Kerstboom eruit? Waarom een leeg interieur juist fijn is in januari

Er is een trend gaande – aangejaagd door een campagne van het Bloemenbureau – om in januari, na het opruimen van je kerstdecoratie, de boel meteen weer op te vullen. En dan niet alleen met een kamerplant – wat ik me nog wel kan voorstellen – maar meteen met een heel nieuw interieur.

Je leest het o.a. hier en hier. Ook zijn er YouTubers die direct beginnen met het decoreren voor Valentijnsdag

Ieder het zijne (en geen oordeel), maar het is een trend waar ik me niet in kan vinden. Ik ben een tegenovergestelde mening toegedaan. Is het niet juist heel lekker dat er geen “nogal aanwezige” verlichte boom met decoratie in allerlei kleuren in je woonkamer staat? Dat het niet het eerste is waar je oog op valt als je ergens binnenkomt?

Januari is bij uitstek een maand om de boel leeg en rustig te houden. Om rust te nemen. Ik schreef het al eerder: een tuin oogt in de winter ook kaal, de bomen hebben hun blad laten vallen, de natuur heeft zich terug getrokken.

Even geduld a.u.b.

Het lijkt saai, en misschien een beetje doods zelfs, maar dat is het natuurlijk niet: onder de grond gebeurt er van alles, wordt er voorbereid voor het voorjaar, voor de zomer. Wist je dat heel veel zaden in de winter al ondergronds ontkiemen? Als het straks weer warmer en langer licht is, komen ze bovengronds kijken.

Vorig jaar schreef ik al dat je deze metafoor kan gebruiken voor jezelf, voor het maken van plannen voor de lente en de zomer. Een tijd waarin je doelen kan opschrijven voor jezelf, kan uitslapen, kan rusten. Ik vind dat je omgeving je hierbij moet helpen en dat een rustig, misschien voor je gevoel zelfs wat kaal interieur je hierbij helpt.

Januari is de ‘out of office’ onder de maanden: even helemaal niks

Dus nee, vervang je kerstdecoratie niet door nieuwe prulletjes accessoires. Ga niet schuiven met je meubels. Haal geen nieuwe kamerplanten, vitrinekast of een grote spiegel in huis om de lege kerstboomplek op te vullen. Je hoeft ook de muur niet opnieuw te verven voor een nieuw begin. Laat de ruimte gewoon even “zijn” zoals ‘ie is, zonder poespas.

Rust om je heen geeft rust in je hoofd. En rust in je hoofd is nodig voor het maken van nieuwe plannen. Een leeg interieur geeft je de kans om te ontwikkelen: door dingen weg te halen, zie je beter wat er mist, of waarin je huis misschien nog niet optimaal functioneert. Of je ontdekt dat het helemaal goed is, in z’n imperfectie.

Geef jezelf met een leeg interieur de kans om te aarden in het nieuwe jaar.

xAnja

Meer lezen?