5 Podcasts over minimalisme en beter leven | Review

Mooi en bijzonder dat we, in een wereld waarin alles steeds bombastischer en meer “in your face” wordt, zoiets hebben bedacht als een podcast: heel simpel luisteren naar een verhaal, opinie, een paar mensen in gesprek. Een soort radio-on-demand, waarbij je zelf het onderwerp uitkiest.

Ik ben er dol op. Ook op het gebied van simpel leven en minimalisme zijn er genoeg podcasts te vinden. Ik ben zelf vrij kritisch – podcasts met reclame of veel muziekjes sla ik liever over – en bij het bedenken van een onderwerp voor deze week dacht ik dan ook: laat ik de podcasts die ik luister eens een rating geven.

Ik heb dat nog nooit gedaan, dus ik denk dat ik het wel kan. (Pippi Langkous). Dus, daar gaan we, in willekeurige volgorde:

Podcasts over eenvoudig(er) leven

Simple Life Experiment

Lisa is een blogger uit het Australische Brisbane. Ze begon in mei 2018 ook met het opnemen van podcasts. In haar – uiteraard Engelse – afleveringen legt ze uit hoe minimalisme op haar weg kwam, hoe ze omgaat met haar perfectionistische trekjes en deelt ze haar belevenissen, zoals toen ze een boeddhistische workshop volgde.

Ze heeft een fijne, rustige, vrij jeugdige stem. Het zijn helaas maar 6 afleveringen geworden en op haar blog is er na 15 februari 2019 ook niets meer geschreven. Jammer, maar de 6 zijn het wel waard om te beluisteren.

Klik hier voor deze podcast. Ook beschikbaar via: Spotify en iTunes.
Engelstalig, 5 – 10 min. per aflevering, geen reclame
⭐⭐

Groene hart van…

Dit is de interview-stijl podcast van Happinez en GROWthinkers. Jelle Derkx spreekt in ‘Het groene hart van…’ met bekende en minder bekende Nederlanders over duurzaamheid. Ik vind Jelle’s tekst af en toe wat zijig, ik houd van wat meer pit. Ook vind ik het soms heel erg “eco-evangeliseren”. Daar krijg ik ’n beetje de kriebels van.

Handig: op de pagina’s van de website van Happinez staan links naar de artikelen, interviews, producten en diensten die worden aangehaald in de aflevering. Doordat het interviews met mensen van allerlei rangen en standen zijn, verschilt de uitkomst nogal. De duur van de verschillende afleveringen wisselt ook. Deze podcast is voor jou als je groen, groener, groenst wil leven.

Klik hier voor deze podcast. Ook beschikbaar via: Spotify en iTunes.
Nederlandstalig, 15 – 30 min. per aflevering, met reclame

⭐⭐

Minimalist moms podcast

Waar de podcast eerst werd bestierd door Megan (moeder van 3 kids), heeft ze nu het stokje overgegeven aan Diane (2 kids en in verwachting). Beide dames zijn moeder, minimalist en wonen in de Amerikaanse mid-west. De podcast loopt als sinds september 2016. Ze praat over alles wat haar bezig houdt en heeft regelmatig gasten voor een specifiek onderwerp, zoals zero waste, je woonkamer organiseren of een feestdag vieren.

De geluidskwaliteit niet altijd geweldig, zeker als er gasten inbellen. De praktische en diverse onderwerpen van Diane triggeren me. Eens per twee weken is er een nieuwe aflevering. Erg Amerikaans.

De podcast-afleveringen vind je hier. Ook te luisteren via iTunes.
Engelstalig, ca. 25 min. per aflevering, geen reclame
⭐⭐⭐

The Minimalists Podcast

Deze kon natuurlijk niet achterblijven. Al eerder schreef ik over de twee heren die het duo ‘The Minimalists’ vormen. Naast hun succesvolle boeken en onwijs populaire Netflix docu – die mij deed inzien dat ik een minimalist was zonder dat ik het woord kende – hebben ze op het moment van schrijven ook 181 podcastafleveringen uitgebracht.

Het zijn opnames van live events, maar meestal “gewone” studio-afleveringen. Regelmatig zijn er gasten, maar vaker zijn het de twee heren zelf die vragen beantwoorden van luisteraars. Ook geven ze aan wat er in de afgelopen tijd waardevol is geweest voor hen in het ‘added value’ onderdeel van iedere episode.

Persoonlijk is dit mijn favoriete podcast, al zijn er ook afleveringen waarin ze zo aan het babbelen zijn dat ik de draad kwijtraak. De duur wisselt hier ook sterk, maar het is leuk om te “proeven” dat Josh & Ryan allebei veel plezier hebben in het opnemen van de podcasts. Je kunt ze sinds een paar weken ook “zien opnemen” via YouTube.

Meer over deze podcast vind je hier. Ook via Spotify, YouTube & iTunes.
Engelstalig, ca. 30 – 60 min. per aflevering, geen reclame
⭐⭐⭐⭐

Digital Minimalist

Johan de Wit wilde bewuster digitaal gaan werken: minder met zijn smartphone bezig zijn, langer kunnen concentreren, beter omgaan met email en de ‘verlokkingen’ van de digitale wereld. Hij besloot te starten met een podcast die specifiek hierover gaat: hoe blijf je staande in een wereld vol afleiding? Welke digi tools zijn oké en welke slurpen je tijd op? Hoe houd je je focus en kun je wél je doelen bereiken?

Het is te merken dat Johan vrij jong is en nieuw op het podcast-vlak. Maar hij stelt interessante vragen: kun je je werk minimaliseren? Kun je af met minder “tech”? Waarom zou je? Er staan momenteel 10 afleveringen op de website, al is er op Spotify nog een 11e te vinden. Die dateert alweer van eind april, dus ik ben benieuwd of er nog nieuwe volgen. Met een paar verbeteringen en vooral meer doen komt hij er wel.

De afleveringen zijn hier te beluisteren. Ook via iTunes en Spotify.
Nederlandstalig, 35 – 50 min. per aflevering, geen (directe) reclame

⭐⭐

Genoeg getypt! Wat is jouw favoriete podcast? 

xAnja

Meer lezen? Wat dacht je van:

Foto credits: Alphacolor

Anja

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.