De voor- en nadelen van één kastje per dag opruimen

Al sinds het begin van mijn blog ben ik geïnteresseerd in manieren waarop mensen opruimen en ontspullen. In beginsel natuurlijk om daar zelf van te leren en inspiratie uit te halen, inmiddels heb ik zo mijn eigen technieken (of iets wat daarvoor door moet gaan) ontwikkeld. Recent zag ik iemand die jubelend schreef over de één kastje per dag methode en dus besloot ik tot een review.

In deze soort-van serie van opruimmethodes had ik deze manier nog niet beschreven of besproken. Terwijl de naam zeker tot de verbeelding spreekt: het is inderdaad de bedoeling dat je eens per dag een kastje opruimt. Of een lade. Of een ander “troep-platform”: de eettafel, de schoenenmand, de plank in de schuur.

Voor zover mijn research reikte komt het idee achter deze opruimmethode van Nelleke Petit die in 2011-2012 een blog bij hield over het opruimen van haar huis. Je kunt haar hele dagboek hier lezen.

Alle spullen die je nog op moet ruimen, zijn eigenlijk uitgestelde beslissingen

Echte “regels” zijn er niet voor deze opruimmethode, behalve dan dus dat je één kastje of lade per dag moet opruimen – en dat je dit langere tijd doet. Nelleke deed het 356 dagen achter elkaar. Ze schrijft ook dat je grotere klussen (de zolder) op kunt delen in “een uurtje per dag” om het zo behapbaarder te maken.

Voordelen

Het is goed te doen

“Hoe eet je een olifant?” Hapje voor hapje” – het is een waar gezegde: een grote taak lijkt kleiner, of oogt in ieder geval ‘te doen’ als je het in kleinere stukjes of over langere tijd verdeeld. Daardoor kun je deze opruimactie ook uitvoeren naast een drukke baan, huishouden, kids, you name it. Je hoeft niet op de turbo-stand.

Het is simpel

De naam zegt het al: dit is geen moeilijke opruimmethode. To the point en het spreekt tot de verbeelding: gewoon elke dag even dat momentje pakken.

Een beetje resultaat

Door elke dag iets aan te pakken, zie je langzaam maar zeker – en iedere dag dus – een beetje meer resultaat.

Gewoonte kweken

Als je iets een langere tijd doet, wordt het een gewoonte. In dit geval ‘programmeer’ je jezelf tot opruimen en zal dat verder gaan dan dat ene kastje per dag: je laadt na het eten meteen de vaatwasser in, laat de droge was niet dagen hangen op het rek…

Nadelen

Elke dag zin maken

Uit ervaring weet ik dat ik het liefst opruim of ontspul als ik in een bepaalde flow zit. Op dat punt komen is niet altijd even gemakkelijk (lees hier mijn tips) maar als ik eenmaal bezig ben, dan ga ik als een speer. Dat is een persoonlijkheidstrekje, heb ik begrepen. Andersom kan ook. Ik denk dat deze methode niet geschikt is voor die slow starters; ben je net gestart, “moet” je alweer stoppen. Dat zou mij persoonlijk niet motiveren, elke keer weer die drive vinden. En wat als je een dag geen kastje hebt gedaan, doe je er dan twee de volgende dag? Of ben je dan je motivatie alweer verloren?

Het duurt lang(er)

Als je elke dag maar een beetje opruimen, duurt het vrij lang voor je de hele klus (of je hele huis) voor elkaar hebt/opgeruimd hebt.

Een beetje resultaat

Zowel een voor- als een nadeel dus: een beetje opruimen zorgt ervoor dat je resultaat hebt, maar “slechts” dat ene kastje is netjes. Alle andere kastjes dus niet.

Verplaatsen i.p.v. echt opruimen

Ook kan het zo zijn dat als je een week later terug komt voor het kastje 2 náást het opgeruimde kastje 1 van vorige week, die plek alweer volgeslibt is met zooi. Of dat je zelf vooral spullen “aan de kant” zet, om dat ene kastje netjes te hebben. Dat is niet opruimen, dat is verplaatsen 😉 . Soms is in één keer alles aanpakken beter. Het geeft in elk geval sneller resultaat.

(Niet echt een voor- of nadeel, maar een constatering:)

Het is geen minimaliseermethode

De Eén kastje per dag-methode is er overduidelijk eentje voor iemand die zijn/haar huis netjes wil hebben, en daar niet teveel tijd per dag/week aan tijd kwijt wil zijn, die voor resultaat op de lange termijn gaat. Dat is bewonderenswaardig. Het is dan ook geen minimaliseermethode: in dat geval zou je je niet bezig houden met de vraag: hoe krijg ik dit kastje weer netjes/georganiseerd, maar “kan dit hele kastje weg?”Of: “wat zit er in dit kastje dat ik per se houden wil?” Dat is dan ook het grote verschil tussen organiseren / opruimen en minimaliseren.

Ik ben erg benieuwd of jij deze methode wel eens hebt toegepast (of een variant erop) en hoe jou dat persoonlijk bevallen is. Jouw mening kan anderen hier op de blog weer helpen, dus reageer gerust!

xAnja

Fotocredits: Eduard Militaru