Hoe zet je jezelf ‘uit’ als je altijd ‘aan’ staat?

Een muurbloempje ben ik nooit geweest. Heb het wel eens geprobeerd, hoor, worst 5 minutes of my life 馃檪 Altijd ‘aan’ staan heeft absoluut zijn voordelen, maar soms gaat het – ook bij mij – even helemaal verkeerd. Dan komt alles op me af en weet ik niet meer hoe het verder moet. Herkenbaar?

Inmiddels weet ik nu dat 贸贸k die momenten van help-wat-nu?! weer overgaan en leer ik mezelf beter kennen. Dat is toch wel 茅茅n van de allermooiste dingen aan ouder worden: je herkent jezelf. Het worden ‘been there, done that‘ situaties.

Toch merkte ik dat deze heuvelachtige hobbelweg van d贸贸r-d贸贸r-d贸贸r ~ inkakken ~ help ~ ok茅 het gaat weer ~ en d贸贸r niet echt optimaal te noemen is. Voor mijzelf niet en voor mijn directe omgeving niet. Ik overvoer mezelf soms met taken wat ten koste gaat van wat er echt belangrijk is. Dat knaagt dan een beetje, ondanks dat ik dan wel veel heb gedaan die dag. Maar Anja de workoholic is 谩谩n.

Aan en uit

Dan lig ik ’s avonds nog te peinzen in bed. Oplossingen te bedenken. Zet ik in mijn telefoonnotities alles wat ik de volgende dag wil doen. Soms – aldus mijn vriend – beleg ik hele vergaderingen in mijn slaap of presenteer ik een nieuwe communicatiestrategie.
Ofzo.
Echt te verstaan is het niet.
(goeie communicatiestrategie h猫 馃槢 )

Andere dagen komt er vrij weinig uit me. Grote taken schuif ik vooruit en ineens spendeer ik een dag met het eindeloos beantwoorden van mailtjes of het opschonen van mijn mailbox. Dagen waarop een puntje van kritiek aanvoelt als een klap in m’n gezicht en waarin ik een beetje doelloos aan tafel in mijn eten roer. Het zijn ook de dagen dat ik ineens op deBijenkorf.nl zit te kijken naar een mooie nieuwe trui.
En zin heb in kipnuggets om 22.30.

Het voelt niet goed. Het is niet in balans. En nee, het hoeft niet altijd in balans te zijn, maar wat minder uitschieters zouden wenselijk zijn. Een beetje meer focus. Meer rust. Meer… mindful. Yes, it has come to this. Namast茅 enzo.

Deze constante rush en de low die erop volgt, dat gaat echt ten koste van mijzelf. Van mijn werk. Van mijn levensgeluk. Van mijn relaties. Daarom ga ik het ‘altijd aan-staan’ uitzetten. En wel zo:

1) Niet meer multitasken

Ik ben daar echt kampioen in. Ik k谩n drie of soms wel vier dingen tegelijk. En meestal gaat het nog prima ook. Ging het maar eens wat minder goed, dan leerde ik er misschien nog wat van. Maar de komende tijd is het afgelopen met meerdere dingen tegelijk doen. Single focus it is! Dat geldt niet alleen voor werk, ik stop bijvoorbeeld ook met het lezen van drie boeken tegelijk (nou ja, tegelijk… je begrijpt me vast) en het kijken van YouTube video’s tijdens het koken en het beluisteren van een podcast tijdens het rijden en …

2) Chillen

Ik ga meer rust nemen. Lunchen zonder door te werken. Een wandelingetje maken aan het einde van een werkdag. Minder gehaast door het leven. Dan maar iets te laat (OMG, dat kan ik dus echt niet h猫, te laat komen. Ik ben juist altijd te vroeg).

3) Rekening houden met m’n cyclus

Nope, dit punt is niet voor de mannelijke lezers. Recent leerde ik van een yogalerares dat een vrouw elke maand een hormonale cyclus met vier delen meemaakt, die zij beschreef als de seizoenen van het jaar:

 • Winter (de periode van je menstruatie) waarin je het beste tot rust kunt komen, wat meer tijd voor jezelf zou moeten nemen. Pas op de plaatst en accepteren dat je lichaam even ‘grote schoonmaak’ houdt. Ga dus niet d贸贸贸贸贸r zoals in elke tamponreclame wordt beloofd, maar kies voor een winterslaap-achtige tijd tot je je weer beter voelt.
 • Lente (de periode net na je menstruatie tot aan iets voor de eisprong) waarin je je beter voelt, opgewekt, fris en energiek. Het moment om aan een goeie klus te beginnen, met anderen af te spreken en iets leuks samen met je wederhelft te doen.
 • Zomer (de eisprong en de paar dagen daarna) is je feestjes-tijd, het moment van de maand waarop je alles aan kunt, je je sexy voelt, lekker in je vel zit.
 • En de herfst (laatste week van de maand tot aan je menstruatie) waarin het tijd is om weer tot rust te komen, zaken af te sluiten, je je energie voor persoonlijke zaken moet gebruiken. Dit kan ook het moment zijn waarop je last krijgt van PMS, zeker in stressy tijden.

Ik ben geen expert, maar vind het een mooie analogie. Die hormonen hebben meer invloed dan we denken.

4) Journaling

Da’s een fancy woord voor een dagboek bijhouden. Ik ga het nu echt doen, ja, ik weet dat ik het al vaker geschreven heb. Het heeft absoluut een positief effect op me, maar ik laat het gewoon snel weer versloffen. Het hoeft niet elke dag, maar wel ‘regelmatig’ (lekker SMART, Anja, lekker SMART….). Deze keer ga ik ervoor! Houden jullie me scherp?

Een aardige kluif, maar een test waard. Herkenbaar? Dan is het misschien ook iets voor jou om uit te proberen. Wat mij betreft is dit een to be continued dus.

Fijn weekend,
xAnja

Anja

9 reacties op 鈥Hoe zet je jezelf ‘uit’ als je altijd ‘aan’ staat?

 1. Soms belt mijn zus en dan vraagt ze mij: kan je mij goed horen? Ja hoor, prima. Wat blijkt: dan heeft ze oortjes in om met mij een telefoongesprek te voeren en ondertussen kan ze lekker doorhaken. Geeft mij dan weer het gevoel dat ze liever wil haken dan met mij even te bellen….

  Journalen is zo fijn om te doen. Ik hoop dat jij er ook plezier uit kunt halen. Ik schrijf in mijn zelfgenaaide boekjes en plak ook altijd plaatjes, washi tape of stickers. Of bonnetjes of andere dingetjes uit het dagelijks leven verdwijnen ook in mijn boekje.

  Geliked door 1 persoon

 2. Het boek Period Power van Maisie Hill gaat voor een groot deel over de verschillende seizoenen van de menstruatiecyclus en wat de valkuilen en kansen per seizoen zijn. Ik ben er nu in aan het lezen en er gaat een wereld voor me open, het is zo interessant en herkenbaar! Tegelijkertijd verbaas ik me erover hoe weinig ons eigenlijk geleerd wordt over de menstruatiecyclus en alles wat erbij komt kijken. Het boek is echt een aanrader als je hier wat meer over wil weten 馃檪

  Geliked door 1 persoon

 3. Punt 3 over rekening houden met je cyclus moet net WEL door mannen gelezen worden.
  We zijn beter in staat om samen te leven en werken als we elkaar beter begrijpen.

  Geliked door 1 persoon

  1. Ha, dat is een hele goede! Hij is misschien niet letterlijk toepasbaar, maar het is zeker goed dat mannen hiervan op de hoogte zijn. De kwetsende “zeker die tijd van de maand” uitspraken moeten ook maar ‘ns afgelopen zijn.

   Like

 4. Wat grappig om mezelf weer te herkennen in een tja herkenbaar artikel van je Anja 馃槈 ! Ik ben heel blij dat je zo veel kennis over jezelf bezit en jezelf zo goed kent om dit op een of andere manier aan te pakken. Zelf moet ik mezelf dit ook even opleggen hoor om af en toe de rem er eens op te zetten. Ben ontzettend benieuwd naar de vervolgartikels die hieruit zullen vloeien en hoe dit je zal vergaan! Succes!

  Like

 5. Ik weet niet zeker of ik wel geloof in die menstruatiecyclus-energiefases. Ja, als ik zwaar ongesteld ben voel ik me beroerd, komt er niets uit mijn handen en kan ik over alles huilen, maar als ik minder lichamelijke symptomen heb, zoals nu ik een spiraaltje heb, kan ik ook juist heel erg energiek en enthousiast zijn als ik ongesteld ben. Ik denk dat ik het algemener zou formuleren: “naar mijn lijf luisteren en accepteren dat het niet alle dagen hetzelfde aanvoelt”. Ik merk bijvoorbeeld ook hoe het weer invloed heeft op mijn energieniveau (koud en donker betekent minder energie… dat gaat nu alweer de verkeerde kant op).
  Dagboek-schrijven kan een heel mooie gewoonte worden! Als je niet weet wat te schrijven (had ik in het begin vooral veel last van, nu veel minder), zoek eens “journaling prompts” op, dat zijn vragen die je in je dagboek kunt beantwoorden om meer inzicht te krijgen in wat er in je omgaat. Succes!

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.