“Ben ik eigenlijk zelf wel eerlijk, onbespoten, fair trade en puur”
Loesje
Zo, ga er gerust even goed voor zitten. Ik ga je namelijk precies vertellen wat je allemaal wel en niet moet eten.
-klik-
Ging daar de helft van de lezers? Bovenstaande is natuurlijk onzin: ik kán helemaal niet voor jou bepalen wat er gezond is, want ik ken je niet. Elk voedingsadvies is per definitie persoonlijk (qua gezondheid, noodzaak, voorkeuren, gewoontes) en dat is dan ook meteen het probleem met voeding: er is geen one size fits all-optie.
(Daar maken voedings- en dieetgoeroe’s en producenten van afslankmiddelen dan weer gretig gebruik van. Maar dat terzijde.)
Categorieën
Wél zijn er een aantal zaken waar we het (redelijk) over eens zijn in voedingsland. Die heb ik als uitgangspunt genomen voor mijn blogje van vandaag: je vindt hieronder allerlei ‘gewone’ producten onder de categorie: Altijd goed of Oké / Persoonlijke keuze.
De eerste bevat logischerwijs producten die iedereen nodig heeft (al verschilt het qua hoeveelheden) en die goede dingen doen voor ons lijf. De tweede categorie zijn zaken die geen must zijn, maar vaak toch wel aan te raden. Of die goed zijn als je er niet teveel van neemt. Alles wat je niet ziet staan, valt in categorie 3 (die ik niet verder niet noem, focus liever op wat er goed is).
Ik zeg het nogmaals: dit lijstje betreft algemene voedingsinfo, dus niet gespecificeerd naar leeftijd, aandoening, allergie etc.
1: Altijd goed
- Groente: vers, voorgesneden, diepvries, blik of glas zonder de toevoegingen zout of suiker
- Peulvruchten zoals kidneybonen, vers, gedroogd, blik of glas zonder zout
- Fruit: vers, voorgesneden, diepvries
- Alle plantaardige oliën, behalve palmolie en kokosolie /-vet
- Eieren
- Tofu en tempé, naturel
- Zuivel: kies mager of halfvol of karnemelk. Vegan alternatief: sojazuivel met vitamine B12 en calcium
- Noten en pinda’s zonder zout, notenpasta en pindakaas zonder zout en/of suiker
- Volkorenbrood en -producten zoals volkorencrackers
- Havermout en andere naturel granen(producten) zoals quinoa, roggebrood
- Aardappelen in naturel-vorm
- Zwarte en groene thee
- Water, evt met natuurlijke smaakmakers zoals citroenschijfjes, munt
2: Oké / Persoonlijke keuze
Van die zaken waar je lekker over kunt discussiëren, met mijn mening en/of aanbeveling erbij:
- Koffie naturel, aanbeveling is max. 3 à 4 kopjes per dag, je kunt het skippen, maar koffie heeft ook gezondheidsvoordelen
- Kruidenthee, aanbeveling verschilt per soort; vooral opletten met zoethout en sterrenmunt
- Ontbijtgraanmixen: zijn enorm verschillend. Neem die met zo min mogelijk suiker
- Bruinbrood en bruine bolletjes: volkoren is beter, maar bruinbrood is weer beter dan wit
- Andere plantaardige zuivelvervangers dan sojaproducten. Deze opties zijn minder rijk aan goede voedingsstoffen
- Kaas levert goede voedingsstoffen zoals vitamine A en calcium. Neem 10+, 20+ of 30+ kaas, magere zuivelspread, hüttenkäse, mozzarella of verse geitenkaas. Eet je geen kaas, zorg dan voor voldoende andere zuivelproducten in je voeding.
- Kant-en-klare vleesvervangers; kunnen calorierijk, zout en vetrijk zijn; als je ze eet, ga voor die met toegevoegd ijzer en vitamine B12
- Vlees: als je het eet, neemt dan zo onbewerkt mogelijk: kipfilet, varkenshaas, filetlap. Eet je geen vlees, neem dan wat meer eieren, vis of kant-en-klare producten met B12 en ijzer. Je kunt ook extra peulvruchten of noten eten, maar deze bevatten geen B12.
- Vis, schaal & schelpdieren: neem ongezouten, naturel-varianten. Eet je helemaal geen vis, slik dan een visoliecapsule of algenoliecapsule (voor de omega-3 vetten). Vooral vette vis is goed voor je.
- Margarine of halvarine: ik ben er voorstander van, vanwege de toegevoegde vitamines. Neem altijd de vloeibare variant. En nee, roomboter is niet vloeibaar 😛
Simpel!
Zo heb ik hopelijk iets waar – zeker in januari – nogal over wordt gesteggeld, teruggebracht naar iets relatief simpels. Het lijstje hierboven is niet perfect – en een persoonlijk advies is altijd beter. Als je gezond bent, kun je daarvoor naar een (BGN-)gewichtsconsulent. Heb je een aandoening of allergie die je voeding beïnvloedt? Ga dan naar een diëtist. Je hebt voor beide geen verwijsbrief nodig!
Liever het lijstje als PDF? Dat kan ook, zie onderaan de pagina. Handig voor op de koelkast! Dit is overigens deel 4 in de serie keuzes maken. Eerder schreef ik over carrièrekeuzes, liefde en relaties en over de juiste beslissing nemen.
xAnja
Aankondiging: Nieuwe Challenge!
Op 1 februari start ik met een hele toffe challenge, eentje voor iedereen die van z’n volle voorraadkast af wil. Ben je ook benieuwd? Komende donderdag rond half 8 lees je er meer over!
Heel fijn artikel! Ik ben echt fan van Zuivelspread Bieslook Light! 😍 Dat is ook heel erg lekker in combinatie met een plakje kipfilet op een dubbele boterham uit je tosti-ijzer
LikeLike
Handig artikel! Ik ben benieuwd naar de challenge!
LikeLike