Hoe kies je welke kleding je bewaart/houdt?

Ik schreef er dinsdag al even over, vooral wij vrouwen kunnen het moeilijk vinden om onze kleding(kast) te minimaliseren. En dat terwijl daar veel winst te behalen is – en dan bedoel ik niet alleen qua kastruimte.

Het is belangrijk om te realiseren dat je zo’n 30% van je kleding ongeveer 80% van de tijd draagt. Dit zijn de items die goed zitten, fijn staan en die matchen met andere kledingstukken in je kast. Maar dan is er nog een verdere 70% waarvan je er een aantal wel weg zou kunnen/willen doen. Maar welke zijn dat? En welke kunnen er weg?

Vind ik dit item leuk?

Deze vragen kunnen je helpen in het maken van de keuze:

  • Hoe lang geleden heb ik dit gedragen?
  • Pas ik dit item (nog) (al)?
  • Zou ik dit nieuw kopen als ik het vandaag in een winkel zag?
  • Is het gemaakt van fijn materiaal, draag ik deze stof graag?
  • Kan ik het combineren met tenminste 4 à 5 andere stukken die ik heb?

Als je het moeilijk vindt om definitief voor ‘nee’ te gaan, kun je de kledingstukken ook eerst een poosje in een tas op zolder of in een koffer stoppen. Mis je een item, dan komt ‘ie misschien weer terug in je kast. En als je ’t niet mist…

Leer van je ervaring

Maak ook een ‘mental note’ van de stukken die je wegdoet en waarom. Dat is belangrijk om in de toekomst te voorkomen dat je weer iets soortgelijks koopt, wat misschien heel tof staat op de paspop in de winkel, maar wat je eenmaal thuis toch niet draagt.

Juist dit onderdeel wordt vaak vergeten – en dat terwijl het nodig is om impulsaankopen en ‘foute’ aankopen te voorkomen. Dat kun je ook heel goed aan het einde van een seizoen doen: vraag je af welke kleding je dit seizoen veel hebt gedragen, en welke niet. Schrijf het bijvoorbeeld op… of blog erover als reminder, zoals ik:

Deze winter heb ik een lichte spijkerbroek gedragen tot ‘ie versleten was. Ik vond hem fijn zitten, maar lichtblauwe spijkerbroeken zijn toch niet zo mijn ding. Op erg koude dagen droeg ik het liefst mijn grijze sweater. M’n nette pantalon is eigenlijk net te koud in de winter, die kan ik wel dragen, maar dan mét panty eronder. Ik heb ’n nieuw geel jurkje gekocht en ontdekt dat die kleur me erg goed staat. Qua schoenen droeg ik vooral m’n camel laarsjes en grijze brogues. Ik heb nog steeds geen groot, warm vest kunnen vinden – en ik ben er toch al even naar op zoek. Een tweede donkere 60-denier panty kan ik ook nog wel gebruiken.

En zo weet je in de herfst weer waar je naar op zoek kan / waar je blij van werd. En is je kast weer een stukje meer ‘managable‘.

Als je meer wilt weten over een minimale garderobe, kijk dan eens bij mijn Capsule Wardrobe Piramide.

Happy days,
xAnja