Wat zijn mijn doelen voor 2019? | Spannende plannen


Op 26 juni 2017, anderhalf jaar geleden alweer, schreef ik een introductieblog: erin gaf ik aan waarom ik was gestart met minimalisme. Het waren tevens de redenen waarom ik begon met bloggen; om mezelf aan deze zeven afspraken/doelen/wensen te houden.

In dit blogartikel, het derde van het nieuwe jaar, wilde ik stilstaan bij die punten en een update geven: hoe is het gegaan? Denk ik er nog steeds zo over? Wat lukt er wel en wat niet? En waarom?

Hieronder vind je allereerst de doelen van 2017 en daarna mijn 2019 commentaar.

Doel 1: Kleding

Hier kan ik kort over zijn: dit doel mag in 2019 blijven. Precies zo denk ik er anno nu nog net zo over. Ik wil blijven schrijven over de capsule wardrobe en duurzame mode. En mijn nieuwe kast inrichten zodat het een ware Capsule Hemel is 😀

Doel 2: Minimalistisch huis

Momenteel woon ik in een huis waar we nog niet in alle ruimtes “uitgeklust” zijn en waar nog volop verhuisdozen staan. Minder minimalistisch kan bijna niet. Toch is bovenstaande nog steeds een prima uitgangspunt.

In de komende maanden komt het vast ook allemaal op z’n pootjes terecht. Zelfs mijn vriend is aardig “om”. Na de verhuizing zei hij: “wij hebben écht teveel spullen”. Verwacht dus ook een hoop nieuwe interieurposts dit jaar, daar heb ik echt zin in. Het 2019 doel is natuurlijk het huis zo “af” krijgen dat wij er happy mee zijn.

Doel 3: Balans

Ik schreef: Ik wil graag meer en beter nadenken over wat er belangrijk is in het leven voor mij – niet langer dingen doen omdat het zo hoort of omdat het verwacht wordt. Keuzes maken en een balans houden: voldoende rusten en voldoende actief zijn.

Zo’n puntje wat nooit af is – en dat hoeft ook niet. In 2018 is de balans vaak een beetje zoek geweest; 9 maanden klussen in huis is pittig, lichamelijk en geestelijk. Uitputtend ook wel. Dat gaan we in 2019 anders doen: rust, balans, leuke dingen doen, Zen. Stap 1 is hier gezet, want momenteel zitten we heerlijk op Aruba. En ik heb besloten dat ik (voorlopig) in 2019 geen alcohol drink. Niet dat ik zoveel zuip, maar ik ben toch benieuwd naar de effecten, zowel praktisch als lichamelijk. En jezelf uitdagen blijft leuk.Doel 4: Creativiteit

Ik schreef: Door mijn tijd beter in te delen – en maat te houden – wil ik meer energie en tijd hebben voor creatieve uitspattingen, zonder dat dit dan weer een hoop zooi oplevert. Tv-kijken doe ik bewust.

Ups en downs, mensen, ups en downs. Ik hartje Netflix, zo simpel is het. Mooie docu’s, goede films, lekker lachen: ik houd ervan. Reguliere tv, met alle reclames, vind ik verschrikkelijk irritant. Dat is finito.

Creatief ben ik met m’n blog. Op m’n werk. In huis met klussen en inrichten. Ik krijg er energie van, maar alleen als ik er de tijd voor neem. Dat is een lesje uit 2018. Geen concrete doelen hier.

Doel 5: Kopen

Ik schreef: Ik wil kleding/items kopen als dat nodig is. Ik stel aankopen uit als het geen liefde op het eerste gezicht is en wacht minimaal 24 uur na vóór het daadwerkelijk in huis te halen. Ik koop zo min mogelijk buiten de basiszaken (eten, huishouditems) om.

Dit gaat goed, en het is écht een enorme stap. Ik koop echt bewust, zeker sinds ik de lijstjes/maandoverzichten bij houdt (haha, wat is dat toch als je het moet ‘verantwoorden’). Puntje van aandacht: vaker ruilen of tweedehands kopen, in plaats van meteen naar de winkel te rennen voor iets nieuws. De wat-ging-er-weg maandoverzichten houd ik er voorlopig in.

Doel 6: Budget

Hier zijn de resultaten ook wisselend. Ik scheef er eerder al over in de budget-updates. Al met al niet slecht. En zeker heel wat beter dan het was. Blijven we dus doen in 2019! Me inzetten voor andere gaat ook beter dan ooit: ook daarover zal ik blijven schrijven.

Doel 7: Milieu

Dit mag best een groot aandachtspunt worden dit jaar. Ik ben er in 2018 mondjesmaat mee bezig geweest (Plastic Free July bijvoorbeeld) en het zou mooi zijn als in 2019 af kan sluiten met milieuvriendelijke acties die meer in m’n systeem zitten. Vaste dagen waarop we vega eten. Plasticvrij boodschappen doen. Minder autokilometers maken. Energie besparen. Verwacht dus ook méér inzake milieuvriendelijkheid op de blog!

Zo, genoeg plannen. Je zou er bijna van moeten uitrusten 😉 maar jullie hebben in ieder geval een idee waar we heen gaan dit jaar. En… voor februari en maart heb ik hele specifieke “spannende plannen” dus stay tuned!

Fijne zaterdag, dushi’s!

xAnja

Meer lezen over plannen maken en organiseren?

Anja

12 reacties op ‘Wat zijn mijn doelen voor 2019? | Spannende plannen

 1. Goede topics en helemaal in overeenstemming met waar ik ook mee bezig ben. Bij mij zijn er ook nog steeds verbeterpunten voor 2019. Benieuwd naar de nieuwe blogs in het nieuwe jaar.

  Like

 2. Hele goede punten en ook heel inspirerend! Ik ben vooral bezig met balans en creativiteit. Ook ben ik bewuster met het kopen van spullen, vooral kleding. Liever minder kleding maar wel van goede kwaliteit dan een hele berg van mindere kwaliteit. Ik ben heel benieuwd naar je plannen! Een hele fijne vakantie gewenst.

  Like

 3. Ik denk dat je het ook het beste volhoud als het routine word. Zelf schreef ik net ook een blog over het afgelopen jaar. Jouw punten sluiten hier goed bij aan. Ik zal je blog weer in de gaten houden het komende jaar!

  Like

   1. Op de rest gaf ik geen reactie want ging over kopen, wegdoen, … Die vliegtuigvakantie pas misschien binnen je ‘balans’ (?) maar was voor mij echt schrikken na je duurzame kleding kopen en je éMinder autokilometers maken. Energie besparen. Verwacht dus ook méér inzake milieuvriendelijkheid op de blog”. Dat klopt echt niet, hoor…

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.