken, cadeaus waar men van kan genieten. De beste cadeautips komen daarom toch écht van de uiteindelijke ontvanger zelf. Dus vraag jezelf af: wat brengt er waarde aan mijn leven, wat een ander me kan schenken?

Ik heb zelfs het hele jaar door een Pinterest-album met een paar wensen. Dingen die ik tegenkom, boeken die ik leuk vind, geuren die fijn zijn. Als ik bijna jarig ben of als de feestdagen voor de deur staan, kijk ik naar dat lijstje. Soms haal ik er dingen vanaf. En ook weer af. Maar meestal heb ik dan wel een paar ideeën. Of in ieder geval een richting.

Zo, dat zijn wel genoeg woorden voor één dag. Als jullie me even willen excuseren, dan ga ik nu SkyRadio Christmas opzetten. Ho, ho, ho! Zaterdag deel 2 van ‘Hoe overleef ik… de feestdagen’ met de punten 4 t/m 6.

Heb jij al een ‘voorgevoel’ bij deze feestdagen? Viert jouw familie hun liefde door het geven van véél spullen? Hoe ga jij daarmee om?

xAnja

Fotocredits: Michelle

Anja

14 reacties op ‘Het seizoen van cadeau’s geven komt eraan… hoera?! (Deel 1)

 1. Vroeger vierden we de feestdagen wel met veel cadeaus, tegenwoordig eigenlijk niet meer. Bij mij is mijn verjaardag dus meer zo’n moment waarop ik overladen wordt met cadeautjes. Dat heb ik dit jaar wel anders aangepakt, omdat ik een no-buy jaar houdt en bovendien flink wat spullen de deur uit had gedaan en niet per se meteen nieuwe “troep” in huis wilde halen. Gelukkig dachten veel mensen om me heen uit zichzelf al mee en heb ik bijvoorbeeld bonnen voor ervaringen gekregen. Wat ik ook leuk vind om te krijgen zijn gebruiksartikelen, zoals een lekkere douchegel o.i.d. die ik niet zo snel voor mezelf zou kopen.

  Geliked door 1 persoon

 2. Ik heb inderdaad ook het hele jaar door een lijstje, dus dat helpt wel. Als we meer richting het einde van het jaar gaan, bewaar ik ook dingen daarvoor. Dus iets dat ik in september overweeg te kopen maar nog kan wachten, gaat op het verlanglijstje.

  Mij lijkt het inderdaad vooral lastig met kinderen later. Mijn vriend en ik hebben het er idd al wel eens over dat we echt geen bergen speelgoed en plastic zooi willen, maar liever een aantal mooie simpele dingen die de fantasie prikkelen. Even kijken hoe we dat tzt aanpakken.

  Geliked door 1 persoon

  1. Voor Sinterklaas houd ik vast aan een simpele regel die ik jaren geleden tegenkwam: something they want, something they need, something to wear, something to read. Dat betekent vaak een nieuwe pyjama, meestal dezelfde voor beide (9 en 4, dus dat kan nog) omdat dat zo leuk staat, 1 of 2 boeken, Playmobil of Lego-set, en nieuwe schooltas of -spullen. Voor het hele gezin doen we er dan nog een spel bij, zoals vorig jaar Carcassonne. Opa en oma vullen vaak ook nog aan met 1 of 2 cadeaus per kind en vervolgens zit de zak al goed vol. Zij blij, wij blij en alles heeft een duidelijk doel of gebruik.

   Like

   1. Ik heb daar vorig jaar zijdelings over geschreven maar wil dit jaar wat meer tijd aan besteden, want vind dat een heel mooi streven. Wat vinden je kids ervan?

    Like

 3. Handige tips! Wij zijn sinds een paar jaar ook afgestapt van het te veel cadeautjes geven: nu trekken we briefjes en moeten we dus voor 1 iemand nog kopen. Daarbij moet iedereen ook een lijstje opstellen met dingen die ze echt willen zodat we onnodige troep vermijden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.