Mijn lijstje met herfstboeken | 14 tips

Ah, de herfst. Kaarsjes aan. Gordijnen dicht (gordijnen? welke gordijnen?) een grote kop thee en een goed boek – what’s not to like? Heerlijk vind ik dat. Ik hoop dat ik er op niet al te lange termijn weer van kan genieten. De boeken komen er in ieder geval, weer of geen weer, gordijnen of geen gordijnen. Hier mijn lijstje met boekentips voor de herfst van 2020.

Als je op de titel klikt, kom je terecht bij de e-book versie (goedkoper en beter dan papier) en lees je eer informatie over het boek en reviews van anderen, behalve bij het prentenboek, hygge-boek en het interieurboek, maar die kan je natuurlijk ook in de bieb halen.

The Great Gatsby – F. Scott Fitzgerald

Een klassieker die absoluut niet mag ontbreken. Ik las het boek ooit tijdens mijn middelbare school en vond er niet zo heel veel aan. In september las ik ‘m weer (je spotte het boek wellicht rechts al in de sidebar) en ik was wég, ineens onderdeel van de gigantisch-gekke feesten van Jay Gatsby. Zo ineens in de roaring ’20s op het New Yorkse Long Island. Fenomenaal.

Waarom dit boek in de herfst lezen?

F. Scott Fitzgerald gebruikt de seizoensovergant van zomer en herfst als symbool voor de situaties die de personages ervaren. Als de herfst begint en de bladeren vallen, komt de love triangle tot een hoogte… nu ja, eigenlijk dieptepunt. Adembenemend mooi.

Stilte vinden – Amber Hatch

Op dit boek ben ik nog aan het wachten (in de bieb), maar koos ik omdat het gaat over het vinden van… rust en stilte. De flap omschrijft het zo: “Amber Hatch laat zien hoe je je leven kunt ontdoen van lawaai. Zoals Marie Kondo ons leerde hoe we gelukkiger kunnen leven met minder spullen.” Nou is dat van Marie niet helemaal waar, maar toch was ik geïntrigeerd. Met meditatie-oefeningen en inzichten help ze je om mentaal tot rust te komen zonder op retraite te gaan. Mijn mening volgt later dit jaar.

Waarom dit boek in de herfst lezen?

In de herfst en winter keren we allemaal weer wat meer in onszelf, in onze huizen, in onze eigen kring. Het is een gek jaar geweest en ik denk dat we allemaal behoefte hebben aan oprechte – en niet: extern opgelegde – stilte en rust. Zeker als de dagen donkerder zijn en het jaar tot een einde komt. Een boek voor de laatste maanden van het jaar.

Toen het donker werd – Simone van der Vlugt

Toen het donker werd is één van de bekendste thrillers van Simone van der Vlugt. Ik las het boek vorig jaar in de herfst. Het verhaal gaat over een “gelukkig” gezin – met gokschulden, maffiosi, ongelukken en een aanslag. Yep, aan de buitenkant lijkt het zo goed te gaan… Plus: een spannend boek wat makkelijk wegleest. Min: ik vond het hier en daar te clichématig. Dit is geen boekreview-artikel, maar ik zou ‘m drie sterren hebben gegeven.

Waarom dit boek in de herfst lezen?

Vraag je je dat echt nog af met zo’n titel, haha? Het past gewoon perfect bij september-oktober. Nu het letterlijk vroeger donker wordt, is het bij uitstek tijd voor een gemakkelijk boek wat je ook kan wegleggen als … als … je weer onder de mensen moet komen 😉

Versplinterd – Dani Atkins

“Wat als je de kans krijgt om je leven over te doen” staat er achterop dit boek in grote rode letters. Versplinterd gaat over Rachel die – ik zal niet teveel verklappen – ineens een ander leven leidt dan zij zich kan herinneren. Het blijkt nog een beter leven ook. Meer kan ik je nog niet vertellen, want het boek ligt nog op mijn nachtkastje om gelezen te worden. Ik gok dat het boek gemakkelijk wegleest, een beetje a la chicklit, maar dan met een diepere laag. We will see!

Waarom dit boek in de herfst lezen?

Het verhaal begint op 1 september 2008 en is levensbeschouwelijk in de meest direct zin van het woord. Ik denk gewoon dat het heel goed past bij een kop thee 😉

De dood van mevrouw Westaway – Ruth Ware

Wow, dit boek. Ik ben er – nu ik dit artikel schrijf – net in begonnen en ik merk al dat ik andere dingen vooruit schuif of niet doe, omdat ik zo graag verder wil lezen. Heerlijk, die letterhonger. Deze thriller is donker, dramatisch en bevat familieleed, mysterie en een vleugje mystiek. Geweldig! Ik zet ‘In een donker, donker bos’ (ook van Ruth Ware) alvast op de winter-leeslijst.

Waarom dit boek in de herfst lezen?

Ik lees dit boek eigenlijk net te vroeg in het seizoen (voor de lezers die dit artikel in de toekomst lezen: het is nu september 2020 en het zijn nog erg warme dagen). Dit is meer een boek voor eind oktober, begin november. Kou in de lucht, winterjas met kraag, rijp op het gras – dat soort werk.

Hygge – Meik Wikking

Als je dit boek niet kent, heb je onder een steen gelegen. Het thema: Hygge (“huugheh”), een Deens concept wat zich nog het beste laat vertalen in ‘gezellig’ – al is er niet één woord voor wat het precies omschrijft. Als het een groot deel van het jaar donker is buiten – zoals in Denemarken – moet je daar wat van maken, toch? Het boek (bewust alleen in hardcover te verkrijgen, “zodat je er wel een kop wamre choco bij moet nemen”) bestaat uit 15 hoofdstukken en thema’s, van hygge voor mensen met een kleine portemonnee tot hygge buiten de deur. Oh: en het meest hyggelig is natuurlijk Kerstmis, daar wordt dan ook genoeg aandacht aan besteed.

Waarom dit boek lezen in de herfst?

Als er een seizoen is om je klaar te maken voor gezellige, warme, cozy avondjes, dan is het wel de herfst. Heerlijk in de aanloop naar kerst (nog minder dan 100 dagen, you’re welcome). Het is echter geen leesboek, meer een sfeervol inspiratieboek vol plaatjes, recepten en de Scandi-stijl. Perfect dus voor een avondje niksen bij de open haard. Ook een goeie voor iedereen die de aankomende winter als het Zwaard van Damocles boven zich voelt hangen; dit boek maakt je misschien zelfs wel enthousiast.

En nog wat boekentips

Andere opties om in de herfst te lezen (ik heb ze niet gelezen, dus garantie tot de deur):

Wat is jouw favoriete herfstboek? Ik zet er graag nog wat meer op m’n lijstje!

xAnja

Anja

13 reacties op ‘Mijn lijstje met herfstboeken | 14 tips

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.