8 Dingen die het wél waard zijn om tijd aan te spenderen

In januari schreef ik een artikel met de titel ‘10 Dingen die het niet waard zijn om je tijd aan te spenderen‘. Dat ging onder andere over piekeren, een ‘slechte’ baan, dingen waar je spijt van hebt. Ik had tijdens het typen van dat stukje al bedacht dat er dan ook een lijstje moest komen met dingen waar je dan wél het beste je tijd aan zou kunnen spenderen.

En dat lijstje, dat bleek nog zo makkelijk niet. Want: persoonlijk. Wat op mij van toepassing is, hoeft dat voor jou niet te zijn. En ik wilde ook niet belanden met een lijstje wat zó algemeen is, dat niemand zich meer aangesproken voelt of iedereen zo’n “ja dûh” gevoel krijgt. Dus met de beste wil heb ik hieronder wat punten opgeschreven. Ben benieuwd wat je ervan vindt.

 • Een levensinvulling / doel

Voor sommige mensen is dit iets religieus, voor anderen moederschap/gezin en voor weer een ander: de wereld zien. Het hebben van een doel voor een (groot) deel van je leven, en het nastreven daarvan, maakt ons gelukkig, geeft een doel, een richting, een levensinvulling. Het mooiste is dan ook als ‘de reis’ je gelukkig maakt, dat het ook goed is als je misschien niet alle onderdelen van je plan kunt afvinken. En het hoeft écht niet over de top te zijn, ‘een fijn thuis hebben en nooit geldzorgen hebben’ kan ook al je uitgangspunt zijn.

 • Je ‘eigen ding’ doen, iets waar je energie van krijgt

Geef jezelf de tijd / mogelijkheid / kans om dingen te doen waar jíj blij van wordt, ook al begrijpen anderen dat niet en wordt het niet altijd even geaccepteerd. Ik ben amateur-actrice in een toneelgroep; niemand anders in mijn familie- of vriendenkring doet ook maar iets wat daarbij in de buurt komt. Het was voor zowel mijzelf als de mensen om mij heen dan ook even wennen, maar onderwijl is het helemaal oké en heb ik zélfs fans 😉

 • Helpen/geven

We voelen ons betere mensen als we anderen helpen (tot op zekere hoogte). Of het nu gaat over de buurvrouw helpen met de boodschappen tot het overhandigen van een vette cheque; ons gevoel is ongeveer hetzelfde. Groot bijkomend voordeel van deze feel-good-actie is natuurlijk de daadwerkelijke hulp die je biedt 😉

 • ‘Domme’ dingen doen

Vorige week liet ik mijn koplampen branden toen ik aankwam op de vergaderlocatie. Dom? Ja. Maar de auto startte gelukkig nog en ik bedacht me dat ik inderdaad met een overvol hoofd de dag begonnen was. Mijn rol in de vergadering had ook beter gekund. Al met al waren de koplampen het symbool van een goede les: ik was té druk, té gehaast en stressy. Domme dingen doen = les van jezelf krijgen.

 • Rusten, luieren

Deze is wel logisch hè. Ja, maar ik ben er verrekte slecht in, dus deze reminder is niet zo gek. Mijn relaxen bestaat meestal uit een uurtje in bad (dan kan je verder niet zoveel), een paar YouTube filmpjes op zondagochtend of ‘Marktplaats uitspelen’ als ik op zoek ben naar iets tweedehands. Doe aan lanterfanten. Een heerlijk woord vind ik dat. Naast al het gedoe en alles wat je ‘moet’ (inclusief de oproepjes van mij hier, haha) – laat soms de boel gewoon even voor wat het is. Even niksen. Kopje thee en naar buiten staren. In een vergadering even stil zijn en je mentaal loskoppelen. Voetjes op de bank na een werkdag.

 • Socializen

Of je nu van het type einzelgänger bent of dol bent op je 122839 ooms, tantes, nichtjes en neefjes; iedereen heeft behoefte aan menselijke interactie. Juist dat verschil in behoefte is nog wel ‘ns moeilijk te stroomlijnen: misschien wil je oma je elke dag zien, maar vind jij het bejaardentehuis niet echt een toffe plek. Of ben jij altijd op ieders verjaardagspartijtje en melden ze zich bij jou standaard af. Yep. It’s like that. That’s just the way it is.
(Kudoos voor als je de tekst herkent!)

 • Mindvolle basisdingen

Douchen. Toiletbezoek. Eten. Het zijn van die dingen die moeten en waar we meestal niet méér dan de net-nodige tijd aan besteden. Maar af en toe stilstaan bij juist deze simpele handelingen kan goed zijn. Zonder mobiel naar de wc gaan. Douchen zonder piekeren. Ontbijt eten zonder de krant. Maak ook eens een lijstje met ‘weg-lek-items’, onbelangrijke dingen waardoor jouw tijd verstrijkt. Facebook? Instagram?

 • Lezen

Ja, super oldskool, maar ik ben dus gewoon een groot fan. Of het nu een simpele roman is, een artikeltje of een zwaar non-fictieboek, letters brengen je ergens. Op een denkbeeldige of juist realistische plek op de wereld. In iemands huis of in de wolken; je kunt je zelfs in een andere tijdsperiode bevinden. Heerlijk om zo kennis te vergaren, inspiratie op te doen en/of te ontspannen.

Tot zover mijn lijstje. Benieuwd naar jullie aanvullingen. En dank aan iedereen die positief reageerde op m’n eerste blogje over tijd spenderen – ik heb aardig wat feedback verwerkt in deze van vandaag.

xAnja

Anja

8 reacties op ‘8 Dingen die het wél waard zijn om tijd aan te spenderen

 1. Glimlachen, gewoon omdat het kan. Dat vind ik wel iets waar je nooit genoeg tijd aan besteden. Je word er zelf vrolijker van, je bent minder streng voor jezelf en je omgeving en het is nog aanstekelijk ook. Hoe meer je glimlacht, hoe meer mensen in je omgeving je ook vriendelijk en vrolijk bejegenen.

  Like

 2. Mijn aanvulling is sporten. Tijdens het lopen verwerk ik veel zaken & krijg ik nieuwe ideeën, van crossfit word ik altijd goed gezind. Nog nooit spijt gehad van het sporten!

  Iets anders wat niet voor iedereen geldt: creatief bezig zijn. Bij mij is dat piano spelen (te weinig!) en hopelijk meer schrijven, voor iemand anders misschien schilderen of naaien.

  Like

 3. Lezen is dan misschien oldskool maar ik pleit ervoor dat iedereen geboren ná 2012 vanaf nu verplicht een uur moeten lezen voor het slapen gaan.

  Lijstje is mooi om te lezen. Zo waar. Al moet iedereen natuurlijk voor zichzelf invullen wát dan dat doel is en waar je energie van krijgt.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.