De boeken die nooit weg gaan – deel 1

Ik heb een bibliotheekabonnement en verreweg het grootste deel van de boekenkast hier wordt ingenomen door boeken van vriendlief. Ik werk met het uitgangspunt dat de meeste boeken níet onmisbaar zijn en al helemaal niet moeten staan verstoffen / plek moeten innemen / er staan om er te ‘staan’.

Als ik een boek gelezen heb, heeft het meestal zijn werk gedaan en kan iemand anders er weer gebruik van maken en plezier of inspiratie uit halen.

Toch heb ik een aantal boeken wél in huis – en denk ik niet dat die snel weg zullen gaan (zeg nooit nooit natuurlijk). Dat komt omdat die stuk voor stuk iets bijzonders brengen, dat ik ze regelmatig herlees of iets opzoek. Of ik leen/ruil/deel ze met mensen uit mijn omgeving, om zo waarde aan hen te brengen.

Benieuwd welke dat zijn? Nou, da’s ook toevallig, ik heb er een overzichtje van gemaakt 🙂 Al deze boeken zou je kunnen zien als “5 sterren van Anja”.

Boeken die blijven

Paulo Coelho – De Alchemist

Dit is zo’n boek waar je van tevoren niet teveel over moet vertellen, maar voor wie benieuwd is: de Alchemist draait om herdersjongen Santiago, die op reis gaat om een schat te vinden die hij in zijn droom heeft ‘gezien’. Onderweg ontmoet hij vele mensen, allemaal met hun eigen verhaal. Uiteindelijk leert hij door de reis een belangrijke les, en niet vanwege de schat. Een prachtig verhaal met mooie boodschap. Paolo kan magisch schrijven; in een nat winter- of herstweekend lees je ‘m zo uit.

Alain de Botton – The Course of Love

Dit boek kocht ik op Schiphol omdat m’n vlucht vertraagd was (?!). En het is één van de beste novelle’s die ik heb gelezen. ’t Is een tragisch-magisch-komisch boek over Rabih en Kirsten die als een blok voor elkaar vallen, trouwen.. en dan? Dit is een boek over echte relaties, met vallen en opstaan en puisten en hobbels en onoverkomelijke (?) verschillen. Geen prins-op-het-witte-paard hier. Knap geschreven: mooi, aandoenlijk en soms keihard. Voer voor iedereen die in een vaste relatie zit, of het overweegt.

Ik las ‘m in het Engels, maar hij is er ook in het Nederlands.

George Orwell – 1984

Waar ik dit boek lang geleden kocht omdat ik geboren ben in 1984, is het nu de grootste klassieker in mijn boekenkast met een reden. Het boek uit 1949 (!) is verbazend actueel. Voor wie het niet kent, 1984 is een bijtend verhaal over één politieke partij die het voor het zeggen heeft in het fictieve land, “vegeterend” op de ziel van het volk. De hoofdpersoon, Winston Smith, werkt op één van de ministeries van de partij, maar hij voelt zich steeds meer beklemd en beperkt. Zijn rebellie begint op het moment dat hij een dagboek begint te schrijven, iets wat verboden is. Wat er volgt, laat je niet meer los. En laat je diep nadenken over de huidige stand van zaken in de wereldwijde politiek.

Ik heb tweedehands een Nederlandse versie gekocht – en die is nog steeds te koop.

Anne-Bärbel Köhle & Stefan Rieß – Het Dalai Lama principe voor ouders

Als je ouder wordt, komt er een wereld van vragen op je af. Hoe voed je dat mini-mensje op? Hoe geef ik mijn kind zelfvertrouwen? “Een vriendelijke sfeer in je huis is de beste basis voor je leven” zei de Dalai Lama en op die zin is dit hele boek gebaseerd. Aandacht, rust en respect voor ieder levend wezen, hoe klein ook. Dit boek is deels praktisch, waarbij het bijvoorbeeld situaties schetst waarin je geduld op de proef wordt gesteld, maar ook ‘hoogover filosofisch’: wat zijn belangrijke waarden en hoe breng je die respectvol over? Wat mij betreft één van de fijnste boeken over opvoeden. Ook mooi om cadeau te geven.

Mark Manson – The Subtle Art of Not Giving a F*ck

Eén van de bestsellers van 2017 – en ik ben hem nu weer opnieuw aan het lezen. Blogger Mark Manson schuift alle zelfhulpboeken aan de kant en beschrijft to the point dat je natuurlijk heel leuk voor de spiegel kunt gaan staan om uit te spreken dat je zelfvertrouwen hebt, maar dat je jezelf dan lekker staat tegen te spreken. Maar hoe kun je dan wel een chill, goed, prettig leven leiden? Heel simpel: minder f*cks. Accepteren dat je gemiddeld bent. En dat dat héél okay is.

Ik heb ‘m in het Engels, maar hij is er ook in het Nederlands.

Marie Kondo – Opgeruimd

Als er een persoonsnaam synoniem is met het woord opruimgoeroe, dan is dat die van Marie Kondo. In dit boek, met de simpele en doeltreffende titel ‘Opgeruimd!’ lees je over haar filosofie, haar eigen struggles met zooi en natuurlijk over haar methode, die recent ook door Netflix op film is gezet. Grappig detail: Marie besloot tot het schrijven van dit boek omdat er steevast een wachtlijst van 3 maanden of meer was voor haar opruim-adviesbureau. Echt een fijn boek!

Tot zover deel 1 met mijn boekfavo’s. Over de andere boeken op de foto én de boeken die op mijn wishlist staan, schrijf ik in deel 2!

Wat is jouw absolute nummer 1 wat boeken betreft? En welke spreekt jou aan uit mijn lijstje?

xAnja

Meer lezen over boeken, bijvoorbeeld het opruimen ervan?

Deze blogpost bevat affiliate links. Als je via de link een aankoop doe, krijg ik daar een kleine commissie voor. Jou kost het niets extra’s en je helpt ermee deze blog in de lucht te houden. Deze inkomsten worden namelijk direct gebruikt voor hosting, onderhoud en andere websitekosten. Je helpt hiermee ook om de website advertentievrij te houden.

Anja

14 reacties op ‘De boeken die nooit weg gaan – deel 1

  1. Mijn favoriet in de boekenkast wat een blijvertje is: Els Jacobs – Aan de slag met de huishoudcoach. Ook een opruimboek, dus. Heel aanstekelijk en motiverend geschreven.
    Verder heb ik 1 verzameling boeken over consuminderen van Hanneke van Veen & Rob van Eeden en Marieke Henselmans (gaat nooit weg, altijd weer eens leuk te herlezen).
    Een andere verzameling die (voorlopig) blijft: veel boeken van John Irving. Stuk of 16?

    Geliked door 1 persoon

      1. Ik heb een hele verzameling Baantjer boeken, die ik nooit weg zal doen zo ook niet mijn Parijs boeken. De rest van de boeken leen ik uit de bieb 🙂

        Like

  2. Mijn boekenkast is al een paar jaar de deur uit. Ik lees voornamelijk e-books. Ik heb vaak nog wel een paar papieren boeken in huis, omdat ik ze vaak op mijn werk krijg, maar die geef ik door zodra ik ze uit heb. Ergens ook wel weer jammer, want een boekenkast in het interieur kan er wel leuk uitzien.

    Geliked door 1 persoon

    1. Maar om het nu alleen daarvoor te doen, hè 😉 Mooie aanvulling van de e-books. Ik ben vooralsnog van de papieren versies van de bieb. Audioboeken luister ik wel.

      Like

  3. Ik ben dol op boekenkasten bij andere mensen in huis. Het is een vat aan inspiratie. Zelf had ik ook altijd een royale boekenkast, maar ik ben sinds vorig jaar de boeken aan het minimaliseren. Een groot deel gewoon weggegeven. Andere boeken ben ik nu aan het verkopen, dus sommige staan er nog wel, maar heb ik allang afscheid van genomen. Omdat ik moest toegeven dat ik met veel plezier lees, maar dat maar een enkel boek zoveel indruk maakt dat ik het nog eens opnieuw wil lezen of dat als ik het zie er een echt een speciale herinnering aan heb. Voor mij zijn dat in het kort: De reeks mijn strijd van Karl Ove Knausgard, One person – John Irving, Jonathan Franzen – vrijheid, Moedervlekken – Arnon Grunberg, Een klein leven – Ha…, Het monogame drama – Simone van Saarloos, intimiteit – Paul Verhaeghe.

    Like

  4. Ik herken het wegdoen van boeken heel erg! Ik houd mijn boeken alleen, als het echt favorieten zijn. ‘The gifts of imperfection’ van Bene Brown en ‘First, we make the beast beautiful’ van Sarah Wilson zijn twee boeken die ik mezelf niet snel zie weggoen, omdat ik er na meerdere malen lezen nog steeds veel uit kan halen.

    Like

    1. Hi Marlies. De nieuwste posts verschijnen bovenaan (de eerste die je ziet in de header is dus de nieuwste / degene die ik als laatst geschreven heb). In het overzicht rechts op de blog (of onderaan als je ‘m mobiel bekijkt) staan de populairste van die week. En je kunt ook per categorie zoeken onder de knop ‘minimaliseren…’

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.