Ontspulkalender april: wat kun je het beste nu opruimen?

Het is alweer midden april, de vierde maand van 2021. Ligt het aan mij of gaat dit jaar echt bizar snel? Ik heb helemaal niet het gevoel dat het al april is. Tegelijkertijd is er toch al zoveel gebeurd, hebben we Pasen alweer gehad en is het alweer bijna Koningsdag. Tijd dus voor een “ontspullen in april” post!

Voor de nieuwe lezers: ik schrijf deze blogpost elke maand om antwoord te geven op de vraag: wat kun je het beste nu oppakken in je opruim- en ontspulproces? Heb je besloten dat het roer om moet en je met minder wil gaan leven, dan is dit een praktische manier om te minimaliseren: elke maand pak je één of meerdere categorieën aan, zodat je uiteindelijk een groot verschil maakt.

Ik had zo’n overzicht of stappenplan graag zelf gehad toen ik begon met minimaliseren. Maar, eerlijk is eerlijk, ook nu is het soms nog een hele goeie reminder, omdat het hier in huis ook echt verre van perfect is. En laten we wel wezen, perfectie in huis slaat sowieso nergens op. In een huis wordt geleefd, tenslotte.

Goed, die intro was weer lang genoeg, op naar de opruim- en ontspulkalender voor april:

Opruimen in april

 • Paasdecoratie: als je het dit jaar niet hebt gebruikt, kan het weg, toch?
 • Plaids, dekentjes, kussens en kussenhoezen: uitzoeken welke je gebruikt, wassen wat je wilt houden – da’s na de winter meestal geen overbodige luxe.
 • Wintergoed: sjaals, wanten, mutsen, snowboots etc – die kunnen nu wel weer de kast in. Uitzoeken en doneren wat er niet meer past.
 • Spullen voor wassen/drogen: als je je was buiten gaat drogen, check dan je droogrek, knijpermandje, waszakjes, de waslijn enz. Gebruik je alles, is het in goede staat?
 • Buitenplanten en -potten: welke hebben de winter niet overleefd?
 • Terrasmeubels: wat staat er al te lang in je schuur wat je nooit gebruikt? Welke hoezen en kussens zijn niet hygiënisch meer?
 • Winterkleding: tijd voor een opfrisronde in de kast! De dikke truien kunnen nu wel weer opgeborgen worden.
 • Fietsen en fietsbenodigdheden: april is ook een mooi moment om even door de fietsspullen te gaan (pomp, reparatieset, accessoires): wat heb je vorig jaar niet gebruikt, wat mist er?

Zo. Dat is meer dan genoeg voor een maand waarin we ook hopelijk kunnen genieten van wat meer zon en het buitenleven. Als je hiermee aan de slag gaat, probeer dan altijd op een verantwoorde wijze afstand te doen van de spullen die je niet meer nodig hebt. Zo kan je een fiets doneren aan een kindje dat het wat minder heeft via het ANWB kinderfietsenplan. En de terrasmeubels doen het momenteel erg goed op Marktplaats! Kom je andere spullen tegen, kijk dan eens in mijn blogpost “welke spullen kun je doneren aan welke goede doelen”.

Welke categorie ga jij aan pakken deze maand?

xAnja

De eerdere ontspulkalender-blogposts vind je hier terug:

Anja

9 reacties op ‘Ontspulkalender april: wat kun je het beste nu opruimen?

 1. Goed lijstje weer! Ik ga nog even kijken naar de categorie hanschoenen, mutsen en sjaals. Ik heb voor mezelf als doel om minimaal 365 dingen weg te doen in 2021. Ben al aardig op weg met 278 stuks.

  Like

 2. Ook hier gaat het ontspullen erg vlot. De afgelopen 2 weken heb ik ook al zo’n grofweg geschat 250 dingen de deur uit gedaan. Heel veel items konden naar een opvanghuis dus die krijgen een mooi tweede leven ! En bedacht me ook net aan nog een item of 5 dat weg kan… Heerlijk opgelucht gevoel geeft het… en orde in de kasten 😉

  Geliked door 1 persoon

 3. Ik heb de slaapkamer aangepakt deze maand, vooral de kleerkast staat bij mij hoog in april. Ondertussen zodanig geminimaliseerd dat die wintertruien mooi kunnen blijven hangen.
  Nog een goeie voor je lijstje, vetbollen weghalen uit de tuin, ze mogen die vetjes niet voederen aan hun jongen, die hun maagje kan er niet tegen.

  Like

   1. Vroeger deed ik die wissel wel. Ondertussen past alles achter een deur, dus laat ik het allemaal hangen. Heb enkel mijn basics en mijn jassen die er niet bij passen.
    De slaapkamer gaat ondertussen eigenlijk vlot. Ik wissel nog van boeken, een aantal op zolder, een aantal in de kamer. non-fictie is zo moeilijk om knopen door te hakken. Toch weer drie boeken naar een ruilkast gebracht.

    Like

   2. Snap ‘m! Ook wel lekker dat het nu gewoon op één plek is (je kleding). En tof om te horen dat je nog steeds lekker vooruit gaat met de slaapkamer!

    Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.