Kleding opruimen: 14x verkopen, ruilen en doneren

Als je recentelijk door je kledingkast bent gegaan, of in je minimaliseerproces terecht gekomen bent bij je kleding, óf de Marie Kondo methode volgt en zojuist al je kleding van overal vandaan hebt gehaald en hebt uitgezocht, dan heb je waarschijnlijk een aantal kledingstukken over die je niet wilt bewaren. Wat moet je daar mee?

Je kunt ze natuurlijk naar de dichtstbijzijnde kledingbak brengen, maar dat is zeker niet de enige oplossing (en misschien ook niet altijd de beste…). Welke opties zijn er om afscheid te nemen van kleding die jij niet meer gebruikt of draagt?

Nog niet door je kledingkast gegaan? Lees hier mijn artikel van woensdag met 24 items die je zo weg kunt doen!

Als de kleding nog goed is:

Verkopen

 • Kan goed via tweedehands kledingsites zoals United Wardrobe of Vinted, of gewoon via Marktplaats.
 • Voor specifieke kleding en/of stapels (denk: kinderkleding maatje 98-104 of zwangerschapskleding) kun je gebruik maken van de Facebook’s lokale verkoophoeken.
 • Sommige tweedehands kledingwinkels kopen jouw ‘oude’ kleding aan, die zij dan doorverkopen. Soms krijg je een bedrag aan het begin, soms pas nadat het stuk verkocht is. Dit is vooral interessant bij wat duurdere objecten zoals merkkleding en leren jasjes.
 • Huur een stalletje bij een kledingverkoop of kofferbakverkoop.
 • Heb je veel of juist bijzondere kleding (denk carnaval of een specifieke stijl zoals ‘boho’) – denk dan eens aan een Instagram kanaal waar je je kleding kunt verkopen.
 • Huur een kraampje bij een indoor marktpleinen van Jouw Marktkraam; jij zet er je spullen neer, zij verkopen het voor je. Daar betaal je uiteraard wel voor.

Doneren

 • Als je niet aan het proces van verkopen wilt beginnen, kun je de spullen ook gratis aanbieden via Marktplaats, gratisaftehalen.nl, maar bijvoorbeeld ook met een simpele post op je sociale media dat je e.e.a. te geef hebt.
 • Je kunt de kleding ook direct doneren of cadeau doen aan mensen uit je omgeving. Een vriendin met dezelfde maat bijvoorbeeld, of aan je broer / nicht / buurvrouw die kinderen heeft die net iets jonger zijn, zodat zij de kinderkleding kunnen gebruiken.
 • Ook een optie: inleveren bij de kringloop, de weggeefwinkel, lokale kledingbank, kledingbibliotheek, vereniging die rommelmarkt of kledingverkoop organiseert etc.

Ruilen

 • Als iets niet meer jouw maat of smaak is, kun je het ook prima ruilen. Met vriendinnen op een zelfgeorganiseerde kledingruilavond bijvoorbeeld. Hermien van KouweKleren schreef een artikel over het organiseren van zo’n avond.
 • Ook via Marktplaats kun je je kleding ruilen, bijvoorbeeld voor iets wat je wel gebruikt (fles wijn, bloemetje).
 • Online kleding ruilen kan via Swopster.

Recyclen

 • Laatste optie is het inleveren in de textielbak (Leger des Heils, Sympany) op straat.
 • Kledingwinkels zoals We, H&M, Mango, Jack & Jones hebben ook dergelijke bakken staan.

Alles wat kapot / vies / verkleurd is:

Vrijwel alle kleding mag in de textielbak (die je op straat vindt). Het moet in ieder geval droog zijn en relatief schoon, dat wil zeggen zonder verf- en olievlekken. “Gewone” vlekken zijn geen bezwaar. Ook kapotte, gescheurde of verschoten textiel mag hierin.

Zo, dat zijn zomaar even ideeën – en aanvullingen zijn altijd welkom!

Fijn weekend, lezers!
xAnja

Fotocredits: Marcos Rivas

Anja

8 reacties op ‘Kleding opruimen: 14x verkopen, ruilen en doneren

 1. Het grote voordeel van kleding inleveren bij de kringloopwinkel vind ik dat je tegelijkertijd ook allerlei andere spullen in kunt leveren. Dat voelt nog extra extra opgeruimd, als ik meteen die paar extra glazen die niemand gebruikt en die ene vaas en een stapeltje boeken mee weg kan brengen. 🙂

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.