Babykamer verbouwen: zo is het geworden (verbouw-update)

Jeeej! Eindelijk weer eens een verbouwupdate! Ditmaal van één van de kamers op de bovenste verdieping, die wij omgetoverd hebben van werkkamer naar babykamer. Maar niet voordat we eerst een flinke verduurzamingsslag hebben gemaakt. In dit artikel alles over die duurzame verbouwing – en natuurlijk het resultaat!

Check hier het moodboard voor deze kamer.

Voor de verbouwing

De before photos, soms zijn dat m’n favoriete onderdelen van een make-over: dat je denkt “oei, dit kan alleen maar beter worden”. Nou, dat gold voor deze kamer zeker ook:

Dit zijn twee kanten van de kamer, hier was het zoals je ziet al leeggehaald. Vanaf het moment dat wij hier kwamen wonen diende deze ruimte als werkkamer voor mijn wederhelft en slaapplek voor kat Kravitz. (Die heeft nu het washok gekregen, zielig hè 😉 )

Je zou kunnen denken: dit ziet er toch niet zo slecht uit? Nou, nee: maar kijk maar eens goed. Dan zie je een versleten vloerbedekking, weinig tot geen isolatie, leidingen over de muur, voorzetramen aan de buitenkant (achterzetramen?) en vooral: softboard op muur en plafond. Erg brandgevaarlijk. Daar wilden wij onze Mini niet in laten slapen.

De verbouwing

Met een lege kamer kon de klus echt beginnen: slopen!

Nadat we het softboard hadden verwijderd (ik zeg “we”, maar eerlijk is eerlijk: dit was mijn wederhelft met hier en daar vriendelijke hulp, want ik was hier al zwanger) kwam er lelijk en kapot stucwerk tevoorschijn. Plus een houten-latjesmuur met 34893249738247382473 spijkers.

Dus moest al het stucwerk van de muren af, zodat dit opnieuw gedaan, plus geïsoleerd kon worden. Hier was Mr Dutchie ook al begonnen met wat schuurwerk (zie raam).

Ja, daar zat dus ooit een deur (?)

Eén van de eerste dingen die er als eerst ingingen, was het plafond. Hiervoor hadden we professionele hulp. Het plafond bestaat uit poraboard (brandwerend, dampopen en 100% natuurlijk).

Tussen de houten balken en het plafond kwam isolatie van houtwol (inblaaswol). Dit blaas je in het plafond – daarvoor is de Boels-machine gehuurd – nadat je eerst een aantal gaten in de grootte van de “stofzuigerslang” hebt gemaakt. Fun fact: deze machine weegt 150 kilo en hebben mijn man + twee klussers naar twee hoog getild 😮

Daarna konden we aan de wanden beginnen. Omdat het zowel buiten- als binnenmuren waren, is de muurafwerking anders. Hier zie je rechts (grote wand) houtvezelplaten (2×2 cm, geluidsisolerend) en achter UdiReco-platen (ook houtvezel, warmte- en geluidsisolerend).

We vervingen overal de oude elektra en lieten de CV-leidingen onder de vloer leggen.

De eerste laag stuc (kalkstuc, want dampopen) ging er ook op. Ook dit hebben we door profs laten doen.

Een derde wand (hier op de foto rechts in blauwgrijs) werd geïsoleerd met behulp van Aerogel. Dit is een superlicht en vooral heel dun materiaal, waardoor muur wel geïsoleerd is, maar waarbij hij niet 10+ centimeter naar voren/de kamer in komt. Voor ons is dat belangrijk, omdat de kozijnen in oude stijl bewaard moeten blijven. Op Aerogel kan ook direct gestuct worden.

Manlief ging ondertussen verder met het houtwerk en haalde de vloerbedekking en oude ondervloer weg. Alle muren en het plafond kregen hun definitieve stuclaag.

Met de wanden en het plafond klaar, was het tijd voor de vloer. Daarin werd ook isolatie aangebracht: perlietgranulaat. Daar bovenop kwamen OSB-platen om de kraak tegen te gaan (en als extra geluidsisolatie). Hier zie je ook het houtwerk in de grondverf (de multiprimer van Fairf) staan en zit de nieuwe elektra al bijna overal op z’n plek.

De eindstreep kwam in zicht met de groene wand. We gebruikten de silicaatmuurverf die nog over was van onze slaapkamerverbouwing. De rest van de wanden en het plafond werden geverfd in onze good old RAL 9010. Ook silicaatverf.

Met een nieuw vloertje (laminaat, want ja: baby) en vooral het schattige behang, wat ik al in mijn moodboard had staan, plus alles fris in de lak (Fairf zijdeglans) plus een paar plintjes, was het tijd voor de meubels.

De reveal

En zo, na in totaal 5,5 maand klussen (af en aan) is de kamer voor onze Petit Prince helemaal af. Kijk je mee?

Tadaaaaaa! De kamer is helemaal klaar en in gebruik (zie je het armpje in het ledikantje?). Zijn bedje, het hemeltje (klamboe), de kast, de commode, de verschoonmand, de luieremmer en de schommelstoel zijn tweedehands, maar nieuw voor ons.

De plant, het vloerkleed, de vloerlamp en het kussen in de stoel hadden we al. De print van een lokale kunstenaar (in een lijst die we nog hadden) kochten we tijdens een vakantie in Sarlat, Frankrijk, toen we fantaseerden over een kleintje samen. Moet nog steeds aan dat moment denken als ik deze plaat zie.

We hebben de raambekleding die we al hadden (verduisterende rolgordijnen) hergebruikt en nieuwe radiatoren geïnstalleerd met een beter rendement en die aan de buitenkant niet heet worden. Handig bij kleine vingertjes.

Het glas in de ramen is vervangen voor monumentaal dubbelglas, zodat de voorzetramen niet meer nodig zijn. Het zijn dus nog de oude schuiframen, wat betekent dat er best wat kieren zijn. Die heeft Mr Dutchie vakkundig dichtgemaakt met tochtstrips.

Omdat er zoveel geïsoleerd is, is goede ventilatie ook nodig. Boven de schommelstoel zie je onze mechanische ventilatie met warmteterugwinning.

Het messing boompje op de commode kochten we tijdens onze babymoon op Kreta. De plant is een palmlelie. De (tweedehands) houten loopkar kreeg de kleine man bij zijn geboorte van opa en oma, gevuld met cadeautjes voor hem en papa, mama en grote broer. De plant staat op een kruk met houtprint van gerecycled karton.

De spiegel is nieuw. De hanger / mobile is op maat gemaakt in de kleuren van het kamertje door een lokale dame die met haak- en breiwerk een zakcentje bij verdiend.

Zo! Dat is een heel verhaal geworden. Maar o, wat is het een tof resultaat. In deze grote, mooie kast (via Marktplaats) zitten alle babyspulletjes verstopt. Hij is op de groei gekocht, zullen we maar zeggen.

Ik vind het moeilijk om m’n favoriete onderdeel uit te kiezen. Ik denk toch het behang, dat geeft zo’n toffe sfeer. Wat vind jij ervan?

Ps. het resultaat lijkt best op mijn moodboard, toch?

Productinformatie

Stuclaag afwerking: Hessler HP900 kalkstuc
Muurverf: Silicaatverf SIO, RAL 9010 + een groen die lijkt op RAL 7033
Houtwerk: basis multiprimer van Fairf, RAL 9010, laklaag zijdeglans RAL 9010
Deurdeurbeslag: nog origineel, deurkruk kopie
Schakelmateriaal: Gira E2-serie, in antraciet
Behang: Forest Fun, Photowall
Laminaat: DecoMode laminaat Emotion Tours, Praxis
Eiken kast: Marktplaats
Commode/ladekast: Marktplaats (origineel: Ikea Hemnes)
Schommelstoel: gekregen
Spiegel: Xenos
Plafondlamp: Smartwares, linnen (niet verkrijgbaar, alternatief)
Luieremmer: Tommy Tippee, gekregen
Print: van vakantie
Lijst: Ikea
Plant: Palmlelie (Joshua Tree Yucca, let op: licht-giftig)
Radiatoren: Jaga Linea Plus
Overige accessoires: onbekend, tweedehands, kringloop, gekregen etc.

Wat is er duurzaam aan deze verbouwing?

Natuurlijk isolatiemateriaal – tweedehands meubels en accessoires – hergebruik van materialen, accessoires en meubels – isolatie van plafond, vloer en wanden – dubbelglas – led-verlichting – nieuwe radiatoren met beter rendement – ecologische grondverf, lak en muurverf – kalkstuc – mechanische ventilatie met warmteterugwinning – tochtstrips etc.

En er is nog een manier waarop deze kamer duurzaam is: in principe is alleen de behangwand ‘trendgevoelig’, wat betekent dat we maar één kant opnieuw moeten behangen en hij in deze kamer kan slapen tot ‘ie het huis uit gaat (of het een werkkamer wordt of logeerkamer of…)

Anja

5 reacties op ‘Babykamer verbouwen: zo is het geworden (verbouw-update)

  1. Dat behang is super leuk! En sowieso vind ik het hele kamertje mega gezellig geworden. Ik zou er graag tijd doorbrengen moest het mijn kamer zijn ;p

    Like

  2. Wauw wat is het een rustige, sfeervolle kamer geworden zo! Heel mooi gedaan. Wat goed ook, dat jullie het huis zo stukje bij beetje opknappen en verduurzamen. Ik word daar altijd heel blij van: dan kan zo’n pand weer jaren mee :-)!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.