7 Dagen goede-dingen-doen | Giving Back 2018 (Update: 23-12)

“The best things in life aren’t things.” – Joshua Fields Milburn

Vorig jaar deed ik voor het eerst zeven dagen achter elkaar iets goeds voor mijn medemens. Het was bijzonder om hier zo de focus op te leggen in de drukke decembermaand. Het ging ook niet geheel zonder slag of stoot, maar ik vond dat er absoluut een 2018 editie moest komen.

Dus ja, deze hele week, van maandag t/m zondag, staat m’n blog en m’n leven even in het teken van goede dingen doen voor anderen – en dit jaar vallen “dieren” en “milieu” daar ook onder. Elke dag zoek ik iets uit van het lijstje hieronder en doe ik dus minimaal één ding.

En het leuke is: jij kan ook meedoen!

Wat zeg ik: het is GEWELDIG als jij ook meedoet!

Als het lukt, post ik ook elke dag een korte update. Dat gaat nog een heel gedoe worden, want dit weekend gaan we verhuizen naar ons nieuwe plekje. Maar: is it ever a good time? 🙂

45 Manieren om iets goeds te doen:

 1. Goede doelen en acties promoten op de blog
 2. Een kerstkaart sturen naar eenzame ouderen (vóór 18-12!)
 3. Spullen die niet meer nodig zijn gratis op Marktplaats of Gratis af te halen zetten
 4. Spullen doneren aan een goed doel
 5. Schrijven voor Wikipedia (kennis delen op een pagina)
 6. Geld via Kiva (opnieuw) uitlenen
 7. 50-cent of euro plakken op de speelgoedautomaat in de supermarkt
 8. Meedoen aan een Amnesty International schrijfactie
 9. Aanmelden voor stamceldonatie
 10. De ‘Stop de kooien’ petitie van Wakker Dier tekenen
 11. Aanbieden om op te passen op een kindje of huisdier
 12. Een blogger, designer of videomaker sponsoren via Patreon
 13. De straatkrant kopen
 14. Overstappen naar een leverancier van groene energie
 15. Een (kerst)cadeau kopen bij een (kleine) lokale ondernemer
 16. Een bankrekening oversluiten naar een bank die wél goede dingen doet met je geld
 17. Bedankjes uitdelen / in de bus doen bij buren (een kaartje, iets lekkers)
 18. Bloed doneren
 19. Het straatafval oprapen (een zwerfie)
 20. Een cake kopen/bakken en brengen in een seniorencentrum / wijkcentrum etc. voor de vrijwilligers
 21. Een kaartje + stickervel sturen naar een vluchtelingenkind
 22. Iemand vóór laten gaan bij de kassa
 23. Een echt waardevol (kerst)cadeau kopen
 24. Het bad laten vollopen voor je geliefde (boek erbij, koud drankje)
 25. Boodschappen doneren aan de Voedselbank
 26. (Collega-)bloggers laten weten dat je hun werk waardeert
 27. Een straatwandeling plannen met een bijzondere gids
 28. Vegetarisch koken of veganistisch eten
 29. Je orgaandonatie vastleggen (nee, het is nog niet verplicht)
 30. Een kerstkaartje of -cadeau sturen naar familie of vrienden ver weg
 31. De rekening / wens (bijv. voor kinderschoenen) betalen voor een gezin uit je buurt
 32. Boodschappen halen voor een buur/vriend die slecht ter been is
 33. Langsgaan bij een Nederlands oorlogsmonument en stilstaan bij slachtoffers, bloemen achterlaten of ’n kaarsje aansteken
 34. Een extra hoge fooi geven in een restaurant
 35. Kruidvat spaarpunten inleveren voor een goed doel
 36. Iets lekkers bij de brievenbus hangen voor de postbode
 37. Vrijwilligerswerk doen (kan ook eenmalig)
 38. Een leuk briefje in een bibliotheekboek stoppen en ‘m inleveren
 39. Vegetarisch menu voor de feestdagen plannen
 40. Bij het boodschappen doen biologische en/of fairtrade producten meenemen
 41. Het tekenen van een Amnesty International petitie
 42. Boodschappen geven aan een dakloze
 43. Plastic zoveel mogelijk te vermijden
 44. De auto laten staan en per fiets / OV reizen
 45. Kippen / geiten / varkentje cadeau doen aan iemand die in armoede leeft

Wat heb ik gedaan?

Maandag: met dit blogartikel heb ik al één van de acties kunnen afstrepen (1). Maar dat vind ik een beetje magertjes. Aangezien ik vandaag voor mijn werk naar Brussel moet, en er twee dagen blijf, heb ik echter weinig tijd en beperkte opties. Ik heb daarom alvast een kaartje voor eenzame ouderen (2) op zondag geschreven. Ik doe ‘m zo op het station op de bus, want ik reis per trein (44). Edit: kaartjes op de post en in de trein!

Dinsdag: ook vandaag wordt even puzzelen: wat kan ik doen nu ik op reis ben voor m’n werk? Ik besluit om m’n teruggekregen Kiva-geld weer uit te lenen. Ditmaal aan Pepetua op de Solomon Islands om haar te helpen met haar boerderijtje. Vanavond reis ik wederom terug per trein (44), maar dat is wel makkelijk scoren natuurlijk. Hopelijk kan ik er nog wat aan toevoegen vandaag, maar 1 is in ieder geval gelukt! Edit: we hadden vandaag een vegan kerstdiner op m’n werk (39).

Woensdag: Wat. Een. Week. Vandaag op locatie vergaderd van half 10 tot 5. In de file heen en terug. Daarna gegeten, van alles aan de straat gezet (ophalen grofvuil) en naar Dordrecht gereden om een deur voor het nieuwe huis op te halen. Ik typ dit berichtje nu om 22.29 en ik ben he-le-maal op. Ik kies ervoor om de stop-de-kooien petitie (10) te tekenen. Ik heb ook de Happy kaart besteld, die naar een vluchtelingenkind gaat (21).

Donderdag: Ik ben vanmorgen hard aan het werk geweest en sta nu op het punt de laatste verhuisdozen in te gaan pakken. M’n vriend heeft vandaag de straatkrant gekocht (13) en we hebben aardig wat “dubbele” spullen weggegeven aan mensen die ze konden gebruiken (4). Ik ben bang dat het daarbij blijft voor vandaag, want vanavond ben ik ook weer druk.

Vrijdag/zaterdag: jullie begrepen het vast al toen er geen update kwam gisteren en eergisteren: ik heb totaal geen tijd gehad voor goede dingen. De verhuizing was een chaos, maar we zitten er. Helaas ben ik ook flink verkouden geworden en moet ik nog een beetje wennen in de nieuwe slaapkamer; slapen gaat nog niet zo. We hebben gisteren wel vegetarisch gegeten (28).

Zondag: ik heb vandaag helemaal niets gedaan. Op de bank gezeten met kopjes thee en dutjes gedaan. Het batterijtje is leeg. Maar ik wil nog steeds 7 dagen iets goeds doen dus trekken we het een paar dagen verder. Naar morgen, bijvoorbeeld, haha.

Maandag: zo, nu is het uit met de pret. Gewoon weer werken na alle chaos. En dus ook goede dingen doen. De eerste actie van vandaag; het ondertekenen van deze petitie voor betere zorg in vluchtelingenkampen op de Griekse eilanden. 

//

Doe je ook mee? Dat zou ik echt heel tof vinden! Ook kun je eigen tips, ideeën en suggesties hieronder kwijt. Ik wens je alvast hele fijne dagen!

xAnja

Anja

14 reacties op ‘7 Dagen goede-dingen-doen | Giving Back 2018 (Update: 23-12)

 1. Wat een leuk idee!

  Ik deed al een paar keer mee met “geefmaand november”. Super ambitieus en gedurende de maand kwam de klad erin.

  Dan lijkt me een week veel beter te doen, slim! Ik ga het stokje later deze maand van je overnemen… 😀

  Like

 2. Wat een goed idee en ik doe mee! Ga t vanavond met andere gezinsleden over hebben om ook mee te doen, vind t nl zo’n mooie gedachte zo voor de feestdagen! Ga voor kaartjes brengen voor aantal ouderen in verzorgingstehuis hier in de stad, kerststukjes maken voor 3 ouderen in de buurt, plantje plaatsen bij vreemde op begraafplaats als ik dat toch ook doe bij zoontje, donatie aan Varkens in Nood ( net t boek Stoppen vlees gelezen en wat een leed voor varkens, heb daardoor zelfs actiepakket van Stop de kooien aangevraagd! Nog nooit zoiets gedaan) en aan Vluchtelingenwerk, iets lekkers aan postbode en bezorger geven, dierenpetitie tekenen (er is er altijd wel eentje) en daklozenkrant kopen! Ben ik rond! Dank voor deze inspiratie!

  Like

 3. Als ik jouw lijst zo zie, dan doe ik het hele jaar door goede dingen: spullen die ik over heb geef ik weg aan kringloop of weggeefwinkel, ik doe het hele jaar vrijwilligerswerk in een bejaardenhuis, ik zit al bij een compleet groene energieleverancier voor gas en stroom, ik zit ook al bij een “goede bank”, ben flexitariër (eet vlees en vegetarisch), ben overtuigd orgaandonor en geregistreerd, koop regelmatig biologisch voedsel. Elk jaar doneer ik in december geld voor een goed doel en dit jaar ga ik geld overmaken voor onze lokale Voedselbank. Want 1 blik soep in het krat doen bij de supermarkt zet geen zoden aan de dijk, vind ik. Het is toch jammer dat er schrijnende armoede is in ons land, want dat bestaat ook.

  Like

 4. Ik vind het stoer dat je tussen de verhuizing door hier toch voor gegaan bent. Heel inspirerend ook deze lijst, ik kende nog niet alle initiatieven. Ik ga hem er even bij pakken af en toe! Hopelijk is de rust inmiddels een beetje neergedaald.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.