Hoe ziet mijn werkdag eruit als minimalist? 1/2

Vaste lezers zullen al wel gemerkt hebben dat ik mijn reguliere blogschema niet helemaal volg de laatste dagen. Het klopt, ik heb het druk. Werken als zzp’er betekent dat er soms perioden zijn dat je even flink moet aanpoten – en gelukkig af en toe ook weer even wat gas terug kan nemen. Hoe doe ik dat, als minimalist? Wat heeft minimalisme met werken te maken?

Mijn reis into minimalisme heeft er ook voor gezorgd dat ik anders naar werk (en carrière en geld en verdiensten) ben gaan kijken. Natuurlijk moeten de rekeningen worden betaald en moet de schoorsteen roken. Maar een baan die supergoed verdiend maar die je emotioneel uitgehongerd, daar zou ik nooit voor kiezen. Vandaag deel 1 in een tweeluik over werk en minimalisme, heel praktisch over de invulling van mijn werkdag.

Routine…

Ik werk globaal met een schema voor elke thuiswerkdag, dat wil zeggen: ik drink ’s morgens twee keer koffie, lunch rond 12 uur en drink ’s middags nog één keer koffie. Die eet- en drinkmomenten zorgen ervoor dat ik ook een bepaalde routine heb ik mijn werk. Voor dat ik voor de eerste keer koffie drink, heb ik mijn agenda erbij gepakt en een to do lijstje gemaakt voor die dag – en dat is dan nog vóór ik mijn email heb gelezen.

Dan lees ik mijn email bij, beantwoord de 3 minuten emails* en ga ik aan de slag met de eerste van het rijtje belangrijke to do’s (dat zijn er eigenlijk nooit meer dan 5 of 6). Ik prioriteer in principe niet – alles op het lijstje moet gewoon gedaan worden die dag en anders ben ik de halve dag bezig met plannen.

Zo meandert de dag voort. Af en toe een Skype, een belletje of een afspraak die op tijd staat. Als ik een externe afspraak heb, of ik ben voor mijn werk in het buitenland, dan ziet de dag er anders uit en heb ik er minder grip op. En dat is ook oké.

En een werkrichtlijn… of zoiets

Naast een schema voor het thuiswerken heb ik een aantal simpele regels voor mezelf, of eigenlijk: richtlijnen. Zo loop of sta ik als ik telefoneer, anders zit ik de hele dag op m’n kont. Het bellen gaat dan ook geconcentreerd, want dan kijk ik ondertussen niet naar m’n beeldscherm of naar dat mailtje wat binnenkomt.

Daarover gesproken… mijn mail komt niet automatisch binnen. Alleen als ik op de knop ‘berichten ophalen’ druk. Het is verbazingwekkend hoeveel kracht er schuilt in zo’n kleine verandering. Ik ben nu de baas over mijn email, niet de emails over mij.

Daarnaast werk ik nog aan een bepaalde mappenstructuur op mijn computer. Daar ben ik al eens aan begonnen maar tot noch toe heb ik niet hét systeem gevonden. Misschien bestaat dat ook helemaal niet. Ik vervang maandelijks mijn wachtwoord en probeer ook maandelijks een back-up te maken.

Andere richtlijnen die ik losjes hanteer: ik werk niet in het weekend. Ik werk maximaal 90 minuten zonder pauze aan één taak. En een hele belangrijke:

Ik maak beslissingen gebaseerd op gevoel en waarde, niet op basis van carrière of carrière-doelstellingen.

Ja, dat zullen mensen vreemd vinden. Of niet erg business-focused. I do not care. In deel 2 van dit tweeluik ga ik daar verder op in, en dan gaat het ook wat meer over werken vs. minimalist zijn in algemene zin.

Wat is jouw belangrijkste uitgangspunt als het gaat over werk en inkomen? Wat is topprioriteit voor jou?

xAnja

* dit zijn emails die je in maximaal 3 minuten kan beantwoorden.

Anja

6 reacties op ‘Hoe ziet mijn werkdag eruit als minimalist? 1/2

  1. Interessant om je routine op een thuiswerkdag te lezen. Het ziet er goed uit. Ik heb geene thuiswerkdag, maar probeer op mijn werk wel een routine te hebben, al wordt deze te vaak overhoop gehaald. En voor mij is het topprioriteit dat ik iets doe wat ik echt leuk vind.

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.