25+ manieren om te ontspannen zonder beeldscherm

(Ik typ deze blog over ontspannen zonder scherm op een scherm, oh the irony).

Als ik gestrest ben, ga ik YouTube-filmpjes kijken. Meestal opknap-video’s, day in the life-video’s en af en toe de bespreking van een brute moordzaak (je krijgt de hele waarheid hier). Als ik ziek ben, kijk ik films of series in bed. Van die gemakkelijke, zoals Castle of New Amsterdam. Heb ik een hele dag achter mijn computer voor werk gezeten en plof ik op de bank, gaat de tv aan of verdwijn ik in mijn telefoon.

Altijd maar schermen.
Stom eigenlijk, hoe dat erin geslopen is.

Dingen om te doen zonder je telefoon

Dat moet toch anders kunnen? Maar hoe dan. Verder dan “een boek lezen” kwam ik niet. Je zou kunnen zeggen “een podcast luisteren” maar dat doe ik ook op mijn telefoon en dus heb ik daar weer een scherm voor nodig. Die kwam dus niet op onderstaand lijstje terecht. “Eropuit gaan” zou een goede optie kunnen zijn, maar ik wil mogelijkheden die ik ook kan gebruiken als ik aan huis gekluisterd ben, zoals bij ziekte of als er kids liggen te slapen.

Zodoende kwam ik op dit lijstje uit.

25+ Wat te doen thuis zonder scherm?

 1. (echt) Boek lezen
 2. In bad gaan
 3. Yoga
 4. Meditatie zonder je telefoon
 5. Muziek op je muziekspeler/radio
 6. Knutselen / creatief bezig zijn / iets maken
 7. Puzzelen (een puzzel leggen)
 8. Puzzelen (in een boekje, bijv. Sudoku)
 9. Schilderen
 10. Tekenen
 11. Sporten binnenshuis (sommige mensen worden daar zen van…)
 12. Koken
 13. Bakken
 14. Tijdschrift lezen
 15. Bordspel spelen
 16. In een dagboek/journal schrijven / journaling
 17. Nagels lakken
 18. Kaartspel spelen
 19. Masker opdoen
 20. (Oude) fotoalbums bekijken
 21. Dutje doen
 22. Dankbaarheidslijstje maken
 23. Brief of kaartje schrijven
 24. Moodboard maken
 25. Fantaseren over je volgende vakantie / nieuw huis / nieuwe liefde
 26. Instrument bespelen
 27. Foto’s inplakken/ordenen
 28. Breien, haken, naaien
 29. Kletsen met huisgenoten 🙂
 30. Open haard aandoen

Maar dat is vast nog niet compleet. Daarvoor heb ik jouw hulp nodig? Wat doe jij thuis zonder beeldscherm om tot rust te komen? Ik zet je tips er graag bij.

Anja

9 reacties op ‘25+ manieren om te ontspannen zonder beeldscherm

 1. Veel herkenbaars en een mooi lijstje. Wat bij mij ook kan helpen om tot rust te komen zonder scherm is mijn gitaar pakken en er even heerlijk op los ‘rammen’.

  Like

 2. Muziek maken, met je kat/hond knuffelen, kleurplaat inkleuren (kleuren voor volwassenen of kleuren op nummer), een voetenbatje nemen… zo veel fijne dingen om te doen zonder scherm! :-)))

  Like

 3. Dat denk ik soms ook hoor, waarom zit ik zo veel achter die schermen? ’s Morgens op de computer, overdag regelmatig op Youtube voor de ontspanning en kleurplaten kleuren in een app op de telefoon en ’s avonds voor de tv. Terwijl ik opgegroeid ben in het tijdperk zonder computers, tablets en mobiele telefoons. Soms is het best goed om een dagje offline te gaan merk ik. Dan heb je ook ineens zeeën van tijd.

  Jouw lijstje is behoorlijk compleet. Toch zou ik zeggen: een lade of plank ontspullen, want dat kan ook op een rustige manier met muziek aan en een rustig tempo en daarna is het lekker ontspannen als het opgeruimder is. En kaarsje branden of vernevelaar aanzetten met een paar druppels etherische olieën!

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.