9 Dingen om te minimaliseren in de herfst

Waar de meeste mensen bij flinke minimaliseer-, opruim- en ontspul- momenten meteen aan het voorjaar denken, is de herfst het beste seizoen om juist onderstaande specifieke zones, dingen of spullen aan te pakken. Het lijstje hieronder is heel praktisch en to-the-point en bevat tips om direct mee aan de slag te gaan.

1 – Pantry / voorraadkast

Omdat de feestdagen eraan komen, gaan we waarschijnlijk groter inkopen doen. Hoe fijn is het om dan van tevoren te weten wat je op voorraad hebt, wat je mist maar ook om weg te gooien wat er over de datum is, wat je toch niet meer gebruikt. Even een goede opfrisbeurt voor je pantry of voorraadkast(en) is een hele goeie in de herfst!

2 – Zomerkleding en -schoenen

Dat paar slippers dat echt afgedragen is, ga je komend voorjaar ook niet meer dragen. Die uitgelubberde bikini ook niet. De herfst is een uitgelezen moment om door je kledingkast te gaan en te evalueren wat je wel en niet gedragen hebt. Zitten die nieuw-gekochte sandalen toch niet zo lekker? Merk je dat je dat jurkje niet gedragen hebt? Doe ze weg! Recycle, doneer, verkoop: ik schreef er pas nog een artikel over.

3 – Badtextiel

In de zomer heb je ze vast gebruikt, meegenomen op vakantie en zijn ze een heel stuk vaker gewassen dan in de winter. Nu liggen ze waarschijnlijk weer in de kast: de badlakens en ander zomers textiel zoals zwemcapes, omslagdoeken en picknickkleden. Het najaar is een mooi moment om de linnenkast uit te mesten en te kijken wat je niet gebruikt, welke handdoeken er uit elkaar vallen en wat je niet meer gaat gebruiken in het nieuwe jaar. Opgeruimd staat netjes!

4 – Zonnebrandcrème

De meeste zonnebrandcrème zijn maximaal 12 maanden houdbaar en verliezen daarna hun werking. Heb je nog 5 flacons staan, dan heb je daar niet zoveel meer aan in de volgende zomer. Flacons die nog dicht zijn, kun je natuurlijk wel bewaren – of doneren als je ze zelf niet gebruikt.

5 – Zomers leesmateriaal

Liggen er nog boeken die je hebt geleend van een vriend(in) voor de zomervakantie? Heb je zomer-tijdschriften in huis gehaald, of puzzelboekjes voor de reis? Je hebt ze vast uitgelezen of je gaat er niet meer aan toekomen. Een mooi moment om afscheid te nemen en geruilde exemplaren terug te brengen bij de rechtmatige eigenaar.

6 – Planten

Als je straks een kerstboom in huis haalt – of op andere manieren je huis wilt gaan versieren – is het goed om nu even serieus te kijken naar de hoeveelheid groen in huis en dan vooral naar de planten die het niet zo goed doen. Wees rigoureus… waarom zou je een halfdode plant laten staan?

7 – Wintergoed

Hoe staat het met de wanten, handschoenen, sjaals en mutsen? Zijn ze te klein voor de opgroeiende kids of heb je er zelf zoveel dat je steevast een halfuur moet zoeken in de mand naar je favoriete paar? Moet je juist grotere versies aanschaffen voor de kids? De mand of het ladekastje met wintergoed uitzoeken is een 10 minutenklusje met een fijn resultaat voor elke winterdag.

8 – Auto

Na een zomer op reis, met zwembad- en stranddagen en een nazomer / begin van de herfst met boswandelingen kan de auto vast wel een opruimbeurt gebruiken. Alles eruit, papiertjes en frutsels weggooien, matten kloppen en een goede stofzuigbeurt: je hebt direct veel plezier van je werk. Bonuspunten voor een ritje door de wasstraat en het winterklaar maken van je auto.

9 – Tuinmeubels en -decoratie

Nu we richting de winter gaan, is het ook het moment om de tuin tot rust te laten komen. Tuinmeubels, potten en de barbecue kunnen de berging in – maar vraag jezelf dan ook af of je ze daadwerkelijk hebt gebruikt. Als je nu al besluit wat je al dan niet in je schuur zet, scheelt dat in het voorjaar. Dan is je schuur namelijk een stuk netter, heb je alles sneller buiten als het zonnetje weer gaat schijnen. Scheel weer de schuur “bulldozen” in het voorjaar!

Zo, dat zijn 9 categorieën van spullen die je goed onder de loep kunt nemen in het najaar. Natuurlijk schrijf ik dit artikel niet om je te pushen om zomaar dingen weg te doen en hoop ik dat je mindful afscheid neemt van je bezittingen; dat wil zeggen op een duurzame en voor jou prettige manier.

Welk opruim- of huishoudelijk klusje doe jij altijd in het najaar? Wat is volgens jouw hét artikel om afscheid van te nemen in de herfst?

xAnja

Fotocredits: Oliver Hale

Anja

4 reacties op ‘9 Dingen om te minimaliseren in de herfst

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.