Opruimen in maart: de ontspulkalender

Het begint ondertussen vaste prik te worden: sinds begin 2021 schrijf ik elke maand een blogpost met de items die menigeen in huis heeft en waar je juist in deze maand handig afstand van kunt doen – of in ieder geval kan bekijken wat er al dan niet bewaard moet worden. Dit keer ligt de focus op georganiseerde kasten – handig voor als je aan de voorjaarsschoonmaak begint.

Ik schreef het al eerder: deze maandelijkse lijstjes zijn ideaal om je “minimaliseer-knop” mee aan te zetten, om zo momentum te creëren en met relatief eenvoudige klussen elke keer uiteindelijk een groot verschil te maken. En of je nu één dag kiest om al deze punten af te handelen, elke dag 5 minuten spendeert aan één klusje of misschien maar één of twee van deze taken uit kiest om te doen: dat is uiteraard helemaal aan jou – maak het zo gek als je zelf wilt.

Ontspulkalender maart

Maart is de ideale maand om deze spullen uit te zoeken, te minimaliseren en op te ruimen:

 • Beddengoed (moltons, matrashoezen, bedbeschermers, dekbedovertrekken), dekbedden en dekens (alles wat je deze winter niet gebruikt hebt, wat stuk is, in de verkeerde maat etc)
 • De besteklade met alles wat erin ligt (alles wat je niet gebruikt hebt, haal eruit wat er niet hoort)
 • Medicijnkast (alle medicatie die over de datum is, niet gebruikt wordt, onfris is etc)
 • Paraplu’s en regenjassen
 • Mondkapjes (gooi weg / was degene die niet hygiënisch meer zijn)
 • Administratie: papieren, documenten etc voor de Belastingaangifte

Alles bij elkaar zal dit je (afhankelijk van de zooi in huis) je best wat tijd kosten. Maar als het eenmaal gedaan is… oh, ga ik dit cliché echt opschrijven… maar het is waar hè! Bedenk ook dat je dit absoluut niet in je eentje hoeft te doen. Delegeer een activiteit aan je partner, maak er samen een momentje van of vraag kids/huisgenoten om te helpen.

Verantwoord wegdoen

Wat doe je met de spullen die jij niet meer houden wilt? Wat betreft het textiel: daar is de dierenbescherming of een dierenopvang vaak blij mee (check dit handige lijstje). Heb jij twee pizzasnijders en drie soeplepels? Je kunt wat over is naar de kringloop brengen of wellicht doorgeven aan zoon/dochter, neefje/nichtje, buurjongen/meisje die binnenkort op zichzelf gaat.

Heb je medicijnen die over de datum zijn of die je niet meer gebruikt, gooi ze dan niet in de prullenbak of in het toilet. Elke apotheek heeft een speciale medicijninleverton, maar je kunt ze ook inleveren bij de milieustraat. Je kapotte paraplu kun je juist hier inleveren, zo krijgt ‘ie een tweede leven. Maar is ‘ie nog heel, breng ‘m dan naar de kringloop of weggeefwinkel. En over de administratie en papierwinkel heb ik heel recent twee blogberichten geschreven: één over opruimen en één over organiseren.

Tot zover de ontspulkalender voor maart! Voor mij zal het vooral een stukje verder aan de administratie werken zijn. Ook wil ik het beddengoed uitzoeken, want dat ligt door de verhuizing nog overal en nergens. Dat geldt overigens ook voor de paraplu’s! Waar ga jij je pijlen op richten deze maand? Heb je al klussen voor jezelf ingepland? Succes!

xAnja

Wil je weten wat er in januari en februari al besproken is, check dan:

Fotocredits: Arno Smit

Anja

9 reacties op ‘Opruimen in maart: de ontspulkalender

 1. Toevallig zijn we dit weekend bezig geweest met het uitzoeken van het beddengoed en ik heb er niet aan gedacht dat het dierenasiel blij zou zijn met onze oude dekbedden, ik ga ze straks direct mailen. En ja, die administratie moet ook echt eens worden gedaan. Zo’n klus die hier zo lang mogelijk wordt uitgesteld. Deze maand is mijn grote doel om de stapels papier nu echt helemaal eens uit te mesten. Ik kijk nu al uit naar het voldane gevoel als die klus geklaard is 🙂

  Like

 2. We renoveren de keuken en tsja wat een allergaartje aan dunne, slecht drogende, bijna versleten , kapotte thee en handoekjes en niet te vergeten vaatdoekjes. Ik ga het doneren en een kwalitatieve goede set terugkopen in een matchende kleur.Beddegoed andere keer uitsorteren.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.