Mijn gezondheidsdoelen voor 2020 + Tips

In het blogberichtje over mijn duurzame doelen voor 2020 schreef ik het al: ik heb een plan voor het nieuwe decennium voor mijzelf geschreven – een “waar wil ik zijn in 2030”. Dat bevat dus inderdaad het één en ander rondom duurzaam en milieuvriendelijk leven, maar ook op het gebied van mijn gezondheid.

Sommige gezondheidsdoelen hebben een overlap met de duurzame doelen: vegetarisch eten bijvoorbeeld. En zoals ook uit de duurzame doelen lijst al duidelijk werd: ik ben hier niet van de SMART-goals en de keiharde deadlines. Het gaat er voor mij om dat ik stappen zet op deze gebieden, ik hoef niet de Koningin der Duurzaamheid of op de cover van Women’s Health te verschijnen.

1 – Meer bewegen

Sinds ik terug ben van de kerstvakantie draag ik mijn sport watch weer. Ik was ‘m eigenlijk zat (het is nog steeds een vrij groot formaat horloge en ik heb maar dunne polsjes) maar het is toch een toffe tool als je meer in beweging wilt zijn.

Hij trackt uiteraard wat je doet qua beweging (en nog meer, ja, maar dat is niet iets voor deze post) maar wat ik ook erg fijn vind is dat hij het aangeeft wanneer ik een uur lang gezeten heb – iets wat met mijn beroep toch snel zo’n 2 à 3 keer per dag voorkomt. Dan trilt ‘ie even en ga ik staan, om een belletje te plegen, koffie te halen of om wat te rekken en strekken.

Daarnaast heb ik een doel ingesteld: elke dag minimaal één uur actief zijn. Dat haal ik lang niet altijd; vooral niet op werkdagen. Daarom ga ik ’s avonds nog maar eens een blokje om. Maar ik wil nog meer veranderen op dit gebied; één ervan is de implementatie van de three day rule. Daarover later meer.

  • Een Sport Watch of andere tracker kan je helpen om actiever te zijn en wijst je op inactiviteit. Het wordt een sport om je doel te halen. Veel telefoons hebben een soortgelijke functie
  • Meer bewegen begint bij het stellen van een haalbaar doel. Eén uur per dag actief klinkt misschien niet als veel, het is met een druk schema soms al een behoorlijke uitdaging.

2 – Vegetarisch en gezond eten

Deze eerste las je al in het duurzame lijstje: het is mijn doel om 4 van de 7 avondmaaltijden vegetarisch te eten. Voorlopig gaat dat goed, zelfs als ik onderweg ben of zakelijk uit eten ben, kies ik vaker voor vega. Ook is het mijn doel om op 5 van de 7 dagen echt gezond te eten. Het weekend is dan de welbekende uitzondering: dan kan er ook wel ‘ns iets minder verstandigs op tafel komen.

  • Vegetarisch eten is voor sommige mensen nog een lange-tanden verhaal. Begin eens met het weglaten van vlees of vis in gerechten waarvan je denkt dat je het niet mis: bami, wokgerechten, pasta’s – of kook vaker gerechten die al vegetarisch zijn.
  • Als je je afvraagt wat gezond eten is, daar kun je hier meer over lezen.

3 – Dat ongemakkelijke kwaaltje aanpakken

Aahh yes, waar mannen bij één vlaagje verkoudheid vaak al liggen te kermen onder de dekens, kunnen vooral dames nogal eens blijven doorlopen met “iets” waar je eigenlijk naar zou moeten laten kijken. Voor mij is dat een plekje op m’n voet. En om niet teveel in details te verzanden: ik vind het een grote stap om hiermee naar de Doc te gaan, maar weet dat het moet.

  • Volgens mij hebben we allemaal wel van die gezondheidskwalen waar we eigenlijk meer aandacht aan zouden moeten geven. Of negeren we stelselmatig de oproep voor een uitstrijkje. Of die zeurende kies. Stap je ook over de schroom heen? Dan doe ik het ook 😉

4 – Vertragen

Het blijft de bottle neck bij mij en ik schreef er al vaker over: ik ben een bezig bijtje. Ik vind het meestal fijn – en soms word ik er gek van. Het zal erbij horen en altijd wel een heen-en-weer gaan blijven. Maar ik word steeds beter in het managen van de drukte en kan vaker bewust vertragen: met een boek, met een crème, met vroeg naar bed gaan of met een bad. Ik zoek echter nog steeds naar die balans en naar dat leven waarvan je geen break nodig hebt. Al is dat waarschijnlijk een utopie. Of iets heel saais 😉

5 – Minder koffie, meer water en thee

De voorlopig laatste van dit rijtje is een hele praktische. Ik ben dol op koffie. DOL. Ik vind elke vorm van koffie lekker (van een straffe ristretto tot een cafe au lait) en stop regelmatig mijn neus in de zak met koffiecups. Ja, echt. Mijn favoriete taart? Mokkataart.

Maar ik weet mezelf te beheersen tot 3 à 4 koppen per dag. Ik ‘mag’ mijn eerste kopje pas om 10 uur en kies vaker voor decaf. Maar ik ga voorbij aan het issue dat ik koffie drink als ‘vocht’. En dan dus thee en water vergeet. En dan dus te weinig drink. Dat gaan we dus anders doen.

  • Ik ben begonnen met het pakken van een groot glas water bij elk kopje koffie. Het water moet dan eerst op, en dat helpt – want ik houd niet van koude koffie (maar dan wel weer van ijskoffie hoor!).
  • Kruiden- en groene thee is mijn preferred choice, omdat zwarte thee ook cafeïne bevat (in de vorm van theïne) en dat wil ik juist voorkomen. Met sommige kruidenthee moet je wel weer oppassen met bepaalde medicatie of bijvoorbeeld als je zwanger bent – dus lees het etiket goed.

Tot zover mijn gezondheidsdoelen voor 2020. Ik ben heel benieuwd of jij ook soortgelijke doelen hebt gesteld – en hoe je ze van plan bent uit te voeren!

xAnja

Fotocredits: Emma Simpson