Hoe ik mijn kledingkast organiseer en netjes houdt

Ik heb even getwijfeld of ik deze blogpost zou schrijven. Meermaals werd ik gevraagd of ik de lezers niet een kijkje in mijn kledingkast wilde gunnen. De ene keer werd dat gevraagd omdat men benieuwd was naar de inhoud, de volgende keer ging het om de capsule wardrobe en hoe ík dat deed en een derde vroeg me naar opruim- en organisatietips voor de kledingkast.

Nou jongens, ik ben ook echt geen expert op dit gebied, maar uiteindelijk heb ik er toch een artikeltje aan gewijd. Dat is vanwege twee redenen: we hebben nu een kledingkast die het waard is om te laten zien (in tegenstelling tot die in ons oude huis; die viel eigenlijk uit elkaar) – en ik heb wat organisatorische trucjes geleerd die jou waarschijnlijk ook wel inspireren.

Hierbij dan ook mijn “zo doe ik dat”, de kledingkast-editie. Waarschuwing: long post!

De inrichting van mijn kast

Ja, die bovenste plank is echt leeg.

TIP 1: Zorg voor een kleinere, maar niet te kleine kast.

Het klinkt logisch dat je kledingkast ongeveer de hoeveelheid kleding moet kunnen bevatten als die jij in huis hebt, maar wat blijkt in de praktijk: we hebben een te kleine kast die we helemaal volproppen of we hebben een “oké” kast en stouwen andere plekken vol met kleding: de zolder, de kledingkast van meneer, de garderobekast en zelfs die van de kids. Stap 1 is dus: al je kleding verzamelen, van overal: ga heel het huis door. Past jouw kast niet bij je hoeveelheid kleding? Dan heb je twee keuzes: een grotere kast. Of minder kleding. Uiteraard ben ik fan van optie 2. Een kleinere kast dwingt je om regelmatig te kijken naar wat je hebt en wat je echt draagt.

TIP 2: Evalueer en elimineer

Hoe beslis je welke kleding je weg doet? Daar schreef ik eerder al een blogpost over, maar deze twee trucs worden het meest gebruikt:

 • Kledinghangers om en om: je hangt al je hangkleren één kant op. Als je iets gedragen hebt, draai je deze hanger om; hij ‘kijkt’ dus de andere kant op. Na verloop van tijd weet je precies wat je wel en niet gedragen hebt.
 • Twee kleuren hangers: begin met alle hangers van één kleur (bijv. die uit de kast van je vriend/moeder). Elke keer als je iets wast, hang je dit kledingstuk aan een knaapje in een andere kleur, bijv. wit. Na een maand of drie kijk je wat er nog niet op een witte hanger hangt, et voila.

TIP 3: Het hoeft geen Pinterest plaatje te zijn

Ja, jaloersmakend zijn ze wel, die super georganiseerde kledingkast-plaatjes op Pinterest. Maar realistisch: not so much. Ik heb geen kledingkast in alleen maar zwart-wit en grijs en ik heb per seizoen weer andere dingen hangen. Dus als je aan de slag gaat met je eigen kledingkast, bedenk dan dat het niet gaat om perfecte plaatjes, maar om een fijne, werkbare, overzichtelijke kledingkast. Wat ik wél mooi vind, en wat puur voor de looks is: dezelfde houten hangers in dezelfde kleur.

TIP 4: Plank op heuphoogte

Tijdens het bedenken van onze kast (Pax van Ikea, zoals driekwart van Nederland) heb ik me veel ingelezen in de verschillende manieren van inrichten. Ik heb er niet veel opgevolgd en uiteindelijk vooral m’n gevoel laten spreken, maar deze tip – installeer een plank op heuphoogte – is een gouden greep. Als je ook naar een nieuwe kast op zoek gaat, onthoudt ‘m dan (of tweak je huidige kast!).

M’n sieradendoosjes staan er en ik gooi er mijn kleren aan het einde van de dag, als ik geen zin heb om ze op te hangen, maar ze ook niet op de vloer wil gooien. De plank is ook handig bij het vouwen van de was, het uitzoeken van sokken en het verdeelt de kast ook netjes in tweeën: in mijn geval in het hang- en leggedeelte.

TIP 5: Een Donatiedoos

Een donatiedoos is geen dom blondje die aan je deur komt met een collectebus 😉 ofkandezeechtniet? Ik raad iedereen aan om een donatiedoos of -mand in een hoek van de kast te zetten, waar je kleding die je niet meer draagt, of die stuk is, meteen in kan doen. In plaats van het maar ergens te laten slingeren, kun je deze doos meenemen naar de kringloop of de kledingcontainer. In mijn geval is het een donatiehoekje, ik ben namelijk nog op zoek naar een geschikte doos. That didn’t sound right… 😉

TIP 6: Ladeverdelers

Oké, een beetje een open deur, maar ik heb dus een aantal kleinere (bamboe) mandjes in de bovenste grote lade die mijn ondergoed en sokken verdelen en tevens tegenhouden dat die de hele lade door slingeren. Grotere lades onderverdelen in kleinere compartimenten is echt één van de beste stappen in het netjes houden van de lades.

TIP 7: Mijn eigenwijze hangmanieren

Mijn hangkleding hangt op type (jasje bij jasje, blouse bij blouse) en dan niet op kleur ofzo, maar op mouwlengte. Dat vind ik het makkelijkst om te bepalen wat ik aantrek (de temperatuur bepaalt het dus vooral). Daarnaast hang ik kleding, als ik het eenmaal heb aangehad, maar nog wel ’n keer kan dragen alvorens te wassen, binnenstebuiten op. Dan weet ik dat ik het jurkje de volgende keer wél in de was moet doen.

TIP 8: Sieraden erbij

Ik ben niet alleen fan van al je kleding op één plek (alleen mijn specifieke reiskleding en galajurk liggen op zolder), maar ook van het bij elkaar houden van je sieraden of accessoires die je gebruikt bij je kleding. Mijn vriend zal beamen dat ik m’n oorbellen niet áltijd weer netjes terugleg in de twee doosjes met accessoires, maar dat is wel het plan.

TIP 9: Geurbuiltjes

Gewoon omdat het lekker is om je deuren open te doen en een frisse geur te ruiken, en omdat je kleding er ook nét iets fijner door voelt (oké, dat is puur speculatie) – hang een geurbuiltje op aan een hangertje. Je koopt ze voor een paar euro bij de super.

TIP 10: Haakjes aan de deur

Ik heb twee zilverkleurige haakjes, hele simpele, aan de binnenkant van mijn kastdeuren. Ik gebruik ze om mijn kleding op haakjes te kunnen hangen, om te kijken wat er leuk bij elkaar staat en om kleding uit te hangen (voor ’t opfrissen, de kastdeuren blijven dan open en de ramen gaan open). Je kunt de haakjes ook gebruiken voor riemen, sjaals of kettingen.

En met die laatste foto hebben jullie ook zowaar een sneak peek gekregen in onze slaapkamer, die volgende week uitgebreid wordt getoond in een nieuwe “binnenkijker”!

Wat is jouw pro-tip voor een opgeruimde kledingkast?

xAnja

Meer lezen? Nee, hè, ‘tis wel genoeg zo 😉 Fijn weekend!

Anja

15 reacties op ‘Hoe ik mijn kledingkast organiseer en netjes houdt

 1. Erg leuke post! Ik heb een ladekast van de ikea waar ik al mijn kleding in opberg. Alles wat hangt, kreukstofjes, jasjes, jurkjes hangt bij man in de kast. Mn kaptafel staat naast deze kast dus ook de sieraden en parfum zijn dichtbij. De donatiedoos (haha) staat in de schuur, ik neem alles wat stuk is of weg moet meteen mee naar beneden en dan gaat 1x per mnd alles naar de textielcontainer. Er beland vooral kleding van de kids in. Goede tips! Fijn weekend!

  Like

 2. Heel leuk om te lezen en goede tips! Ik hang mijn kleding ook op soort en ook op kleur. Ik heb een ladekastje in mijn kast gezet waar ik mijn ondergoed en sokken in bewaar. Zo blijft alles lekker overzichtelijk!

  Like

 3. Poeh..dat gaat mij zo niet lukken als ik jouw kast zo zie:) en niet dat wij zoveel kleding hebben hoor.
  Wij hebben een relatief kleine maatkast laten maken op de overloop (aangepast aan de schuine kap vh oude huis). Daar hebben we gezamenlijk de hangkleding (incl alle jassen en broeken) en legplanken (voor shirts, handdoeken, beddegoed etc) met daaronder 4 kratjes met al onze schoenen/laarzen. In de slaapkamer (ook “leuke” ikea:) ladenkast voor al ons ondergoed sokken en shawls.
  In de kasten hangt of ligt alleen gewassen kleding.
  Ik vind t knap dat jou dit zo lukt, chapeau!

  Like

  1. Dankjewel voor je berichtje! Mooi dat je een maatkast hebt, dat staat zoveel beter dan een kant-en-klare / standaard versie. Ik heb ook maar m’n best gedaan om er wat van te maken, en ik moet zeggen: het blijft heel redelijk netjes zo. Al doende leert men hè 😉

   Like

 4. Tip 10 vind ik top! Dat ga ik hier ook maken! Of eigenlijk komt hebt op de lijst van de man erbij 😉
  Ben nu al nieuwsgierig naar je volgende ‘binnenkijken!’
  Fijn weekend!

  Like

 5. “Stap 1: al je kleding verzamelen” dat klinkt als Marie Kondo! Haar methode heeft mij ook echt geholpen om mijn kledingkast een beetje op orde te krijgen. Maar nu met deze handige tips van jou gaat het al helemaal goed komen!

  Like

 6. Ik hang mijn kleding ook op per soort en dan op mouwlengte 😀 Vind het super handig zo en makkelijker zoeken. Mijn kast is wel net een tikje te klein maar nog niet zo oud dus een nieuwe zit er niet direct in. Ik ga stiekem een stuk van mijn vriend zijn kast inpalmen want die heeft veel plaats over 😀

  Like

  1. Grappig hè, dat van die mouwlengte werkt echt! Ik vind het veel makkelijker om te kiezen wat ik aan doe. Is trouwens het “stelen” van ruimte van je vriend geen misdrijf 😉 😀

   Like

 7. Leuk zo’n kijkje in je kast! Bij mij zijn sommige dingen heel geordend zoals ondergoed. Want dat zit in een la en daar heb ik vakjes in gemaakt. De grote kast is geen rommel, maar wat minder overzichtelijk dan ik zou willen. Eigenlijk is de kast te klein, ik deel ‘m met m’n vriend.
  Geurzakjes zijn zo fijn! Ik vind die van Dille&Kamille heel erg lekker.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.