De voor- en nadelen van één kastje per dag opruimen

Al sinds het begin van mijn blog ben ik geïnteresseerd in manieren waarop mensen opruimen en ontspullen. In beginsel natuurlijk om daar zelf van te leren en inspiratie uit te halen, inmiddels heb ik zo mijn eigen technieken (of iets wat daarvoor door moet gaan) ontwikkeld. Recent zag ik iemand die jubelend schreef over de één kastje per dag methode en dus besloot ik tot een review.

In deze soort-van serie van opruimmethodes had ik deze manier nog niet beschreven of besproken. Terwijl de naam zeker tot de verbeelding spreekt: het is inderdaad de bedoeling dat je eens per dag een kastje opruimt. Of een lade. Of een ander “troep-platform”: de eettafel, de schoenenmand, de plank in de schuur.

Voor zover mijn research reikte komt het idee achter deze opruimmethode van Nelleke Petit die in 2011-2012 een blog bij hield over het opruimen van haar huis. Je kunt haar hele dagboek hier lezen.

Alle spullen die je nog op moet ruimen, zijn eigenlijk uitgestelde beslissingen

Echte “regels” zijn er niet voor deze opruimmethode, behalve dan dus dat je één kastje of lade per dag moet opruimen – en dat je dit langere tijd doet. Nelleke deed het 356 dagen achter elkaar. Ze schrijft ook dat je grotere klussen (de zolder) op kunt delen in “een uurtje per dag” om het zo behapbaarder te maken.

Voordelen

Het is goed te doen

“Hoe eet je een olifant?” Hapje voor hapje” – het is een waar gezegde: een grote taak lijkt kleiner, of oogt in ieder geval ‘te doen’ als je het in kleinere stukjes of over langere tijd verdeeld. Daardoor kun je deze opruimactie ook uitvoeren naast een drukke baan, huishouden, kids, you name it. Je hoeft niet op de turbo-stand.

Het is simpel

De naam zegt het al: dit is geen moeilijke opruimmethode. To the point en het spreekt tot de verbeelding: gewoon elke dag even dat momentje pakken.

Een beetje resultaat

Door elke dag iets aan te pakken, zie je langzaam maar zeker – en iedere dag dus – een beetje meer resultaat.

Gewoonte kweken

Als je iets een langere tijd doet, wordt het een gewoonte. In dit geval ‘programmeer’ je jezelf tot opruimen en zal dat verder gaan dan dat ene kastje per dag: je laadt na het eten meteen de vaatwasser in, laat de droge was niet dagen hangen op het rek…

Nadelen

Elke dag zin maken

Uit ervaring weet ik dat ik het liefst opruim of ontspul als ik in een bepaalde flow zit. Op dat punt komen is niet altijd even gemakkelijk (lees hier mijn tips) maar als ik eenmaal bezig ben, dan ga ik als een speer. Dat is een persoonlijkheidstrekje, heb ik begrepen. Andersom kan ook. Ik denk dat deze methode niet geschikt is voor die slow starters; ben je net gestart, “moet” je alweer stoppen. Dat zou mij persoonlijk niet motiveren, elke keer weer die drive vinden. En wat als je een dag geen kastje hebt gedaan, doe je er dan twee de volgende dag? Of ben je dan je motivatie alweer verloren?

Het duurt lang(er)

Als je elke dag maar een beetje opruimen, duurt het vrij lang voor je de hele klus (of je hele huis) voor elkaar hebt/opgeruimd hebt.

Een beetje resultaat

Zowel een voor- als een nadeel dus: een beetje opruimen zorgt ervoor dat je resultaat hebt, maar “slechts” dat ene kastje is netjes. Alle andere kastjes dus niet.

Verplaatsen i.p.v. echt opruimen

Ook kan het zo zijn dat als je een week later terug komt voor het kastje 2 náást het opgeruimde kastje 1 van vorige week, die plek alweer volgeslibt is met zooi. Of dat je zelf vooral spullen “aan de kant” zet, om dat ene kastje netjes te hebben. Dat is niet opruimen, dat is verplaatsen 😉 . Soms is in één keer alles aanpakken beter. Het geeft in elk geval sneller resultaat.

(Niet echt een voor- of nadeel, maar een constatering:)

Het is geen minimaliseermethode

De Eén kastje per dag-methode is er overduidelijk eentje voor iemand die zijn/haar huis netjes wil hebben, en daar niet teveel tijd per dag/week aan tijd kwijt wil zijn, die voor resultaat op de lange termijn gaat. Dat is bewonderenswaardig. Het is dan ook geen minimaliseermethode: in dat geval zou je je niet bezig houden met de vraag: hoe krijg ik dit kastje weer netjes/georganiseerd, maar “kan dit hele kastje weg?”Of: “wat zit er in dit kastje dat ik per se houden wil?” Dat is dan ook het grote verschil tussen organiseren / opruimen en minimaliseren.

Ik ben erg benieuwd of jij deze methode wel eens hebt toegepast (of een variant erop) en hoe jou dat persoonlijk bevallen is. Jouw mening kan anderen hier op de blog weer helpen, dus reageer gerust!

xAnja

Fotocredits: Eduard Militaru

Anja

15 reacties op ‘De voor- en nadelen van één kastje per dag opruimen

 1. Ik doe het wel geregeld, zo één kastje of één zone aanpakken. Door chronisch energiegebrek kan ik niet meer zoals vroeger als een tornado aan de gang om bijvoorbeeld de hele keuken op een dag aan te pakken.
  Ik begrijp alleen niet waarom je dan ook niet gelijk zou kunnen minimaliseren? Als ik een kastje opruim, denk ik echt wel na over alle items daarin aanwezig en gaat er geregeld een en ander uit.

  Like

  1. Hi Geke, minimaliseren kán zeker wel met zo’n opruimmethode, maar de methode zelf is daar niet voor bedoeld. Het heeft een ander uitgangspunt: opruimen/organiseren/het weer netjes maken, niet “afscheid nemen als dat kan”. Inderdaad kan deze actie een hulp zijn voor als je minder energie hebt, goede toevoeging!

   Like

 2. Sommige dagen bruis ik van de energie om grondig een kamer, keuken of zolder aan te pakken. Als ik minder tijd heb of mijn energie level is wat lager, lukt het mij op een de volgende manier.
  Ik plan bv 5 dagen achterelkaar om , 10 items per dag uit te pikken ( bv kledingkast ook sokken en ondergoed tellen mee).Eind van de week heb je 50 dingen om weg te doen/ geven. Er ontstaat veel ruimte in de kast en het kost je weinig tijd en energie, maar wel super effectief.

  Like

  1. Ik ben precies zo, Angie: soms ga ik als een speer en soms… eh wat minder haha. Met die 5 dagen maak je dus eigenlijk een soort tussenvorm, handig zeg. En fijn dat het voor jou goed werkt.

   Like

 3. Ik pas deze methode wel toe. De nadelen herken ik wel, maar dat is ook een kwestie van discipline: spullen dus níet verplaatsen naar een andere plek die daarmee “troepig” wordt, maar óók gewoon zaken weggooien bijvoorbeeld.

  Overigens merk ik dat de kastje-per-dag methode vooral werkt sinds ik verhuisd ben. Dat was het moment om ècht overal doorheen te akkeren immers. Sindsdien is het een kwestie van “bijhouden” en dan werkt zo’n kastje per dag idee prima. Hoewel het bij mij eerdere een kastje per week is, trouwens….

  Like

  1. Haha, verhuizen is eigenlijk gewoon één groot één-kastje-per-dag maar dan met een verhuisdeadline. Moest stiekem lachen om je “een kastje per week”… herkenbaar!!!

   Like

 4. Momenteel doe ik experimenteel de zone-cleaning van fly-lady: strikt een kwartier per dag intensief opruimen/schoonmaken in een bepaalde zone. De zones heb ik alleen losgelaten, want met het thuisgewerk en gestudeer zit ik altijd wel iemand in de weg….ik doe dus een zelfgekozen hotspot. Werkt het? Jawel, je komt op plekken waarvan je niet wist dat je ze ook schoongemaakt konden worden….echt minimaliseren doe ik niet, maar er blijkt altijd wel ìets weg te kunnen.
  Ga ik het volhouden, kweetniet, ik hoop het wel. In tijden van crisis is dit het eerste wat ik laat vallen, merk ik. Het spelelement is nu nog wel leuk.

  Like

  1. Die ken ik niet, maar dat gaat dus specifiek over schoonmaken (als in: poetsen?). Wel lekker om dat volgens een bepaald ritme aan te pakken. Hoor wel eens meer mensen over die methode, maar vind het een beetje tuttig klinken…. *oeps*

   Like

 5. Ik wist niet dat dit een officiële methode was, haha, maar ik heb hem wel regelmatig toegepast in mijn leven. Voor mij werkt het, ook omdat minimaliseren niet per definitie mijn doel is. Het zorgt voor mij persoonlijk dat ik ook weer kan stoppen en ook iets afmaak. Als ik overal of nergens begin, ga ik juist spullen verplaatsen. Ik houd wel van de flow die het geeft en ook het overzicht van een afgebakende taak.

  Like

 6. Leuk stukje!
  Inderdaad..als je maar écht opruimt en niet verplaatst..een groot verschil!
  Zorgen dat er niet teveel het huis binnenkomt is al een hele stap. Maar opruimen is af en toe fijn.
  Door de jaren heen allerlei methodes te hebben toegepast pas ik de laatste jaren met veel plezier deze methode toe;
  Als ik in een opruim mood ben pak ik de wasmand en ga ik iedere kamer/ruimte/kast in op zoek naar overbodige items. Het is bij ons al georganiseerd dus ik hoef niet door overvolle ruimtes of kasten/laatjes heen dat scheelt.
  Toch verbaasd het me altijd weer hoeveel er in de mand terecht komt!
  En helemaal als laatste zoek ik de spulletjes uit de mand uit en doe het netjes gescheiden weg uit huis. Ik plan er vaak direct een kringloopbezoekje bij in om items in te leveren.
  Ps: ik doe deze activiteit zelf altijd zónder mijn kinderen in de buurt…dan gaat het sneller en zonder afleiding 😀

  Geliked door 1 persoon

 7. Meestal ruim ik ook een kastje of een ruimte tegelijk op. Maar omdat ik nu mijn huisje aan het opknappen ben en alles aan de kant moest heb ik meerdere kamers tegelijk aangepakt. Wat ging er veel weg, ik was zelf verbaasd over wat er toch weer allemaal in huis gekomen was. Het meeste is nu wel aangepakt en nu ga ik weer over op kleinere projecten, zo pakte ik vandaag mijn gereedschapskist aan en mijn voorraad schroeven, spijkers enzovoort. Alles wat weg kon weggedaan en alles weer op de juiste plek zodat ik de volgende keer niet hoef te zoeken naar de juiste spullen. Ook een voordeel van minder spullen , je hebt een beter overzicht over wat je hebt zodat je niet iets gaat kopen waarvan later blijkt dat je het al had , maar het niet kon vinden.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.