Minimalisme is de kunst van het weglaten. Het is een leefstijl waarbij je bewust omgaat met wat je hebt en aandacht geeft aan wat je gelukkig maakt.

Het bestaat simpel gezegd uit twee delen: eerst maak je letterlijk ruimte door te ontspullen, op te bergen, te simplificeren, op te ruimen en dingen weg te doen / te recyclen.

Dat opruimen en minimaliseren zet ook een denkproces in gang; je maakt figuurlijk ruimte. Ruimte in je hoofd, een andere tijdsbesteding, je verlegt je focus. Doordat je minder om je heen hebt (en dus minder hoeft op te ruimen, schoon te maken en te onderhouden), heb je tijd om na te denken over de écht belangrijke dingen in het leven. Waar je blij van wordt. Wat vrijheid voor jou betekent. Waar je innerlijke rust van krijgt.

Het begin

De moderne ‘Stamvaders’ van de minimalistische leefstijl zijn The Minimalists, twee jongemannen uit Amerika die na een slechte jeugd hun banen in de corporate world als hoogste doel zagen, maar uiteindelijk toch weer ongelukkig waren – maar ditmaal mét geld en met veel spullen. Via hun TED talk kun je horen hoe het roer om ging.

Hier op Minimalist Dutchie blog ik (Anja) over mijn persoonlijke stappen naar een no-nonsens minimalistische leefstijl en alles wat ik tegenkom in dit proces. Minimalisme kun je op vrijwel alle aspecten van het leven toepassen. Het draait om tijd, aandacht en geld geven aan wat je gelukkig maakt. Dat is niet egoïstisch: van geven/doneren en je inzetten voor het milieu of voor anderen worden we ook happy, blijkt steeds weer uit onderzoek.

Ontspullen / Fase 1

Als nieuwe minimalist zou ik je aanraden te beginnen met ontspullen. Dat hoeft niet meteen je hele huis te zijn (haha, mág wel hoor), begin met een plek of een verzameling items waar je al een poosje niet tevreden mee bent. Je overvolle kledingkast bijvoorbeeld. Je studeerkamer. Deze artikelen helpen je een eind op weg:

  1. 70 dingen die je kunt minimaliseren zonder spijt achteraf
  2. De oplossing voor blijvend-opgeruimde lades
  3. Beginnen met Hollands minimalisme
  4. 17x opruimen maar niet weggooien
  5. 10 tips voor een stressvrije, minimalistische slaapkamer

Geluk en vrijheid / Fase 2

Merk je dat je meer en meer nadenkt over geluk, mindfulness en vrijheid, dan haal je waarschijnlijk meer informatie uit deze artikelen:

  1. Mindful shoppen: als je dan toch wat koopt…
  2. Hoe bepaal je je persoonlijke waarden?
  3. Je gevoelens wegshoppen: maakt kopen gelukkig?
  4. Giving back: 7 dagen iets voor een ander doen
  5. Energievreters vs. energiewinners: ontdekken wat goed voor je is

Of duik gewoon eens in mijn blog en klik aan wat je interessant lijkt. Via de zoekfunctie (rechterkant homepage) kom je overal. En stel gerust je vraag of stuur een mailtje via de contactpagina.