Een vakantiebudget maken met de 50/50 regel

Het is eind mei en dat betekent dat het vakantiegeld waarschijnlijk wel bij iedereen op de rekening staat. Is toch altijd weer ’n momentje: een ontzettend leuk extraatje (en ohja, hallo Vadertje Staat!) waarmee je jezelf kunt financieel kunt “helpen”. Zo schreef ik vorig jaar over de dingen die je met je vakantiegeld kunt doen, naast uitgeven aan een vakantie.

In dit blogartikel schrijf ik over de manieren waarop je dat vakantiegeld wél kunt inzetten voor je reis, maar dan zo “economisch” mogelijk: door gebruik te maken van een vakantiebudget. Boehoe, saai, stom, Anja?! Ho, ho, dat valt wel mee. Ik heb een gemakkelijke manier om toch overzicht en inzicht te krijgen 🙂

Reiskosten

Voor iedere reis maak je kosten vooraf, tijdens en achteraf; ongeacht hóe je reist, en waar je naartoe gaat. Dat zijn niet alleen vliegtickets en je kampeerplek, maar ook je reisverzekering, de grote beurt van de auto, je inentingen, je nieuwe bergschoenen, het museumbezoek en de souvenirs die je meeneemt naar huis.

Om uit te komen met je vakantiegeld – en dus niet in het rood te eindigen na afloop – is het goed om je gehele vakantie te budgetteren. Dat kun je het beste doen op de volgende manier:

 1. Bepaal eerst hoeveel je in totaal wilt (kunt) uitgeven aan de vakantie. Dit kan (een deel van) je vakantiegeld zijn of een bedrag dat je zelf hebt gespaard.
 2. Gebruik hiervan de helft voor de vaste kosten: vlucht / benzine, hotel / appartement / kampeerplek
 3. Deel de andere helft door het aantal dagen dat je op vakantie wilt, voor de variabele kosten

(En ja, dit lijkt inderdaad wel een beetje op de 50-30-20 principe waarmee ik mijn gewone budget opmaak!)

Kasboekjesterreur

Je hebt dan dus een budget voor de vaste kosten en een bedrag “over” voor al het andere, de dagelijkse kosten: boodschappen, etentjes, pretpark, ov-kaartjes… Zakgeld dus eigenlijk. Dan moet je natuurlijk nog zorgen dat je daaraan houdt. En aangezien niemand zin heeft in het bijhouden van een kasboekje op vakantie, kun je dit bedrag het beste pinnen* / “uit de muur” halen voor één, twee of max drie dagen tegelijk.

Voordeel: je voorkomt dan dat je meer uitgeeft, en als je dat wel doet, moet je het de dag erna wat rustiger aan doen. Nadeel: als je je in een niet-Euroland bent, kan dagelijks pinnen best duur zijn. Je kunt daarom ook in één keer een groter bedrag pinnen en het in envelopjes of potjes verdelen. Dan is het goed om regelmatig te checken hoeveel er nog over is, zodat je niet op dag 5 al bijna zonder zit 😉

Als je kiest voor een all-inclusive formule (vlucht + transfer + hotel + alle maaltijden en drankjes), klopt bovenstaande berekening niet. Je kunt dan een andere verdeling maken, omdat je feitelijk voor alle maaltijden al vooraf betaald hebt. Je kunt dan denken aan 70-30 bijvoorbeeld, afhankelijk van de uitgaven die je gewoonlijk maakt voor etentjes / boodschappen op reis en de mate van “all-inclusiveness” want dat verschilt ook per hotel.

Maak jij een vakantiebudget en zo ja, hoe dan? Of houd je je hier helemaal niet mee bezig? En trouwens, weet jij al waar de reis deze zomer naartoe gaat? Ik kan nog wel wat inspiratie gebruiken!

xAnja

 • Wil je weten hoeveel jouw vakantiegeld bedraagt? Hier kun je het zelf berekenen.
 • Om de kosten van een autoreis naar een vakantiebestemming te berekenen vind ik de ViaMichelin routeplanner erg goed. Onder “opties” kun je hier je type auto en wat andere gegevens invullen, zodat je een redelijk beeld krijgt van de te verwachten (tol-, benzine-)kosten en reistijd. En ook leuk: hij geeft optioneel de bezienswaardigheden onderweg weer.

Photocredits: Diego Jimenez

Anja

9 reacties op ‘Een vakantiebudget maken met de 50/50 regel

 1. Wij hebben al gespaard voor onze vakantie dit jaar! We gaan naar Bulgarije met het hele gezin. We vonden dat we dit weer een keer mochten doen, aangezien we 3 jaar niet op vakantie zijn geweest. We hebben er veel zin in. We hebben gekozen voor een all incl formule, omdat we geen zin hebben om eetgelegenheden te zoeken met een dreumes. Ook slaapt ze overdag nog en dus zochten we een luxe comfortabele setting. En die hebben we gevonden. De vakantie alles bij elkaar is behoorlijk aan de prijs, maar samen herinneringen maken is ook fijn. Dit hebben we nog niet eerder uitgegeven aan een vakantie, maar daar komen dan ook kosten bij bijvoorbeeld, van het maken van een ID kaart voor dochter, die voor het eerst naar het buitenland gaat. Die heb ik er al bij ingerekend. Zakgeld is niet veel. Er is weinig te beleven in de buurt, we komen voor de rust. Er is een strand, een dorpje met gratis pendelbusje, de mannen kunnen een jeeptocht doen en thats it. Geen 30%, maar eerder 15% zakgeld.

  Like

  1. Zo zie je maar weer dat iedere situatie anders is. De ID-kaart etc is dan dus ook vanuit de variabele kosten in dit voorbeeld, dus misschien zit je dan toch wel aan de 20? De precieze percentages maken natuurlijk helemaal niet zo uit, het gaat erom dat je een budget hebt wat voor jou werkt en overzichtelijk is. Klinkt trouwens nu al als een heerlijke vakantie voor jullie gezin – Bulgarije zou ik niet zo snel aan denken, leuke tip!

   Geliked door 1 persoon

   1. Ik heb het niet precies uitgerekend hoor, we nemen altijd op wat we nodig hebben, vakantie is eigenlijk altijd een periode waarin we niet aan ons budget denken. We hebben een ‘ongeveer’ bedrag, maar dat is echt vele malen minder dan het bedrag wat we voor de hele vakantie moeten betalen. (Anders wordt het wel heel erg gortig, haha) Verder heb ik altijd zo’n tik dat ik niet 2x naar hetzelfde vakantieland wil, dus dit jaar is Bulgarije aan de beurt!

    Geliked door 1 persoon

 2. Ik denk er niet te veel over na. Ik weet dat we toch wel budget keuzes maken.. Geld pinnen vind ik juist lastig. Heb dan juist geen overzicht met cash geld waar t heen is gegaan pin liever alles dan kan ik het terugzien. Wel wat cash mee zodat de Kids de broodjes kunnen halen in de supermarkt 😂 verder geven we vaak nog minder uit dan ik had bedacht dus dat zit wel goed. Ik ben er dus juist niet te veel mee bezig, bang dat we dan opeens alles op gaan maken omdat t bedrag al begroot was haha

  Like

 3. Wij zijn met z’n vieren en zoeken meestal een huisje voor max. 100 euro per nacht. Ik heb wel eens echt goedkope accommodaties gedaan, maar die vielen zo tegen qua comfort, dat was niet bevorderlijk voor het vakantiegevoel zullen we maar zeggen😂.
  Per dag hebben we ook max. 100 euro te besteden. Daar wordt alles van gedaan. Dat doen we al jaren en meestal komen we goed uit. De ene dag wordt iets meer uitgegeven, de andere dag doen we dan rustig aan. Ik vind het in ieder geval een ruim genoeg budget.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.