De boeken die ik las | Zomer 2022 review

Heb ik net mijn lijstje met herfstboeken gepubliceerd, nu alweer een boekenblogartikel. Ik had namelijk nog niet gedeeld wat ik van de boeken vond die de afgelopen tijd las. Bij dezen, hier gaan we, in een iets andere opstelling dan m’n voorjaarsbericht.

De kleine getuige – Jilliane Hoffman

De hoofdpersoon zit in nogal een ruige periode van haar leven, dat er aan de buitenkant best degelijk uitziet. Als ze plotseling getuige is van een misdrijf, besluit ze dit niet te melden aan de politie. Maar haar dochtertje is ook getuige, zo ontdekt ze dagen later. Wat er dan gebeurt… Ik vond het maar een vreemd boek. Misschien lag het aan de vertaling, maar het werkte gewoon niet. Als het een detective moest zijn, dan was het ronduit slecht. De hoeveelheid “toevalligheden” vond ik ook irritant. Terwijl het verhaal best heftig is – en daar lijkt de schrijfster ook helemaal niet bij stil te staan. Het boek gaat meer over de emotie en de relaties dan dat het echt een thriller is.

⭐⭐

Wie niet horen wil – Nicci French

Een jonge moeder die onlangs gescheiden is en langzaam haar leven weer opbouwt, maakt zich zorgen om de plots ontstane agressiviteit bij haar dochtertje. Het duurde even voordat ik erin zat, maar uiteindelijk vond ik dit een goed boek. Sterk verhaal, met hier en daar een “zag je aankomen”. Sterke schrijfstijl, maar dat mag ook wel van zo’n doorgewinterde auteur.

⭐⭐⭐

Haar laatste woorden – Linda Green

Jaaa, deze! Een van de verrassingen van de afgelopen tijd. Een dochter, moeder en oma worden onder verschillende omstandigheden – en logischerwijs in verschillende tijden – ongewenst zwanger. Hoe dat voor elk van hen afloopt, en hoe hun levens voor altijd verbonden zijn, wordt pas aan het einde duidelijk. Ik vond het een origineel, heftig, mooi boek. Hier en daar vond ik de schrijver wat onnauwkeurig en dialogen wat onduidelijk. Echt zo’n “in één adem uit” boek. Vier sterren, vooral voor de originaliteit.

⭐⭐⭐⭐

De kaasfabriek – Simone v/d Vlugt

Speelt zich af rond 1900 in de kaasregio van Nederland: Noord-Holland en draait om moeder en dochter. De industrialisatie speelt een rol, maar dit is toch vooral een roman. Gebaseerd op (deels) waargebeurde feiten en personen. Ik vond het een mooi boek, fijn om te lezen, maar ergens miste ik iets. Ik kan er niet de vinger op leggen en heb het uitgelezen, maar het gevoel met lege handen te staan overheerste na de laatste pagina. Misschien is het verhaal wat afgeraffeld… Wel zeer goed geschreven.

⭐⭐⭐

De rest van de dag – Kazuo Ishiguro

Wauw, dit boek! In tijden niet zo’n moeite gehad om ín een verhaal te komen (kan ook aan mij liggen, dank gebroken nachten) maar wat ben ik blij dat ik doorgezet heb. Wat een prachtig, ontroerend, kalmerend verhaal. Van alles zit erin. Spijt, weemoed, liefde, eer, loyaliteit en dat allemaal met de geschiedenis van de 20e eeuw op de achtergrond. Ik begrijp wel waarom deze schrijver de Nobelprijs voor de Literatuur heeft gewonnen. Het boek is verfilmd met Anthony Hopkins in de hoofdrol.

⭐⭐⭐⭐⭐

De montessoribaby – Simone Davies en Junnifa Uzodike

Deze las ik in verband met onze kleine man en het artikel over montessori-speelgoed. Fijn boek over positief opvoeden en het creëren van een omgeving – in de breedste zin van het woord – waarin je kleintje het beste tot zijn recht komt.

⭐⭐⭐⭐

Meer lezen over boeken?

Anja

7 reacties op ‘De boeken die ik las | Zomer 2022 review

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.