Montessori speelgoed voor baby’s 0-6 mnd | Speelgoed minimaliseren

Ik ga eerlijk zijn: één van mijn grootste nachtmerries is een huis dat overgenomen wordt door speelgoed. Sommige mensen vinden dat gezellig, anderen storen zich er niet aan en weer anderen vinden dat het “erbij hoort”, zo’n lading felgekleurde herriemakers over je woonkamervloer. En in de kinderkamer. En op de badrand. En op zolder in wat dozen. En…

Van het idee alleen al krijg ik vlekken in mijn nek. Prima als jij hier geen bezwaar tegen hebt, maar voor mij is dat anders. Natuurlijk kun je dit niet helemaal tegenhouden, sterker nog: spelen is superbelangrijk voor kinderen. Maar ik ga mijn best doen om mijn huis niet te laten overstromen door de speelgoedlawine.

Eén van de manieren waarop ik dat hoop te doen – ik stop mijn hoofd niet in het zand, ik wéét dat dit een uitdaging is – is door te kiezen voor een beperkte hoeveelheid speelgoed waar een kind toch heel veel mee kan. Multifunctioneel speelgoed. Speelgoed dat uitdaagt. Ik ben daarbij uitgekomen op Montessori speelgoed, volgens het gedachtegoed van Maria Montessori.

Let wel: ik ben geen Montessori-specialist, maar ben me al wel aan het inlezen en verdiepen. Heb je tips/aanvullingen of suggesties? Laat het me weten!

Wie was Maria Montessori?

Een arts en pedagoog (1870-1952) die dankzij haar boeken de grondlegger werd van het Montessorionderwijs (Wikipedia). Die opvoedkundige en onderwijskundige stroming kun je het beste samenvatten met de zin: “help me het zelf te doen”. Het gaat uit van een natuurlijke, aangeboren nieuwsgierigheid van een kind – de één meer dan de ander, over verschillende onderwerpen, op verschillende leeftijden en in verschillende fases.

Ouders/opvoeders (en dus ook kinderdagverblijf en school) zouden hun best moeten doen om een zo goed mogelijke situatie te creëren voor het ontwikkelen van die nieuwsgierigheid. Speelgoed – of beter gezegd: materialen (ook: boekjes, een tuin) – zijn daar een voorbeeld van.

Wat is Montessori speelgoed?

Montessori speelgoed is een vorm van educatief speelgoed. En aangezien Maria Montessori niet meer leeft, kan ik moeilijk aan haar vragen wat zij zou adviseren in een huidige gemiddelde speelgoedzaak. Toch – dankzij mijn research en haar boeken – denk ik dat het volgende lijstje goed in de buurt komt van ‘Maria approved’:

Het speelgoed:

  • is gemaakt van natuurlijke materialen (hout, katoen, canvas, natuurrubber)
  • is veilig om in je mond te stoppen
  • zet aan tot sensorische of motorische activiteit (ruiken, voelen, proeven, lopen, trekken)
  • en/of prikkelt de creativiteit
  • maakt zelf geen geluid en/of beweegt niet vanzelf
  • is realistisch: liever een konijntje dan een unicorn met glitters
  • leert het kind één vaardigheid, bijvoorbeeld rekenen (telraam) of haar borstelen (kam)
  • inspireert wel tot meer: kammen van poppenhaar, kleuren benoemen…
  • past bij de nieuwsgierigheid en behoefte van het ontwikkelingsniveau van het kind.

Montessori babyspeelgoed (0-6 mnd)

Terug naar het hoofdonderwerp. Toen ik mijn zoon (inmiddels groot) kreeg, dacht ik geen seconde na over dit soort dingen. Met het gevolg dat ons huis overspoeld werd met spullen en cadeaus (heel lief bedoeld!) en ik geen idee had wat hij leuk vond en waarmee ik hem een plezier zou doen. Nu kijk ik terug op die periode en vraag ik me af: heeft hij wat geleerd van dat speelgoed? Heeft het hem positief gestimuleerd? De momenten dat we voor de zoveelste keer samen zijn kamer opruimden en hij er zwaar de pest in had staan me in ieder geval nog goed voor de geest.

Ik hoop dat nu dus ietsje anders te doen (hij is “goed opgedroogd” hoor 😉 ). Met een beperkte hoeveelheid speelgoed per leeftijd. Speelgoed wat ik het liefst duurzaam wil aanschaffen en waarbij ik ga voor een less is more aanpak. Zeker in de babytijd, je hebt al zoveel nodig voor zo’n kleintje! Dus staan er slechts een paar dingen op het verlanglijstje. Ik koos 4 dingen uit onderstaande opties:

  1. houten ratelaar
  2. stoffen bal
  3. knuffel- of labeldoekje
  4. grijpkralen aan elastiek of ander grijpspeeltje
  5. knisperboekje van stof
  6. dierenknuffel
  7. houten rammelaar (1 en 7 lijken veel op elkaar, kies gerust)
  8. bijt- en badspeeltje in één (appel)
  9. matras/deken of speelkleed/boxkleed voor op de grond

En dat lijkt me meer dan genoeg voorlopig. Bij al deze blogartikelen zet ik dezelfde afsluiting: dit kan snel lijken op een shoplog, maar dat is uiteraard niet de bedoeling. Mijn credo blijft: koop alleen wat je gebruikt, leen of huur als het kan, deel wat je hebt en koop tweedehands en duurzaam waar mogelijk.

Wat was het favoriete speeltje van jouw baby?

Anja

8 reacties op ‘Montessori speelgoed voor baby’s 0-6 mnd | Speelgoed minimaliseren

  1. Wat een leuke tips heb je gedeeld! Ik werk al jaren als gastouder, en het meeste van wat je deelt heb ik wel (zoiets/ongeveer) in huis. Ik heb nog wel 2 aanvullingen: ik heb rubber speelblokken (zoiets: https://www.bol.com/nl/nl/p/speelblokken-bouwstenen-3d-touch-zachte-blokken-rubber-bijtspeelgoed-educatief-12-stuks/9200000114842163/) waar ze veel en ook maandenlang mee spelen; eerst vastpakken, en op bijten, daarna bevoelen/bekijken en stapelen en omgooien, en ze door de kamer gooien 😉

    En een Skwish houten rammelaar, ik heb de gekleurde variant, en die gaat echt al jarenlang mee, baby’s kunnen hem snel vast pakken, en vinden het belletje heel interessant, en dat hij zo vervormbaar is.

    Like

  2. Speelgoed in huis, je ontkomt er niet aan. Het is goed het overzichtelijk te houden. Wij wisselden een paar keer per jaar het speelgoed. De rest bewaarden we in de kast op zolder. Het leek dan ook steeds alsof ze iets nieuws hadden en dan werd er weer volop mee gespeeld. Alleen de Lego bleef binnen handbereik, dat was steeds wel heel geliefd. Wat gebouwd werd mocht blijven staan, de rest werd altijd opgeruimd. En een keer per half jaar sorteerden we de Lego weer op kleur in bakken, dat nodigde ook altijd uit om weer aan het bouwen te slaan. En onze kinderen speelden nog heel veel buiten. Knikkeren, rolschaatsen, voetballen, verstoppertje, elastieken, speurtochten. Voor de kleinkinderen kochten we speelgoed in de kringloopwinkel. En is inmiddels allemaal weer terug of naar een andere oma en opa. En we hebben ze leren elastieken, touwtje springen en knikkeren.

    Like

  3. Goed artikel. De hoeveelheid speelgoed in huis is vaak al te veel. Zelf proberen we het een en ander op zolder op te bergen en zo nu en dan het weer om te wisselen met speelgoed beneden of het toch weg te geven. Wanneer je de ruimte in huis ervoor hebt, zou je ervoor kunnen kiezen om een apart gedeelte van de kamer de ‘reserveren’ als speelruimte met goede opbergdozen waar alles einde dag in moet zijn.

    Like

Plaats een reactie

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.