Eén van de meest irritante klusjes is toch wel je kledingkast netjes maken. Want hoe goed je je best ook doet, na verloop van tijd lijkt dat kreng vanzelf weer een zooitje te worden. Een overvolle kledingkast zorgt ervoor dat je je chaotisch voelt en maakt het moelijker om dat kledingstuk te vinden dat je wilt dragen. Het opruimen van je kledingkast kan soms een flinke klus lijken, vooral als je weinig tijd hebt, maar met de juiste aanpak is het zeker haalbaar. En waarom niet meteen een rondje minimaliseren erbij?
Hieronder vind je een stappenplan om je kledingkast op te ruimen en te organiseren. Dat gebruik ik zelf ook regelmatig om alles weer netjes te krijgen.
Stap 1: Haal alles uit de kast
Het is belangrijk om alles uit de kast te halen. Zowel de te vouwen kleding als de hangkleding. Ook als je iets anders in je kledingkast bewaard (denk aan je tennisracket of extra dekbed) is het handig om dat eruit te halen. Zo begin je met een schone lei. Leg alles op je bed of op een groot (strand)laken op de vloer.
Tip: haal ook je kleding van de waslijn, zodat je echt met al je kleding begint.
Stap 2: Sorteer de kleding
Sorteer de kleding in verschillende categorieën, zoals ondergoed, t-shirts, broeken, jurken, jassen, etc. Bepaal bij ieder kledingstuk dat je op een stapel legt of je het
- nog past
- nog leuk vindt
- regelmatig draagt
- schoon, heel (niet kapot) en in goede staat is
Stop kleding die kapot is, de verkeerde maat of onhygiënisch is direct in een aparte vuilniszak.
Stap 3: Wat bewaar je?
Kies van elke stapel 3-5 stukken die je echt wil bewaren. Dus: max vijf truien, vijf jurkjes, vijf broeken, vijf vesten. Heb je een categorie heel erg nodig (bijvoorbeeld nette pantalons voor je baan) maak dan de uitzondering om naar 8 items te gaan. Dat is meer dan genoeg voor één week. Kies niet wat er weg moet, maar wat je wilt houden.
Stap 4: Afscheid nemen
Nu is het tijd om de kledingstukken die je niet meer nodig hebt weg te doen. Dit kan door ze te doneren aan een goed doel, te verkopen, te ruilen of weg te gooien als ze niet meer te dragen zijn. Gooi ze dan niet weg in bij het reguliere afval, maar breng ze naar de textielcontainer. Kapotte kleding kan namelijk nog goed hergebruikt worden.
Stap 4: Organiseren
Leg de kleding die je bewaren wilt in terug in je kast of lade. Dit zijn je favorieten. Hang kledingstukken op die sneller kreuken, zoals jassen, blazers en jurkjes. Vouw de overige kledingstukken op en leg ze op de planken of in lades. Zorg voor voldoende ruimte tussen de stapels zodat je overal gemakkelijk bij kunt. Maak de stapels ook niet te hoog, dan vallen ze snel om.
Tips organiseren kledingkast
- Zorg ervoor dat ieder kledingstuk zijn “huisje” heeft. De grootste zooi komt omdat we te veel kleding voor de ruimte hebben.
- Sorteer op type: dus (dikke) truien bij (dikke) truien en sokken bij elkaar
- Gebruik je kledingkast alleen voor het opbergen van kleding en leg alles zoveel mogelijk op één plek. Dus niet én een ladekast én een rek én een garderobekast.
- Uitzondering: seizoenskleding. Het is zonde als je skibroek driekwart van het jaar voor niks ruimte innemen in je kast. Of je galajurk.
Eindresultaat
Een opgeruimde kledingkast waarin je snel en eenvoudig de kleding kunt vinden die je aan wil trekken. Waarbij het geen uren kost om je gewassen goed weer terug te leggen. Dat is het resultaat van zo’n opruimklus. Maar hoe houd je het dan netjes? Als minimalist kies ik bewust voor minder kleding en gebruik ik de capsule wardrobe methode. Daardoor heb ik simpelweg minder kledingstukken om op te bergen en op te ruimen. Dus is mijn kledingkast minder snel een zooitje. Het gebeurt echter nog steeds, omdat ik het niet goed bij houd. Ik gooi ook die trui die ik nog een keer aan wilde in de kast en ‘vergeet’ die spijkerbroek weer op te vouwen.
De voordelen van minder kleding
Maarrrr… minder kleding hebben heeft nog meer voordelen:
- Minder keuzestress: Met minder kledingstukken in je kast is er minder keuze. Dus hoef je geen uren voor de kast te staan om te beslissen wat je aan moet. Dit betekent dat je sneller en gemakkelijker klaar bent in de ochtend (en minder moe, want onderzoek wijst uit dat we maar zoveel keuzes op een dag kunnen maken).
- Minder vervelende stapeltjes: Met minder kledingstukken in je kast, hoef je niet langer te worstelen met vervelende stapeltjes die uit elkaar vallen en in de weg staan.
- Meer ruimte: Als je minder kledingstukken in je kast hebt, heb je meer ruimte voor de kleding die je wél draagt. En misschien passen je schoenen er dan ineens ook wel bij. Je kast is overzichtelijker en efficiënt georganiseerd. Misschien kan die extra schoenenkast wel weg, zodat je meer ruimte terug hebt.
- Duurzamer: Minder kledingstukken betekent ook minder kleding kopen. Dit is niet alleen goed voor je portemonnee, maar ook voor het milieu.
Dussss… een opgeruimde en kleinere kledingkast biedt niet alleen meer overzicht en efficiëntie, maar ook meer tijd, ruimte en verantwoorde keuzes. Tijd om jouw kledingkast aan te pakken?
Mijn kledingkast blijft gelukkig behoorlijk netjes, maar ik vind de tip kiezen wat je wilt houden in plaats van wat je weg wilt doen heel goed. Die ga ik onthouden voor de volgende ‘selectieronde’.
LikeLike
Eind maart ga ik weer mijn “voorjaars” garderobe capsule bij elkaar passen. Soms doe ik het Project 333, dat is 3 maanden lang doen met 33 kledingstukken, maar ik merk dat ik altijd veel te veel heb.
De formule van Fernanda – Approximately right is ook misschien interessant: 5-4-3-2-1. Dat staat voor 5 tops, 4 bottoms, 3 laagjes (trui/vest/blazer), 2 paar schoenen en 1 special item (wat je maar wilt: jurk/extra top/extra trui). Misschien ga ik die proberen en dan 1 capsule maken maken voor thuis in en rond huis garderobe, en 1 capsule maken voor buitenshuis activiteiten.
LikeLike
Nu we verhuisd zijn merk ik pas weer hoeveel ‘zooi’ we hebben, ook qua kleding. Werk aan de winkel dus.
LikeLike