Hoe maak je in één keer een menu voor 4 of 6 weken?

Ik kan er lang en kort over praten, maar maaltijdplanning is gewoon de bom. Je spaart er tijd mee en geld en het brengt rust in je hoofd (en in je gezin) en het is goed voor het milieu, want je gooit minder weg. Maar…. maaltijden plannen an sich kan best tijdrovend zijn. En niet iedereen vindt het een leuk klusje.

Ieder weekend (ik doe het zelf elke zondag) zitten en uitzoeken wat er nog in de kasten is, wat je daarmee gaat koken en dus ook: wat er nog gekocht moet worden, daar gaat even wat tijd inzitten. En dat een keertje doen is niet erg, maar je weet ook dat je een week later weer precies datzelfde zit te doen.

En dat er regelmatig hetzelfde op het menu staat, want ‘dat hadden we nog’ of ‘dat eten we altijd met ingrediënt x’.

Voor iedereen die zich herkent in bovenstaande tekst heb ik deze meal planning post geschreven waarmee je een roterend schema inzet, wat je dan voor langere tijd kunt gebruiken. Simpel, jazeker, en to the point. Maar waarom zou je het moeilijker maken als je er eigenlijk niet meer tijd aan wílt besteden?

Hoe maak je een maaltijdplan voor 6 weken

Stap 1: Als eerste plan je voor zes weken (of 4 of 10…) de avondmaaltijden in. Dat zijn er dus 42, als we het hebben over 6 weken. Zodra je zes (of vier of 10 of…) weken aan avondmaaltijden hebt bedacht, roteer je dat schema, afhankelijk van wat je in huis hebt, waar je zin in hebt, wat er uitkomt etc.

Hoe kom je aan de ideeën voor zes weken avondmaaltijden?

Niet te moeilijk denken. Schrijf een aantal gerechten op die je nu al regelmatig maakt. Denk je favoriete zondagse soep of dat Italiaanse kipgerecht wat je lief zo graag kookt.

Je kunt thematisch te werk gaan op je verzamellijstje: alle AGV’tjes, je favo vegetarische gerechten, lievelingssoepen, Aziatische hoogstandjes, de lust-iedereen-ovenschotel etc. Voor het succes van deze maaltijdplanning is het wel zo handig dat de meeste mee-eters blij worden van wat er op het lijstje staan.

Ideetjes: taco’s, kip, Hollandse pot, friet-met, vis, Italiaans, Grieks, salade, soep, quiche, Caraïbisch, gehakt, kant-en-klaar, Mexicaans, ovenschotel, stamppot, Japans, tortilla’s, tray bake, wraps, pasta, gezond, Chinees, pizza, hartige taart, vega, curry, Frans, hamburgers, eigerecht, risotto, stoofschotel, couscous, broodmaaltijd….

Stap 2: Maak van de lange lijst met maaltijden een weekplanning. Je maakt zes rijtjes van 7 dagen en vult ze in met de maaltijden. Zoals je weet uit mijn weekmenu-posts raad ik aan om geen lijstjes te maken met ‘maandag – spaghetti’ maar om gewoon een lijstje te maken met nummers. Je kunt dan elke dag kiezen wat je eet / waar je zin in hebt / wat er bijna over de datum is.

Dat doe je dan voor zes weken. Ruim af en toe een dag in voor het eten van restjes of om uit eten te gaan of bij vrienden te gaan eten of langs de afhaal 😉 such is life. Je krijgt dus zoiets als dit:

Week 1

 1. Spaghetti Bolognese
 2. Stamppot rauwe andijvie met ham
 3. Noedelsoep
 4. Karbonades met sperziebonen en aardappelen
 5. Broodje falafel en Griekse salade
 6. Jamaicaanse rijst met drumsticks
 7. Vega schnitzel, aardappelpuree en rode kool

Week 2

 1. Tortilla’s met chilibonen en avocado
 2. Kippensoep met afbakbroodjes
 3. Goulash met rijst
 4. Restjes
 5. Pizza Margarita
 6. Vega burgers met maïs en zoete aardappelfrites
 7. Vissticks, wortels en aardappelsalade

En dat dan keer het aantal weken waarvoor je je maaltijdplanning maakt. Nogmaals: je kunt elke week bovenaan beginnen (scheelt kiezen), maar je kunt ook kriskras werken (past soms beter). En dan ga je ze dus ‘eten’.

Stap 3: Na zes weken (of 4, of 10) kun je het hele schema roteren op elke manier die je maar wilt. Je kunt van week 2 week 6 maken, je kunt weer vanaf vooraf aan beginnen, je kunt maaltijden uit het schema halen en andere toevoegen, bijvoorbeeld omdat er andere smaken meer bij het seizoen passen. Maar je 6-weekse plan staat. En hoeveel tijd je eraan wilt besteden, is aan jou.

Voordelen

Dit roterende maaltijdplan neemt het giswerk weg en maakt het ‘wat eten we vandaag’ keuzemoment beperkt. Simpel en doeltreffend en een zegen in tijden van drukte. Het is ook verrekte makkelijk in combinatie met een boodschappenbezorgservice, die je dan dus ook vrijwel alles in één keer kunt laten brengen.

Nadelen

Nadelen zijn er ook, jazeker. Ik werk zelf met een wekelijks menu omdat ik het belangrijk vind om slechts een kleine voorraad te hebben (geen overvolle kasten), ik het leuk vind om creatief bezig te zijn, een enorme verscheidenheid aan gerechten kook en graag gebruik maak van seizoensproducten. Dat is met zo’n schema wat minder van toepassing.

Ook is zo’n schema het handigst als je vaak eenzelfde week- of in ieder geval – avondindeling hebt. Mijn vriend en ik zijn regelmatig in het buitenland voor ons werk, wat de schema’s nog wel ‘ns overhoop gooit. Ook daarom kies ik ervoor om op zondag te kijken hoe mijn week eruit ziet, welke avonden er gekookt moet/zal worden en dus wat ik in huis kan halen.

Dus kies vooral wat er voor jou het meest van toepassing is. Heb jij een andere manier van maaltijdplanning of spreekt dit je erg aan en ga je het uitproberen? Laat dat me dan zeker weten!

Fijne week allemaal!
xAnja

Fotocredits: Eric Rothermel

Anja

10 reacties op ‘Hoe maak je in één keer een menu voor 4 of 6 weken?

 1. Dit klinkt als een enorme klus, maar wel een die je een hoop oplevert. Ik heb nog steeds moeite met het plannen voor één week, maar dat is wel iets wat ik écht wil gaan doen. Dat artikel over het weekmenu ga ik er dus nog eens bijpakken, want ik ben wel klaar met dagelijks een tripje naar de supermarkt maken. 😉

  Like

 2. Ik vind het fijn om maximaal een week vooruit te plannen. Ik bekijk in het weekend graag wat er de komende week in de aanbieding is bij supermarkten in de buurt, en op basis daarvan bepaal ik dan vaak wat we zoal gaan eten. Wat me wel aanspreekt aan dit idee, is gewoon eens zo’n lijst maken met allerlei gerechten die we nu al eten (en lekker vinden), verdeeld over categorieen. Dan heb je altijd inspiratie bij de hand voor maaltijden die niet al te moeilijk zijn om te maken.

  Like

  1. Zo’n lijst kan zeker een goeie zijn als je weinig puf hebt, of gewoon even niet zo creatief bent. Ik heb zelf een lijstje met altijd-goed gerechten en op m’n blog staat ook een artikel over standaard gerechten die altijd vega zijn – daar kijk ik ook regelmatig naar.

   Like

 3. Ik plan mijn maaltijden niet, maar zorg dat ik altijd een aantal basisingrediënten in huis heb en dan varieer ik daarmee. Ik zorg dat ik iedere week drie soorten groente koop, dat ik linzen, kikkererwten en nog een vleesvervanger in huis heb, en dat ik rijst, pasta en nog een zetmeelbron heb. Afgelopen zomer heb ik de meeste weken een keer pasta met rode saus, een keer bulgur met groenten en een keer curry gekookt, maar ik heb bijvoorbeeld ook een tijdje mie in huis gehad en nu het winter wordt heb ik vaker (zoete) aardappels. Ieder gerecht kook ik voor twee dagen en meestal eet ik in het weekend een avond niet thuis. Deze methode zorgt ervoor dat ik niet iedere week ervoor hoef te gaan zitten om een menu te bedenken, maar dat ik alleen maar hoef te kijken hoeveel porties groente ik nog in huis heb, of ik nog houdbare voorraden heb en welke vleesvervangers ik zin in heb. Voor mij werkt het nu heel goed 🙂

  Like

 4. Ik plan mijn menu’s voor één week en bewaar deze zodat ik ze na een tijdje weer kan gebruiken of er een aantal uithaal. Ik vind het altijd wel een tijdrovende klus en zeker niet één van mijn favoriete maar dat hoort erbij 🙂

  Geliked door 1 persoon

 5. Handige tips! Want ik maak wel al elke week een weekmenu maar er zijn ook weken waarin het me eigenlijk wat aan moed ontbreekt. Dus als ik die planning nu eens voor een aantal weken kan maken, dan lijkt me dat best wel handig te zijn 🙂

  Like

 6. Ik heb een Excelbestand met daarin een overzicht van alle dagen (per maand) en wat we aten. Het begint in 2008 en loopt tm 2019 (alleen 2010 is verdwenen). Ieder weekend maak ik een planning voor de week, soms heb ik hier en daar al wat dingen voor de weken erna ingepland zodat ik die niet vergeet. Zo staat er halverwege november op zondag nu al een zuurkoolschotel in mijn schema. Verder kijk ik in de vriezer en de kasten en bekijk ik de aanbiedingen. Ook ik vind plannen the bomb!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.