Hoe ik een heel nieuw jaar van tevoren inplan – en waarmee

(Eigenlijk hadden jullie deze post gisteren van mij kunnen verwachten. Maar het liep, zoals altijd, anders dan gepland).

Ho-ho-hoooly sh#t het is alweer bijna tijd voor 2019. En dat betekent: plannen maken. Persoonlijk word ik daar heel enthousiast van: een heel nieuw jaar, alles ligt nog open, een lege agenda…

Lege agenda? Grappig 🙂

Wáárin plan ik m’n nieuwe jaar?

Ik gebruik voor mijn dagelijkse afspraken een digitale agenda, de Google Calendar, die ik zowel op m’n computer kan openen als op m’n telefoon op een tabblad heb staan op het maandoverzicht. Dat is één van de grootste voordelen van een digi-agenda: het synchroniseren, zodat je er overal bij kunt.

Dat niet alleen: je kunt met kleurtjes werken. Dat is leuk joh! Ik heb voor mijn werkafspraken van verschillende opdrachtgevers verschillende kleurtjes. Lekker overzichtelijk, want zo weet ik waar m’n uren heen gaan. Feestdagen zijn lila, belastingaangiften rood en vakanties flamingo-roze. Het leven is een feestje, maar je moet zelf… nouja datte.

Hoe en wat plan ik?

Daar, ladies aaaand gentlemen, heb ik een standaard stappenplannetje voor. Om te zorgen dat ik niets oversla. Ik ben namelijk totaal niet handig met afspraken: vergeet oma op te halen, weet niet uit m’n hoofd wanneer het Pasen is en ga gerust een jaar zonder tandartsbezoek, als ik het niet in plan.

Goed, er komt dus een nieuw jaar aan en ik pak een goed uur ergens eind december om mijn nieuwe jaar te plannen. Dat doe ik zo:

1. Speciale gelegenheden

Deze gaan als eerste de nieuwe agenda in: verjaardagen, jubilea, feestdagen enzovoorts. In mijn agenda komen alleen de verjaardagen van ‘superbelangrijke’ mensen, dat wil zeggen: mensen bij wie ik op verjaardagsvisite ga en/of voor wie ik een cadeautje koop. Ik zet dan ook 1,5 tot 2 weken vóór de verjaardag een reminder: weet ik al wanneer de verjaardag wordt gevierd? Zijn er verjaardagswensen?

Dan heb je nog voldoende tijd om het te regelen. Hetzelfde geldt voor Valentijn en relatie-jubilea. Ik vind het leuk om iets te doen samen, al is het “maar” een etentje. Anderhalve week van tevoren vraag ik m’n vriend wanneer hij kan en wie er dan wat regelt.

Voor de niet-heel-belangrijke verjaardagen heb ik Facebook. Daar ben ik vrijwel elke dag een keertje op te vinden en Facebook meldt het wanneer één van je FB-vrienden jarig is. Ik stuur dan een berichtje om hen te feliciteren.

In de Google Calendar heb je trouwens de optie van “Feestdagen in Nederland” die dan automatisch de kerstdagen, Bevrijdingsdag en Koningsdag enzo er standaard inzet. Scheelt weer!

2. School en werk

De tweede groep afspraken die mijn agenda in gaat zijn die van zakelijke aard: wanneer ik de kwartaalaangifte doe, bijvoorbeeld. Welke dag van de maand ik mijn declaraties opstuur. Wanneer ik met de accountant afspreek voor de jaarlijkse aangifte. Maar ook de werkreizen die ik ga maken of congressen die ik waarschijnlijk ga bezoeken.

Als student komen hier waarschijnlijk de examen- of tentamendagen aan bod. Wanneer je een stageadres moet hebben. De dagen voor je bijbaantje.

Zijn er kids, dan zijn de schoolafspraken ook belangrijk. Alle schoolvakanties, de laatste schooldag, boek-inlevermiddag, ouderavond, de verplichte vrije (mid)dagen: je kunt het er maar beter in hebben. Pro-tip: geef de kinderafspraken een eigen kleurtje en deel deze afspraken met je partner (kan heel gemakkelijk in de Calendar), zodat hij/zij ook weet waar jullie moeten zijn.

3. Gezondheid

De tandartsafspraken. De prikjes van de kids. Je bloeddonatie-afspraken. Maar ook: wanneer je nieuwe lenzen of de pil moet bestellen en eventuele (herhalingen van) reizigersinentingen. Vergeet ook de dierenartsafspraken voor Takkie / Knabbel / Minoes niet.

4. Hobby’s, verzorging en sport

Alles wat valt onder de noemer ontspanning: massage, trainingsavonden, zwemles, je nagelstyliste, sporttoernooien, gitaarles, toneelclub, noem maar op: plan ze in. Ook als je aan een niet-georganiseerde sport doet, zoals fitness of zwemmen is het goed om daar een wekelijkse afspraak van te maken. Dan is de kans veel groter dat je het ook daadwerkelijk doet.

Pro-tip: wist je dat je in de Google Calendar (nee, ik heb geen aandelen!) afspraken kunt herhalen op de meest bijzondere manieren? Zo kun je een afspraak plannen op elke maandag- en donderdagavond om 19.30 uur, maar ook op de vierde zaterdag van de maand. Of jaarlijks op 8 mei.

5. Plezier!

Dan het leukste onderdeel: het plannen van vakanties, date-nights, vriendinnenreisjes, familiedagen, leuke festivals om te bezoeken enzovoorts. Plan ze van tevoren in. Zeker met festivals of weekendjes weg, ben je goedkoper uit als je het lang van tevoren weet. Check ook meteen de paspoorten of ID’s in huis of ze niet vernieuwd moeten worden in het nieuwe jaar.

Heb je jezelf bepaalde doelen gesteld dan kun je die ook finetunen in je agenda met wekelijkse afspraken, herinneringen enzovoorts.

Wist je trouwens dat als je een vliegticket boekt met je Gmail adres, de vlucht automagisch in je Google Calendar verschijnt… (jaja, heel Big Brother, maar verrekte handig!).

Jaaroverzicht

Nu heb je een globaal overzicht van het nieuwe jaar dat voor de deur staat. Het minst toffe deel is vervolgens: kijken hoeveel vakantiedagen je op wilt nemen en wanneer. Wie er in welke vakantie thuis is voor de kids. Wanneer Minoes naar de opvang moet. Maar juist dán is dat overzicht handig, want dan weet je tenminste dat je donderdag 30 mei níet vrij hoeft te vragen. Dan is het namelijk Hemelvaartsdag. 😛

Met het plannen van een jaar ben ik meestal zo’n 1,5 uur zoet. Hoe pak jij dit aan? Maak je ook zo’n overzicht?

xAnja

Ik schreef een aantal artikelen die je misschien ook leuk vindt:

Anja

8 reacties op ‘Hoe ik een heel nieuw jaar van tevoren inplan – en waarmee

 1. Ik heb een papieren agenda. Die heb ik half december al in gebruik genomen voor 2019, want er is altijd een beetje overlap. Belangrijke verjaardagen gaan daarin. Feestdagen staan er al in. Ik blader mijn agenda van 2018 helemaal door om te kijken welke dingen van vorig jaar ik kan overnemen (bv tandartsbezoek halverwege het jaar plannen, verjaardagen en jubilea, informatie die ik in mijn agenda heb geschreven en die nog steeds nuttig/geldig is, …).
  Ik gebruik de app en website van Trello voor mijn to do lijstjes. Je maakt er een soort prikbord met kaartjes voor taken en op die kaartjes afvinklijstjes. De kaartjes hebben deadlines, en Trello meldt het je wanneer er een deadline aankomt. Ik heb drie categorieën op mijn bord: werk, opruimen/schoonmaken, en persoonlijk. Iedere keer als ik iets bedenk dat nog moet gebeuren, zet ik het op een van de drie borden en geef ik het een deadline. Vaak zijn het dingen die niet in mijn agenda passen, bijvoorbeeld, waar laat je een lijstje met “dit wil ik in begin 2019 nog opruimen” of “ergens in het eerste halfjaar van 2019 rijlessen beginnen”?

  Like

 2. Om eerlijk te zijn plan ik een jaar van te voren niet echt in. Ja, verjaardagen zet ik wel op de kalender en wanneer de vuilnisbakken worden opgehaald.

  Wat me wel een keer wat lijkt is om persoonlijke doelen voor een heel jaar in te plannen. Dit had ik trouwens vorig jaar wel gedaan: ik wilde elke 2 maanden een boek gelezen hebben. Helaas is dit niet gelukt. Misschien een goed idee om weer op te pakken.

  Geliked door 1 persoon

 3. Hier ook aandelen, haha. Google calendar is zó handig! Eerst wilde ik niet echt van mijn papieren agenda af, maar nu zie ik alleen meer voordelen. Altijd bij de hand en up to date en makkelijk te delen. Allerlei kalenders bij elkaar in verschillende kleuren die je ook nog makkelijk kan verstoppen of weergeven. Verjaardagen en wekelijkse afspraken laat ik ook automatisch herhalen, dus nooit meer eindeloos overschrijven. Andere dingen zet ik er gewoon zo snel mogelijk in, zodra ik weet dat er iets gaat gebeuren. Daardoor hoef ik helemaal geen speciaal moment eraan te besteden voor het nieuwe jaar. Ik ben er al helemaal klaar voor 😉

  Geliked door 1 persoon

 4. Zelf werk ik nog steeds het liefst met een papieren agenda. Elk jaar gaan daarin weer de verjaardagen, eventuele speciale feesten. Verder heb ik in een Word document de andere dingen die ik elk jaar overschrijf: wanneer belastingaangifte doen, afspraak APK auto maken, wanneer overstappen van energieleverancier, wisseling capsule wardrobe. Werkt prima, zo’n overzicht in Word.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.