18 ‘gewone dingen’ die ik niet bezit en ook niet mis

Als ik mijn presentaties of workshops geef, begin ik vaak met de vraag “wat is een minimalist”. Meestal komt er dan een antwoord als “iemand die met zo min mogelijk spullen leeft”. Dat is misschien wat kort door de bocht, maar ook weer niet al te ver van de waarheid. Maar wat doe je dan weg?

Laten we voorop stellen dat dat voor iedereen anders is; de spullen die jij voor je dagelijkse leventje nodig hebt zijn anders dan die van mij. Maar… ik vind dat er ook een heleboel dingen zijn die we als gewoon zijn gaan zien – terwijl we ze eigenlijk niet nodig hebben. Waar we prima zonder kunnen.

Hieronder vind je een lijstje van spullen waar ik afscheid van genomen heb – en die ik totaal niet heb gemist.

1. Salontafel

Er staat hier één bijzettafeltje bij de bank. Als we veel gasten hebben, plaats ik daar een groot dienblad op, zodat er iets meer ruimte is voor kopjes. Extra voordeel van het hebben van geen salontafel (naast dat je je knie/tenen er niet aan kan stoten!) is dat je ook geen ‘standaard salontafel dingen’ nodig hebt, zoals onderzetters of trays.

2. Wasknijpers

Ik hang mijn was over de waslijn. Ja, gewoon zo ja: ik drapeer het erover heen. Blouses en overhemden hang ik op een klerenhangertje te drogen, dan gaan de kreukels er al wat meer uit.

3. Waterkoker / fluitketel

Daar heb ik eerder een heel blogbericht over geschreven. Je vindt ‘m hier.

4. Klok

Nergens in huis is er één gewone klok (niet staand, niet hangend) te vinden. We hebben onze telefoons, laptops etc die de tijd aangeven en de oven heeft ook een klok-functie. Enige uitzondering: de wake-up light in de slaapkamer.

5. Keukenrol en -houder

Ik gebruik geen keukenrol. En heb dus ook geen keukenrolhouder. Een schoonmaakdoekje en af en toe een wc-papiertje volstaat. Ik vind dat ook zo’n rare uitvinding: papieren velletjes op een rol in de keuken…

6. Handdoek/theedoekrekje of -haakjes

Beide doeken hangen simpelweg over de rand van de bovenste lade bij de gootsteen. Staat nog leuk ook. Als ze erg nat zijn, hang ik ze even over de verwarming.

7. Horloge

Ik heb een sporthorloge cadeau gekregen en dat is leuk om je activiteit te tracken, maar de tijd lees ik er nooit aan af. Ik ben gewoon geen horloge-mens – en vindt het anno nu ook echt niet nodig meer. Zie ook ‘klok’.

8. Sleutelkastje

Dit heb ik ook nooit zo begrepen… als er ingebroken wordt en al je sleutels hangen bij elkaar (schuur, fiets, auto…) op zo’n overduidelijke plek, dan wordt de inbreker daar vast heel happy van. Hier liggen ze *ehm…* nee, never mind 😉 😛

9. Wasdroger

Op zolder hangen een paar waslijnen en ik heb zo’n over-de-deur wasrekje die boven het trapgat hangt. En ja, het drogen van de was duurt wat langer en je handdoeken zijn misschien iets minder zacht – maar dat vind ik de kosten van aanschaf en gebruik niet waard. ’t Is ook beter voor het milieu, trouwens.

10. Gebaksbordjes

Als ik ze al nodig heb, leen ik ze. Hoe vaak heb je dit soort dingen nodig? Twee keer in het jaar? Verder gebruiken we de ontbijtborden ook als taartbordjes. En soms koop ik van die eenmalige exemplaren, en ja, ik weet dat dat niet de beste optie is voor het milieu.

11. Frituurpan of Airfryer

Als we frietjes eten, dan halen we ze. Ook fijn voor de lokale ondernemers. Voor de rest is er de oven. Overigens kun je in een goede kookpan (bijv. een gietijzeren) ook frituren met een laagje olie.

12. Paraplubak

Nergens voor nodig als je ook een schoonloopmat hebt, als je het mij vraagt. Op de mat droog je de plu, en daarna kan de paraplu weer gewoon de (trap-) (hal-) (gang-) kast in. Staat een stuk netter ook!

13. Magnetron

Ook daar schreef ik al eerder over. Ik had er ooit één, die ging stuk, miste hem niet, kocht er geen voor de nieuwe keuken en mis ‘m nog steeds niet. Met een pannetje en een oven gaat wat mij betreft alles!

14. Lectuurmand

Dit is een leuke voor de millennials en centennials hier 🙂 die waarschijnlijk geen idee hebben wat dit is. Een lectuurmand is een bak waar je je tijdschriften in bewaard. Ik heb bijna geen tijdschriften en al helemaal geen lectuurmand. Volgens mij belanden er trouwens alleen maar niet-lectuurachtige dingen in zo’n bak.

15. Kookwekker

Er zit een timer in de kookplaat en in de oven. Dus de kookwekker is naar de kringloop gegaan. Overigens: je kunt ook de timer op je telefoon gebruiken.

16. Wok

We hebben een flinke hapjespan (die overigens aan vernieuwing toe is) die we gebruiken voor roerbakken, wokken, bakken, braden et cetera. Het is gewoon een deluxe koekenpan met een hoge rand en een anti-aanbaklaag. Die is zo veelzijdig dat andere pannen niet nodig zijn. We hebben in totaal dan ook 2 koekenpannen.

17. Theepot, koffiepot, warmhoudkan

Ehm nee. Ik zet gewoon thee en schenk het in een glas 🙂 Idem voor koffie. Ik heb wel een warmhoudbeker voor onderweg, al gebruik ik die meestal…. thuis 😛

18. Gieter

De planten krijgen hier water met m’n maatbeker. Werkt perfect dankzij z’n schenktuitje!

There you go, 18 dingen (eigenlijk nog meer want ik heb er wat bij elkaar gevoegd) die ik niet meer in huis heb en waar ik heel goed zonder kan. Zit er wat bij waarvan je denkt: ja, daar kan ik ook wel zonder? Vind ik leuk om hieronder te lezen!

xAnja

Fotocredits: Sven Mieke

Anja

8 reacties op ‘18 ‘gewone dingen’ die ik niet bezit en ook niet mis

 1. Grappige lijst! Wij hebben ook lang niet alles van deze lijst, te beginnen met de wasdroger. Ik vind was ophangen heel rustgevend. Wel op een wasrek en met knijpers. Kleine dingen als mijn wasbare wattenschijfjes blijven anders niet hangen. Het getik van een klok is voor mij dan juist weer ultiem huiselijk en ik kijk er talloze keren per dag op. en onze – vintage – gebaksbordjes zijn bijna het meestgebruikte servies bij ons thuis. Ik vind ze zo mooi dat ze overal voor gebruikt worden. Onder planten, voor hapjes en ja, soms voor taart. En ze nemen zo heerlijk weinig ruimte in de vaatwasser in, in tegenstelling tot schaaltjes.

  Like

 2. Leuk om te lezen. Ik heb niet zoveel qua servies, dus ook geen gebaksbordjes e.d. Vind ik ook niet nodig 🙂 Een waterkoker heb ik straks niet meer, want in de nieuwe keuken komt er heet water uit de kraan. Een lectuurbak heb ik wel, maar eigenlijk vind ik dat ding ontzettend in de weg staat, dus ik denk dat ik de kringloop er blij mee ga maken.

  Like

 3. De wasdroger heb ik dan wel weer. Een echte lifesaver met 2 jonge kinderen. Wel hebben we afgelopen jaar een ultra zuinig apparaat gekocht en het overgebleven water bewaren we in de regenton (condensdroger). Ook wasknijpers vind ik handog. De was is eerder droog, zodaf ik snel.de volgende kan ophangen. We wonen erg klein en zo.heb ik het enigzins onder controle.
  Kookwekker, sleutelkastje, lectuumand, handoekhaakjes en keukenrol hebben we niet.

  Like

 4. Leuk artikel! Ik lees ze altijd met plezier. Uit bovenstaande lijst hebben wij al bijna niks meer. Ons leven is een stuk overzichtelijker en relaxter geworden nadat we minimalistischer zijn geworden. Zelfs met kinderen, goed te doen!

  Like

 5. Er is nog wel een wasdroger in huis. Die gebruik ik meestal alleen in de herfst – dan heb je zo’n periode dat de was moeilijk droogt door het vocht buiten. Maar als hij stuk zou gaan (en ik verwacht dat dat nog heel lang zal duren, aangezien hij zo weinig gebruikt wordt) denk ik niet dat ik hem ga vervangen in mijn 1 persoons huishouden.
  Idem dito voor mijn vaatwasser. Die gebruik ik zelden en als ik hem vul, dan duurt het dagen voor hij bovenin vol is. Dus moet ik alsnog de pannen wel afwassen. Het is te veel gedoe. Voor een gezin snap ik het wel, maar voor een 1 persoons huishouden is het niet zo handig blijkt.

  Like

 6. Leuk om te lezen hoe het ook anders kan, dat we eigenlijk veel minder nodig hebben dan we denken.

  Enkel de magnetron, waterkoker, gieter en wasknijpers gebruiken wij wel vaak. Een maatbeker als gieter zou bij ons te klein zijn. Bovendien gebruik ik de gieter voor restjes water uit glazen, het eerste water uit de kraan dat te warm is om te drinken, proper spoelwater.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.