De voor- en nadelen van een lopende to-do lijst

Een (door)lopende to-do lijst of running to do list is één van de mogelijkheden om… nou ja, meer voor elkaar te krijgen op een dag of in een week. Sommige mensen gebruiken het als onderdeel van hun bullet journal, maar ik heb simpelweg een lijstje met taken in mijn telefoon staan. Hoe dat bevalt lees je in de blog van vandaag.

Heb je een kalender of (week)planner – of misschien wel allebei – en merk je dat je toch niet aan je taken van de dag of van de week toekomt? I hear you, ik had namelijk precies hetzelfde. Het is lastig om precies te bepalen hoeveel tijd je ‘vrij’ hebt op een bepaalde dag om dingen op te pakken. Of om in te schatten hoe lang dat soort losse taken soms duren.

Ik merkte dat ik op sommige dagen eigenlijk nog tijd “over” had en op andere een tikje gestrest was omdat ik “nog zoveel op het lijstje had staan”. Dat ik in het weekend veel moest ‘inhalen’. En, eerlijk is eerlijk, ik schreef ook lang niet alle taken en to-do’s op; ik negeerde ze gewoon. En dat ging dan ook weer irriteren, want schone onderbroeken zijn toch best fijn.

Productiever zijn

Dus okay, zo’n to do lijstje per dag of per week / weekend werkte dus niet. Inmiddels ben ik sinds ongeveer een week aan de slag met een running to do list. Die van mij staat in m’n telefoon (gewoon onder notities), zodat ik op elk gewenst moment taken erbij kan zetten of eraf kan halen. Als ik 5 minuten heb, doe ik een klein klusje. Heb ik wat langer, dan streep ik een grotere taak af, of doe ik daar een deel van. Ook kan ik mijn taken groeperen. Moet ik iets op de laptop opzoeken, dan kan ik ook meteen mijn zorgdeclaratie doen en een kaartje sturen naar die vriend die verhuisd is.

Positieve punten

Een lopende takenlijst / running to do list is een eenvoudige manier om al je taken op één plek bij elkaar te houden, zodat je de zaken kunt oppakken die je moet doen en wil doen. Dit vind ik tot zover de pluspunten van deze productiviteitstool:

  • Je hebt alle taken en to do’s bij elkaar op één plek
  • Het is een brain dump en je hoeft minder te onthouden (ohja, ik moest nog…)
  • Geeft je de mogelijkheid tot efficiënter taken afhandelen (combinaties, tijdsduur)
  • Geen rondslingerende briefjes en prikbord-dingen (lekker minimalistisch)
  • Veel afgestreepte dingen hebben staan voelt goed

Minder handig

  • Het kan een ellelange lijst worden waardoor je door de bomen het bos niet meer ziet
  • Er zit geen duidelijke prioritering aan (dat kan evt wel)
  • Je kan de lijst of specifieke taken ook gewoon negeren
  • Hij is nooit af

Dat laatste is dan ook meteen iets wat je moet accepteren als je met deze methode wil gaan werken. Ik denk niet dat er een moment komt waarop ik kan zeggen “klaaaaaar”, want zo werkt het leven gewoon niet. Er zijn altijd nog zaken die afgehandeld moeten worden of vertragingen die ontstaan door, nou ja, het leven. Misschien als ik elke dag 5 uur had om aan deze taken te spenderen dat het anders zou zijn, maar ik heb ook een baan 😉

Je kunt zo’n running to do list invullen zoals je zelf wilt, met kleurtjes en coderingen en deadlines en wat niet meer, maar ik heb er juist voor gekozen dat niet te doen. Ik scroll er dagelijks doorheen en kijk dan wat er per se die dag of op dat moment moet. Voor mij is het echt een brain dump en ik merk dat ik daardoor juist productiever ben en meer taken daadwerkelijk doe.

Dus ik blijf het nog een tijdje doen. Ik ben benieuwd of ik er zo enthousiast over blijf of dat dit verzand in een “ohja dat had ik ook nog”. Wat is jouw favo manier om dingen gedaan te krijgen?

xAnja

Ps. ‘blog schrijven’ kan er vanaf 😉