Mijn Netflix documentaire tips: van open-mond tot chill

Als reactie op Romy’s ‘Wat te doen als het regent‘ blogpost, alweer eventjes geleden, schreef ik dat ik ook graag documentaire’s kijk. Op Netflix komen die in alle soorten en maten. Begin januari, met z’n gure weer en donkere avonden, is perfect om er eens een paar te kijken.

Dit zijn een aantal van mijn favorieten, netjes ondergebracht in categorieën – dan kun je gemakkelijk kiezen waar je zin in hebt. De docu’s zijn allemaal enkele films, dus geen series met 8 of 10 afleveringen. Zet de hapjes en thee klaar… here we go!

Mijn tips voor als je op zoek bent naar…

… een docu over culturele dilemma’s: 13th

Ze noemen het ‘the Land of the Free‘, maar nergens ter wereld zitten er zoveel mensen achter de tralies als in Amerika. Over de verhoudingen tussen blank en zwart, de politieke gedachten, de invloed van drugs en zware criminaliteit. Heftig. Choquerend. Frustrerend. Deze docu geeft je geen goed gevoel, maar is wel een eye-opener.

… een unheimisch gevoel: Amanda Knox

Amanda Knox werd twee keer veroordeeld voor de moord op haar huisgenote in een pittoreske Italiaans stadje. En ook twee keer vrijgesproken. Een waargebeurd verhaal, waarbij je achterblijft met de gedachte: die heeft het echt gedaan hoor! […] Of misschien toch niet. Er zitten zoveel WTF momenten in dat je er naar van word. Van de Britse journalist trouwens ook.

… een pittig lesje geschiedenis: The Square

… het Tahrirplein kennen we allemaal nog van het journaal. Deze met een Emmy-bekroonde documentaire volgt de opstand in Egypte in 2011 en de gevolgen daarvan voor de ‘gewone mensen van de straat’. Ik heb met kippenvel gekeken. Niet eentje om in je uppie te kijken.

… shocking stuff: Going clear: Scientology and the Prison of Belief

Als je net als ik alleen maar aan Tom Cruise en “vage kerk-achtige toestand” denkt, dan ben je net als ik vóór ik deze docu keek. Ik vond het… enlighting, maar niet op een goede manier. Het is geen kerk. Het is wél heel vreemd. Ja, vreemder nog dan je denkt.

… een meeslepend verhaal: Be Here Now

Andy Whitfield, bekend als acteur in o.a. Spartacus, zat midden in de opnames toen hij te horen kreeg dat hij kanker had. Deze docu volgt hem in z’n strijd om zijn leven zo normaal mogelijk te houden, voor zover dat kan als je een acteur bent én kanker hebt.

… iets onverwacht interessant: Five Came Back

Dit is een docu in drie delen over de invloed van vijf legendarische filmregisseurs aan de WO II-propaganda. Na het kijken vraag je jezelf af in hoeverre jouw blik ‘vertroebeld’ is. Of zoals mijn geschiedenisleraar ooit zei: de geschiedenisboeken worden altijd geschreven door de overlevenden.

… orthodoxe levenslessen: Tony Robbins – I am not your guru

You hate him or you love him: Tony Robbins is flamboyant, Amerikaans-to-the-Max en enorm charismatisch en recht door zee. Als je twijfelt over je eigen mogelijkheden, of je vastzit in een bepaalde situatie, kan zijn optreden wel eens de oplossing voor jou zijn.

… een andere manier van denken: The Secret

Ondanks dat dit voor mij een beetje té Amerikaanse docu is, tip ik toch deze. Ik ben wel fan van de Law of Attraction, de wet van de aantrekkingskracht, die zegt dat je door je houding en instelling heel veel voor elkaar kunt krijgen. Iets gehyped, maar mooi om in je persoonlijke leven uit te proberen.

… intuïtief en empathisch leven: Innsaei

Innsaei is een IJslands concept, zo’n woord waar je niet direct een vertaling voor hebt. De docu draait om verstand vs. gevoel en jezelf vs. de wereld. Als je helemaal niets hebt met spiritualiteit, is dit geen docu voor jou.

… een docu waar je Zen van wordt: Jiro dreams of sushi

De 85-jarige Jiro maakt sushi. Elke dag. En als je nu denkt: kun je daar een hele docu van maken? Ja, dat kan. En ik werd er enorm zen van. Pak een theepot, nestel je op de bank en reis mee door Japan en Jiro’s leven.

… een dosis fempower: Mercury 13

Deze relatief nieuwe (2018) Netflix original gaat over een groepje vrouwelijke piloten dat in 1961 werd verteld dat ze nooit de ruimte in zouden mogen. Die taak was tenslotte alleen voor mannen.

… nog een dosis fempower: Feminists – what were they thinking?

Kun je anno 2018 nog zeggen dat je feminist bent? Wat houdt dat eigenlijk in? Deze best emotionele docu geeft een persoonlijk inzicht in de feministische beweging van de jaren ’70 en beantwoordt de vraag: waar staan we nu? Fun-fact: de film kwam tot stand door middel van een Kickstartercampagne.

… iets vertederends, iets liefs: Queen Mimi

Glits & glam… maar dan vanuit het perspectief van een dakloze bejaarde dame. Die beroemde vrienden én een bijzondere kijk op het leven heeft: “men are the most beautiful people in the world“. Echt een aanrader.

… goed doen voor de wereld: Caffè Sospeso

In vrijwel elke stad, binnen of buiten Europa, is er sprake van verborgen armoede. Caffè Sospeso neemt het initiatief van ‘betalen voor een extra kopje voor een ander’ onder de loep en volgt de mensen daaromheen. Spoiler alert: het komt niet altijd goed.

all the feels: Twinsters

Wat doe je als je een Facebook-berichtje krijgt van iemand die zegt dat je als twee druppels water op haar lijkt? En dat terwijl jij in Amerika woont en zij in Frankrijk? En op dezelfde dag geboren blijkt te zijn? Yes. Maar klopt het allemaal wel? Is het gewoon toeval? Deze tikt alle boxjes voor een “ahhh”.

… lekker wilt lachen: Today’s Special

Oké, oké, eigenlijk is dit geen docu. Maar toch ook weer wel. Want er zit een les in en dat is mijn zelfbedachte omschrijving van een documentaire. Today’s Special gaat over een Amerikaans-Indiase jongeman die op een dag wordt geconfronteerd met het restaurant van zijn ouders. Meer vertel ik niet. Behalve dat je na afloop zin heb in Indiase take-away. Ook leuk voor een date-op-de-bank.

En, mocht je het je afvragen: ja – ik heb ze allemaal gezien. Ik ben een fervent docu-kijker, dus laat zeker jouw beste Netflix docu achter in de comments!

xAnja

Foto van Release Soon.
Anja

6 reacties op ‘Mijn Netflix documentaire tips: van open-mond tot chill

  1. Oeh leuk! Ik kijk ook graag docu’s. Mijn vriend en ik kijken nu Murder Mountain op Netflix over Humboldt County (in Californië) waar heel veel mensen vermist raken. I am a killer zag ik ook (ook heel intrigerend want langs de ene kant kan je voor veel killers wel sympathie opbrengen en langs de andere kant ook weer totaal niet). En ik ben ook wel fan van die docu’s die gaan over het leven in de gevangenis. Ik weet niet waarom ik dat zo boeiend vind. Haha :p
    Heb door je stukje alleszins wel weer wat inspiratie voor een paar nieuwe docu’s, waarvoor dank! Die over Scientology en Amanda Knox ga ik sowieso kijken!

    Like

    1. Haha, ook een fan van moord & doodslag. Er zit iets fascinerends in, inderdaad. Ik merk dat ik het zelf ook intrigerend vind, en dan bedenk wat er dan zo anders is voor de gemiddelde mens die geen moord pleegt. Murder Mountain ga ik ook opzoeken, kende ik nog niet!

      Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.