10 Dingen die het niet waard zijn om tijd aan te besteden

“Hoe gaat het?” vroeg een vriendin eerder op Whatsapp.
Ik begon te typen: “Ja, huis gaat de goede kant op, nog veel te doen qua afwerking, en met werk organiseren we volgende week een groot evenement in het buitenland, dus weinig tijd…”
En toen bedacht ik me dat ik dat een heel stom antwoord vond.
Dat dit een superlieve vriendin is, die meer verdiend dan een iets uitgebreidere versie van ‘ik ben erg druk’. En dus deletete ik de hele zin weer.
“Goed, ja gaat lekker. Vanavond even bellen?”

Druk-druk-druk

Tijd is één van de schaarste dingen die we hebben, ondanks alles wat voor ons gedaan wordt door machines en service-verleners, zoals auto’s en schoonmaaksters. Het is daarmee ook één van de waardevolste dingen geworden.

Toen ik in november werd geïnterviewd, vertelde ik dat een minimalist iemand is die bewust nadenkt over waar zij haar tijd, energie en aandacht aan geeft. En toen dacht ik bij mezelf: over die factor tijd heb ik eigenlijk nog amper geschreven. En boy, daar heb ik zelf óók nog een lesje te leren, zeg. Daarom vandaag dit artikel met 10 dingen waar je beter geen tijd aan kunt spenderen.

Niet waard om (veel) tijd aan te besteden

 • Beslissingen/zaken van vroeger

Iedereen heeft keuzes gemaakt waar ‘ie achteraf niet erg trots op was. Of die gewoon ongelofelijk stom waren. Waar je spijt van hebt of nog verdrietig om bent. Maar daarover inzitten anno nu heeft echt 0,0% zin. Hoe moeilijk ook: leer ervan. Doe het niet nog een keer. Vergeef jezelf en vraag vergeving aan mensen die je gekwetst of pijn gedaan hebt. En that’s it. Laat het los.

 • Een baan die niets is voor jou

Het hangt natuurlijk van je persoonlijke situatie af, maar als je in een werksituatie zit die je écht verschrikkelijk vindt: stap op, solliciteer je suf. Werk meer thuis. Werk tijdelijk in een winkel, bezorg post, pizza’s of pakketten. Je spendeert een groot deel van je week op je werk – en die negativiteit neem je mee naar huis. Da’s ongelofelijk zonde en onnodig. Make it better.

 • Nare collega’s of studiegenoten

Zie hierboven. Of werk/studeer op andere locaties of thuis, waar mogelijk.

 • Piekeren of boos worden over dingen die buiten je bereik liggen

Oh, die files. Ik kan er echt zo pissig van worden als ik te laat lijk te komen voor een belangrijke afspraak. En dan zit ik me op te vreten en kom ik met stoom in m’n oren aan. Ook zo’n downer: de “had ik niet beter…?” gedachten. Maar ook: je afvragen of het wel goed gaat met je kind op school. Een trein die niet rijdt. Een financiële tegenvaller. Zelfs: de griep. Kun je er iets aan doen? Nee? Dan gaat stressen of boos zijn je echt geen goed doen. Adem in, adem uit.

 • Jezelf vergelijken met anderen

Betere baan, geweldige relatie, altijd mooie kleren, rijk, perfect haar… maakt het je jaloers? Vraag jezelf dan af waarom. Volgens mij kun je beter de focus op jezelf leggen. En niet vergeten dat je het vaak echt al heel goed voor elkaar hebt.

 • Advertenties en reclame kijken/zien

Gebruik een adblocker. Lees blogs die advertentievrij zijn (zoals die van mij 😉 ) Life’s too short voor die onzin. Niet alleen kost het minuten van je tijd, het beïnvloedt ook je mening, je koopgedrag, je visie.

 • Een halfuur voor je kledingkast

Zorg voor een kledingkast met daarin precies de stukken waar jij je fijn in voelt. Die vrijwel altijd ‘kunnen’. Misschien gaat een capsule garderobe te ver voor jou, maar een minimalistische(re) kledingkast is echt een goed idee.

 • Schuldgevoel over je gewicht / je huid / je buikje / je grote voeten…

Aan schuldgevoel an sich heb je niets. Je kunt hier twee kanten op: je probeert er iets aan te doen of je accepteert het. Kies – en leg je bij je keuze neer. Dat klinkt simpel, maar dat is het niet altijd. Toch komt het hierop neer. En om er maar een o-zo-waar cliché in te gooien: vergeet niet dat die dingen jou ook tot een uniek persoon maken.

 • Mensen die je niet respecteren

Of het nu familie is, een goede vriendin van vroeger of de buurvrouw: respectloos gedrag is voor mij een no-go. Geen tijd en/of energie meer instoppen. Ontvolgen in real life, zeg maar. Sommige mensen zijn het niet waard om tijd aan te spenderen.

 • Boeken / films / series / uitjes die niet boeien

Oké dus iedereen is dol op The Walking Dead, maar jij hebt er niets mee? Who cares? Stop met dat boek waar je maar niet doorheen komt. Zet die stomme film uit. Voel je je verplicht naar een etentje te gaan “omdat iedereen gaat”? Je kunt je tijd echt beter spenderen.

Het jaar van Tijd

“Lost Time Is Never Found Again” zei Benjamin Franklin, of nou ja, ik stond niet naast ‘m, maar deze quote wordt aan hem toegeschreven. De lijst hierboven is voor mijzelf net zo’n opsteker hoor. Soms breng ik tijd door met dingen waarvan ik weet dat ik ze niet zou moeten doen. Vooral stressy zijn over zaken die buiten m’n bereik liggen.

Daarom wil ik dat 2019 het jaar wordt waarin ik me meer concentreer op tijd. Waarin ik nee zeg tegen sh#t, die het niet waard is. Want tijd is het kostbaarste goed geworden. En dan zit er niet eens een prijskaartje aan 🙂

Aan welke tijdvreters uit bovenstaand lijstje zou jij minder willen toegeven?

xAnja

Anja

22 reacties op ‘10 Dingen die het niet waard zijn om tijd aan te besteden

 1. Wat een inspirerende blog heb je weer geschreven, Anja!

  Je tijd aan de goede dingen besteden is zó belangrijk en de tijd lekt soms weg naar dingen die gewoon echt niet belangrijk zijn……

  Ik hoop dat je hier vaak over gaat bloggen. Heerlijk om geïnspireerd te raken.

  Geliked door 1 persoon

 2. Mooi artikel en ZO waar! Dit houdt mij ook veel bezig – er zitten gewoon niet genoeg uren in een dag om alles te doen! Voor mij wordt 2019 dus een jaar van keuzes maken en ook dingen laten gaan.

  Geliked door 1 persoon

 3. Tip : Geef alles een vaste plek. Geen tijdverspilling met het zoeken naar bv. sleutels, bril etc.
  Stoppen met Facebook ! Wat een tijdwinst en geen ruis meer in je hoofd.
  T.v;, netflix etc. de deur uit. Tijd en geldwinst.

  Tijd is zo kostbaar, doe er iets leuks mee.

  Of zoals een cliënt in de geestelijke gezondheidszorg ooit tegen mij zei :
  “De tijd gaat snel, gebruik hem wel !”

  Geliked door 1 persoon

 4. Druk hebben lijkt haast een trend: ik ben druk, dus ik besta….
  Neem ook eens de tijd om te lanterfanten, flierefluiten, mijmeren.
  Dan komen er juist dingen in je op waar je WEL tijd aan wil besteden.
  En als je dan toch eens gehaast bent:”als je jezelf voorbij loopt, vergeet dan niet om even naar jezelf te zwaaien. (Loesje)

  Like

 5. So true!!
  Echt mooi geschreven en zet je toch weer eens aan t denken.
  Veel zaken kan ik al los laten, met de jaren. Ben nu ruim in de 50.
  Het enige punt is mijn baan..die past niet “meer” bij mij. Ik werk er naar toe om nog 2 jaar te werken in deze baan (vnl uit financiele overweging) maar het kost mij steeds meer (negatieve) energie. Ben al wel veel minder gaan werken. Ook al weet ik dat die 2 jaar zo om zijn, maar toch twijfel twijfel (Weegschaal he?).

  Like

  1. Dankjewel voor je mooie reactie. En fijn om te weten dat het beter gaat naarmate je ouder wordt.
   Wbt de baan: misschien wat meer thuiswerken of op een andere afdeling ofzo?

   Like

 6. Heel fijn lijstje! Zo heb ik eindelijk mijn facebook verwijderd. Wat een opluchting zeg, was al een jaar aan het twijfelen en nu ik erop terugkijk denk ik echt waar was je mee bezig?!

  Misschien een leuk idee: 10 dingen die het wel waard zijn om tijd aan te besteden.

  Liefs, Eline

  Like

 7. Dit vind ik inspirerend en ik kan mij in elk ding vinden. Ik moet nog een beetje oefenen met ‘ik moet dit doen want dat wordt van mij verwacht / iedereen gaat’. En ik haat het dat ik dat gebied niet beter voor mezelf durf opkomen. Maar met zndere dingen heb ik dan weer totaal geen problemen. Het zal ook wel allemaal beter gzan met ouder worden denk ik. Had het er laatst ook met iemand over die een pak ouder is. Die zei ook dat het nu veel makkelijker gaat om gewoon je eigen ding te doen.

  Like

 8. Poeh. “Weten dat je er geen tijd aan moet besteden” is één, “er geen tijd aan besteden” is verdomd veel lastiger… Maar we doen ons best. 🙂
  Dankzij meditatie word ik me meer bewust van momenten dat mijn hoofd met “vroeger” of “later” of “de ander” – kortom “iets buiten mijn bereik” – bezig is. Dat soort gedachten slurpen echt veel van mijn tijd (en energie) op. Bedankt voor deze reminder om meditatie juist *niet* in het rijtje met tijdrovende dingen te schuiven. Ook al voelt het soms wel zo.

  Like

  1. Helemaal gelijk, Wendy. In de praktijk brengen is het lastigste deel. Mooi dat meditatie voor jou zo’n hulp kan zijn. Ik merk ook dat ik, als ik mijn dag rustiger begin, me beter kan focussen op deze zaken.

   Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.