De slaapkamer is af: de verbouwing voor en na

Neem even een kopje thee; dit is een long-read (kun je nagaan hoe lang die verbouwing heeft geduurd, haha).

Onze slaapkamer. Of ‘Master Bedroom’ zo je wil. Een blok aan ons been maar ondertussen een werkelijk prachtige ruimte! Echt, het is mooier geworden dan ik had kunnen dromen. Maar dat heeft wel bijna een jaar (!!!) geduurd. Laten we eens kijken hoe dat vergaan is.

Voor

Dit was de kamer zoals wij ‘m aantroffen. Overduidelijk was er ooit over nagedacht; de kleuren matchten best heel goed. Maar de elektra was aangelegd over de mooie muren en lambrisering heen, net als de leidingen van de cv. En, zoals je ziet, er kon ook iemand bellen onder het raam (voor de 00’s kids onder mijn lezers: dat ding met die 2 neusgaten is een oude telefoonaansluiting).

Oud tapijt en een ’70s inbouwkast waar overheen behangen was. Maar ook: een prachtig plafond, origineel lijstwerk en de originele schouw.

Andere kant van de kamer. We hebben nog even getwijfeld of we de vloerbedekking zouden houden 😉 Helaas waren hier de originele deurklinken weg – beneden hebben we ze nog wel.

Heel even woonden we in deze ruimte, maar in het voorjaar van 2020 begonnen we hier met leeghalen en plannen maken. De ideeën en het moodboard voor deze verbouwing vind je hier.

De verbouwing

Stap 1 was het verwijderen van al het behang. Ook sloeg ik een gat in de wand aan de zijkant om te zien wat erachter zat (logisch, toch 😉 ).

Daarna was het de beurt aan het tapijt en de ondervloer. Op de foto heironder bekijk ik het verfwerk, het kwam op sommige plekken los. Zouden we het redden met alleen schuren of moest het er helemaal af?

De ondervloerplaten zaten vastgeniet. En dus haalde mijn vriend een paar honderd nietjes uit de originele vloerplanken.

Half verborgen achter verfwerk en behang kwam deze meneer-met-baard-en-pijp tevoorschijn. Waarschijnlijk erop getekend tijdens de afbouw van het huis (1906!).

De muurplaten haalden we weg om nieuwe isolatie aan te brengen.

Dit was de eerste ronde isoleren. Dat bleek uiteindelijk niet de juiste manier voor dit monumentale gebouw. Het gevolg was dat we het allemaal weer konden slopen. We sloopten ook de inbouwkast in de hoek en het muurtje wat in de badkamer uitkwam.

De tweede ronde isoleren: houtvezelplaten op de achterste wand en aerogel (ruimtebesparend vanwege de lambrisering) aan de linkerkant. Ook verwerkten we de elektra in de wand.

Enkele weken later kon het stuc erop. En dan weet je: nu wordt het mooi! Ook de lambrisering werd aangepakt: die was in heel slechte staat met de radiator erop en afbladderende verf. We haalden de verf eraf tot op het hout en maakten ‘m weer pretty.

Ook de achterwand, inmiddels volledig geïsoleerd met inachtneming van de schouw, werd gestukt. Rechts werd de ingang naar de badkamer (via de nieuwe inloopkast) netjes gemaakt.

En dan de witte muurverf… wát een verschil maakte dat! Nog meer dan de stuc. Hier zie je ook dat we een traditionele deuromlijsting hebben toegevoegd (ruimte naar de inloopkast) en de nieuwe radiatoren.

De badkamer was ten tijde van deze foto ook bijna af… nog heel even geduld voor die reveal! Al het houtwerk werd stond hier al in de fairf multiprimer.

Eén van de grootste klussen die we hebben uitbesteed is het restaureren van het plafond. De heren hebben echt een prachtig resultaat afgeleverd.

De muren waren voorzien van een witte basislaag muurverf, maar dat was niet de kleur die we wilden. In mijn eerdere blogpost had ik het over een andere kleur dan dat het uiteindelijk geworden is. Dat had echter wel wat voeten in aarde, want wij bestelden RAL 7033, een grijsgroen, die op onze muur paars werd…

Maar na een hoop gemail en gebel kwam er – twee weken later – een nieuwe pot muurverf. Die ging op de muur en ondanks dat het een heftige kleur was, waren we er 100% voor. Toen ook het houtwerk verder afgelakt werd (zijdeglans lakverf RAL 9010 van fairf) was het plaatje compleet:

Nou ja, bijna dan. Want hier moesten nog plinten en vloerbedekking en meubels en verlichting…

Na

Maar jongens (m/v/nb) – het is zover.

Het
is
af!!!

En zo is het geworden:

De vaste lezers herkennen mijn gepimpte ladekastje, een Marktplaats-vondst.

Een kleine preview publiceerde ik al even betreffende de accentmuur en de prachtige gordijnen van A House of Happiness.

Al het houtwerk is geschilderd in RAL 9010 zijdeglans lak van fairf, nadat we eerst een grondlaag aanbrachten met de duurzame multiprimer van hetzelfde merk. Die lieten we ook op kleur mengen (RAL 9010 dus) Het is een niet te glimmende verf die hier perfect past: een mooie mix tussen klassiek en modern. De palm in pot heb ik cadeau gekregen van mijn bijna 93-jarige oma.

Vooral de lambrisering was heel veel werk. Maar wat een vakwerk is dat, met al die details. En na 114 jaar staat het gewoon weer helemaal te shinen! De ramen hebben nog het originele messing- en gietijzeren beslag en schuiven open.

De schouw met twee vetplantjes, die je misschien nog herkent uit ons vorig huis. Verder staat er weinig tot niets, het is tenslotte een minimalisten huis 😉 De vloerbedekking (onder) is duurzaam geproduceerd en deels gemaakt van maïsvezels en ziet er in het echt zandkleuriger uit dan op de foto’s.

Overzichtsfoto vanaf de andere kant. De groene muur lijkt hier anders vanwege het vroege voorjaarslicht. De nachtkastjes zijn nieuw en heb ik door een kleine ondernemer laten maken via Etsy. Het is massief eikenhout met leren greepjes en een ijzeren onderstel.

Ik doe niet aan al te gestileerde plaatjes. Dit is real life. Oké minus de vieze sokken.

Vooral de combinatie van het donkere groen met het wit vind ik zelf echt mooi. We hebben ook geïnvesteerd in nieuw “hotel” beddengoed (de bedombouw van Ikea hadden we al) en hebben gekozen voor een nieuw matras van Emma (de O2). Dit matras is door de Consumentenbond aangemerkt als nr. 1 in hun test en nu we er zo’n 2 maanden op liggen, kan ik ook zeggen dat het echt geweldig slaapt.

Het matras is stevig, maar daar houd ik van. Emma belooft dat het zeker 10 jaar meegaat – dat was voor ons ook een reden om voor dit merk te kiezen. Gek detail misschien, maar de wafelvormige (en wasbare) hoes vind ik zelf één van de pluspunten, dat heb ik nog niet gezien bij andere matrassen.

En trouwens, als je zelf ook op zoek bent naar een nieuw matras, dan krijg je met de code ANJA 6% extra korting op de 30% paas-korting die voor iedereen nu beschikbaar is. Deze code is geldig t/m 30 april 2021.

De lamp is, naast de gordijnen, het ornamentenplafond en het bed, ook één van de opvallendste dingen in de kamer. Hij is van bamboe en heeft een doorsnede van 50 cm. Deze kamer kon wel een flinke jongen gebruiken. Hij geeft een heel mooi “streepjeslicht” ’s avonds.

Een laatste plaatje om mee af te sluiten. Wat een plek hè. Ik ben er zo blij mee. Heb ik al gezegd dat het een droomplek is? Ja? Da’s mooi, want ik ga er vanavond weer lekker slapen 😉

Nou, zeg het maar: wat vinden we ervan?

xAnja

Deze blogpost kwam tot stand middels samenwerkingen met fairf en Emma. Ik heb beide bedrijven zelf benaderd omdat ik duurzame, milieuvriendelijke keuzes wil maken. Een samenwerking beïnvloedt mijn mening nooit; je leest hier altijd mijn eerlijke ervaring en mening. Dank aan de teams van Emma en fairf voor hun inzet en vertrouwen.

Anja

31 reacties op ‘De slaapkamer is af: de verbouwing voor en na

 1. Sjiek! En gefeliciteerd dat het af is! Lang geleden schreef je dat je hard op zoek was naar duurzame vloerbedekking. Ben nieuwsgierig naar wat het precies geworden is 🙂

  Like

  1. Hi Merle, dankjewel voor je berichtje en lieve woorden. Het is uiteindelijk Smartstrand tapijt geworden, wat gemaakt wordt met maisvezels en wat supersterk is. Het is dus deels “eco” en vooral heel duurzaam. Ook schoonmaken moet een eitje zijn. Laten we hopen dat we er heel lang plezier van kunnen hebben.

   Like

 2. Hoi Anaj, wat is het mooi geworden! Net als de voorgaande schrijfster ben ik benieuwd naar de naam van de vloerbedekking. Daarnaast vraag ik me af waarvoor je viel voor Emma wat betreft duurzaam- en milieuvriendeijkheid? Ik kan het zo niet vinden op hun site. Groetjes en weltrusten voor straks!

  Like

  1. Hi Yolanda, dankjewel voor je lieve berichtje. De vloerbedekking is Smartstrand Lazy, gemaakt met maïsvezels. Het belooft enorm lang mee te gaan en “lazy” te zijn in onderhoud. We hopen dat het er heel lang ligt. We hebben voor Emma gekozen omdat ze in Duitsland produceren (minder transport, veel matrassen komen uit Azië) – ze garanderen dat je er zeker 10 jaar mee kunt doen, wat best lang is voor een matras. De matrassen worden vacuum verzonden, dus kan er meer in één vrachtwagen, en de materialen hebben het Öko-Tex 100 certificaat (zelfs geschikt voor baby’s).

   Like

 3. Super mooi! Echt droom. Ik ben vooral fan van al die oude dingen. Het plafond, de lambriseringen. De kleur op de muur is ook erg mooi.

  Like

 4. Ha Anja,
  Mooi geworden. Al het harde werk ben je zo weer vergeten, maar van de kamer geniet je elke dag (of nacht).
  Overigens, het vierkante kastje met varkensneus is geen telefoon-, maar een tv-aansluiting. Zo’n lekkere ouderwetse voor een toetertv die z’n programma’s van een antenne op dak betrok.
  Succes met wat nog moet gebeuren.

  Like

 5. Prachtig Anja en wat een geduld hebben jullie om zo lang te bivakkeren om uiteindelijk je droomkamer te mogen betrekken. Jullie hebben dit huis weer een eigen gezicht gegeven.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.