De juiste beslissing nemen? | Over kiezen en keuzestress

Er staat hier een Loesje-boek met de titel: “Zekerheid is voor de twijfelaars”. Die quote past goed bij het artikel van vandaag, de eerste in een serie over keuzes maken en de stress die dat met zich mee kan brengen. Want minimalisme betekent namelijk ook: bewust omgaan met tijd en energie.

Momenteel maken we zo’n zesduizend keuzes per dag. Bewust en onbewust, klein, groter en soms life-changing. Over school, carrière, nieuwe opleiding, een gap year, op jezelf gaan, een partner, huren of kopen, kinderen of niet. Maar ook wat je voor de lunch neemt, wie die email moet beantwoorden en wat je aantrekt naar die bruiloft volgende week. Het moet allemaal verwerkt worden en dat vraagt nogal wat van ons.

Prima of perfect?

Hoge verwachtingen van het leven en de neiging naar ‘het perfecte plaatje’ maken ons niet gelukkiger. Integendeel. Depressies en burn-outs zijn het gevolg. Onder Nederlandse twintigers is suïcide momenteel doodsoorzaak nummer één. Momenteel creëren we een wereld vol onhaalbare idealen, zowel individueel als gezamenlijk met een flinke dosis groepsdruk.

En maken we dus zo’n 6000 keuzes per dag. En bij veel van die keuzes vragen we ons achteraf af of het de juiste beslissing was. Of zien we als een berg op tegen het maken van de daadwerkelijke beslissing – en dus stellen we het uit; wat ook weer een hoop onrust en stress met zich meebrengt.

Is er een manier om een juiste beslissing te maken? Ja en nee. Je kunt een situatie scheppen waarin keuzes maken gemakkelijker gaat. Maar of het een juiste beslissing was, weet je altijd pas achteraf – en zelfs in de beste situatie kun je een ‘foute’ beslissing maken. Maarrrrr… foute beslissingen zijn óók goed. Je leert daardoor wat je níet wilt of het leert je om te gaan met situaties die verre van ideaal zijn. Levenslessen.

Help, ik weet het niet meer

Kom je er niet (goed) uit? Onderstaande tips kunnen je een handje helpen bij het maken van een beslissing – en dan vooral de grotere beslissingen:

Verkeerd?

Accepteer dat de gevolgen van een keuze niet altijd te overzien zijn. Als je een bewuste keuze hebt gemaakt met de op dat moment geldende informatie en je bent niet over één nacht ijs gegaan – wees daar dan tevreden mee. Ook als de uitkomst niet zo tof is. Stel de beslissing ook niet uit tot je alles weet / tot de situatie perfect is voor de beslissing – dat moment komt namelijk nooit 🙂

Ken jezelf

Ehm ja. Lekkere term. Niemand wordt echter geboren met een gebruiksaanwijzing en de meeste mensen komen er zo rond hun 50e pas achter wie ze echt zijn (ik heb ook maar een ruw idee over wat ik zelf wil…). Maar vergaar kennis over jezelf, bekijk jezelf in verschillende situaties. Lees boeken over zelfontwikkeling. Schrijf je gedachten op. Vraag anderen wat ze bijzonder én opvallend (gek) aan jou vinden. Het zal je verbazen.

Naar jezelf luisteren

Oké, ook een teiltje voor deze term, maar het is wel waar. De beste keuzes maak je onbewust. Vaak heb je intern al van alles afgewogen en heb je best een aardig idee wat het juiste is voor jezelf. Luister dan naar je gevoel. Vraag jezelf af: waar word ik gelukkig van? En vraag door. Misschien denk je wel dat die nieuwe carrière zo’n goed idee is, maar word je ook echt gelukkig van meer verantwoordelijkheid? Let wel, met gevoel bedoel ik niet: emotie. Een emotie voel je op het moment, een gevoel is een staat die je herhaaldelijk bemerkt bij een bepaald vraagstuk.

No spang

Kiezen wat je op je brood wil als je boos bent, gaat nog wel. Maar keihard roepen dat je “nu toch echt gaat stoppen met die k#tbaan!” en dan ook meteen je ontslagbrief mailen, is ’n minder strak plan. Never make permanent decisions based on temporary feelings. Ben je ziek, down, heb je veel stress – stel grote beslissingen dan toch nog even uit.

Dankbaar

Ook al sta je voor een grote keuze, probeer dan eerst blij te zijn met je huidige ‘staat van zijn’. Vaak hebben we het gevoel dat we keuzes ‘moeten’ maken om ons leven nóg beter te maken. Maar is dat eigenlijk wel zo? Word jij er echt gelukkiger van? Maak je het niet nodeloos ingewikkeld voor jezelf? Je faalt niet als je niet aan alle hoge standaarden en idealen voldoet.

Bepaal je eigen weg

Als je weet wat je lange termijn doelen zijn, is het gemakkelijker om ergens voor te gaan of niet. Dat geldt natuurlijk niet voor ‘welke sokken vandaag’ maar wel voor het kiezen van je studie en het baby-vraagstuk. Doe het voor jezelf. Leg de lat niet te hoog; niet perfect is ook goed.

Deadline

Te lang wachten met het maken van een keuze, geeft soms nog meer stress dan de keuze zelf. Is het nu niet het juiste moment voor de beslissing, bijvoorbeeld omdat je emotioneel bent? Zet dan een deadline op de keuze. In sommige gevallen zul je daartoe zelfs gedwongen worden, omdat je vóór -datum- moet solliciteren of omdat je biologische klok doortikt. En da’s soms juist wél fijn!

Zo, da’s een heel artikel voor op de zondagochtend. Ben benieuwd naar je reactie erop!

xAnja

 

Meer lezen?

De inspiratie voor deze artikelreeks komt onder andere vanuit het boek ‘The Paradox of Choice’ van psycholoog Barry Schwartz. Te lenen bij elke grote bibliotheek, en onder andere Engelstalig en Nederlandstalig te koop.

Deze blogpost bevat affiliate links.