Verstandig met Vakantiegeld: 6 opties

Voor iedereen in loondienst is mei (of juni) de maand waarin bij het salaris een extraatje zit: vakantiegeld. Een extraatje van 8% van je bruto maandsalaris. Mooi meegenomen! Maar het bedrag is ook zó weer weg, opgeslokt door de gewone uitgaven of juist uitgegeven aan die paar extraatjes die ‘er wel vanaf konden’. Dat is niet bepaald een mindful aanpak. Wat kun je er beter/anders mee doen?

Schulden aflossen

Minimalisme gaat ook over (innerlijke) rust. Ik ben zelf opgegroeid met de boodschap nooit geld te lenen of iets op krediet te kopen, behalve een huis. “Spaar voor wat je wilt.” Waar mogelijk volg ik die levensles. Ik denk niet dat ik erg rustig zou slapen als ik in de schulden zat. Daarom is tip 1: los je schulden af met alles wat er extra binnenkomt. Op naar een financiële balans.

Hypotheek aflossen

Vandaag je vakantiegeld overmaken naar je hypotheekverstrekker, is ‘morgen’ minder hoge woonlasten betalen en dus ook meer overhouden. Sneller aflossen betekent eerder klaar zijn dan de geijkte 30 jaar en dus ook minder rente betalen. Maar let op: hoe meer rente je betaalt, hoe meer hypotheekrenteaftrek je krijgt. Lees je dus goed in de voorwaarden in en vraag bij twijfel een financieel adviseur om hulp.

Sparen

Voorzie je gezinsuitbreiding? Een nieuw huis? Of wil je liever volgend jaar écht ver weg? Eergisteren keek ik naar de film Couples Retreat en daar zag ik The St. Regis Bora Bora. Blown away was ik. Ook van de prijs… de Overwater Superior Lagoon View Villa is er “al” vanaf iets meer dan € 1000 per nacht! Maar waarom niet het bedrag opzij zetten met een specifiek doel? Veel banken bieden de mogelijkheid om online (in je bankomgeving) met spaarpotjes te werken. Er zijn ook banken die je nog een redelijk beetje rente geven als je je geld er langere tijd vastzet. Dit heet een deposito.

Investeren/Beleggen

Een derde optie is je geld wegzetten voor later, zonder er een bewust doel voor te hebben. Geld wat je niet direct nodig hebt, kun je ‘laten groeien’. Je kunt het stoppen in een investeerproject met de kans op – maar niet de zekerheid van – een leuk rendement. Ook beleggen is een optie. Doe dit alleen als je het geld niet op korte termijn nodig hebt.

(Deels) Doneren

Gebruik dit extraatje eens om ook een ander blij te maken, bijvoorbeeld met een kleine lening via Kiva. Of doneer een bedrag aan een organisatie of instelling naar keuze. Bewaar eventueel een bewijs van deze donatie voor de mogelijkheid op belastingteruggave. Je kunt hier berekenen hoeveel.

Op vakantie gaan

Als je hard gewerkt hebt voor dit geld, en je hebt de financiële mogelijkheden, dan zou ik zeggen: pak die break. Make memories. Neem je moeder mee op citytrip. Drink met je billen bloot melk uit een kokosnoot (wie zong ‘m mee…?). Stel voor jezelf een budget in voor de reis (inclusief verblijf) en geef jezelf een budget voor eten/drinken/shoppen. Dat vind je bankrekening het fijnst.

Belangrijk

Wees je, voor je geld gaat uitgeven, bewust van de daadwerkelijke hoogte van je extraatje. Of op z’n Rotterdams: hoeveel keiharde knaken je echt krijgt. Vakantiegeld wordt namelijk belast alsof het bovenop het jaarinkomen komt. Afhankelijk van je inkomen, wordt het bijvoorbeeld volledig belast tegen 40,4 procent. Gelden er bepaalde heffingskortingen, dan kan je vakantiegeld ook lager uitvallen.*

Persoonlijk

Misschien leuk om te weten voor collega-onderneemsters: als zelfstandig ondernemer ‘krijg’ ik natuurlijk geen vakantiegeld. Toch betaal ik mijzelf een extraatje uit begin juni. Het hele jaar door verdien ik namelijk nét iets meer dan dat ik naar mijzelf maandelijks aan salaris uitbetaal. Zo heb ik ook een soort vakantiegeld.

Wat doe jij met je vakantiegeld dit jaar? En collega-onderneemsters, hoe doen jullie dit?

xAnja

Meer lezen?

* bron Nibud.nl

Anja

3 reacties op ‘Verstandig met Vakantiegeld: 6 opties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.