Ontspullen: de opruimkalender mei

De vijfde editie van de opruim- en ontspulkalender staat in het teken van “naar buiten!”. Het is eindelijk (op een paar vreemde dagen in februari en maart na) warmer buiten en ik ben vol goede moed in de tuin aan de slag. Maar welke opruimklussen kun je het beste deze maand aanpakken in huis én tuin? Dat lees je elke maand in deze inmiddels vaste rubriek.

Deze kalender geeft antwoord op de vraag: wanneer is het nou een goed moment om de beslissing te maken of je iets houdt of niet? Wil jij je huis ook opruimen? Heb je over minimalisme en minimaliseren gelezen, maar weet je niet hoe of waar te beginnen? Dan is hier je maandelijkse reminder om er stukje bij beetje de bezem erdoor te halen. Starten met deze mini-projecten (nou oké, behalve de schuur dan), creëer je motivatie en zin om door te gaan.

Ook voor wie er zegt dat er weinig meer op te ruimen is (de diehard minimalisten) kan dit overzicht inspiratie bieden. Althans, als ik naar mezelf kijk: ik deed 80% van mijn spullen weg en moet er nog steeds “bij blijven”. Spullen lijken zich steevast “vanzelf” een weg naar ons huis te vinden…

Ontspulkalender Mei

Dus, Let’s do this! Pak deze dingen deze maand aan:

 • De schuur of berging: dit is het moment om ‘m “uit te mesten”: de grote planten kunnen weer naar buiten, net als de fietsen en de tuinmeubels.
 • Oude klusspullen: gereedschap, oude verf, alles wat je niet nodig hebt in de aankomende (klus)zomer
 • Bakspullen: bakvormen, bakhulpmiddelen, bakgerei etc
 • Alles voor voedsel bewaren (potten, bewaarblikken, vershoudbakjes): wat heeft er de winter niet overleefd? Doe een pantry / voorraadkast-check.
 • Prullenbakken en bakken voor recycling: hoeveel gebruik je er? Ben je tevreden met je recycle-systeem? Ze kunnen vast ook een goede schoonmaakbeurt gebruiken en buiten opdrogen.
 • Buitendecoratie en buitenspeelgoed: wat wordt er echt gebruikt of wat is er belangrijk?

Voor alles geldt: bekijk wat je houden wilt en wat er niet (langer) een rol vervult in je huis of omgeving. Je kunt er op verschillende manieren goed/verstandig afstand van doen: ruilen, doneren, recyclen. Check ook dit handige lijstje. En ben je benieuwd hoe ik een grote klus aanpak zoals het opruimen van de schuur of berging? Daarover vind je binnenkort een uitgebreid artikel. Niet in de minste plaats als opsteker / gedeelde smart is halve smart 😉

Wat wordt de eerste opruimklus voor jou? Wat staat er op jouw to-do lijstje?

xAnja

De eerdere ontspulkalender-blogposts vind je hier terug:

Fotocredits: Roma Kaiuk

Anja

5 reacties op ‘Ontspullen: de opruimkalender mei

 1. Ik had al eerder gehoord van de minimalists en heb toen 1 kast opgeruimd, maar ben er daarna niet meer mee verder gegaan. Nu deze week je blog ontdekt en heb weer helemaal zin gekregen om meer rust in mijn huis (en hoofd) te krijgen. Net begonnen en still going strong haha. Ik vond het altijd lastig om cadeautjes weg te doen of spullen waar ik een herinnering aan had. Nu besef ik me dat ik de intentie en de waarde van het idee belangrijker vind dan het cadeau zelf en gaat het ontspullen super goed tot nu toe. Super bedankt daarvoor! Ik ga nu weer lekker verder hahah

  Like

 2. Administratie is altijd diegene die ik uitstel brr noodzakelijk kwaad 😋
  De stal staat op de verlanglijst, maar voorlopig kruipt al mijn vrije tijd in het opkweken van plantjes en vangen van slakken 🤩

  Like

 3. Mijn voorjaar/zomer garderobecapsule hangt klaar, al mijn kleding doorgespit en weggedaan wat ik al twee jaar niet mder draag, zandbakspeelgoed naar de kringloop gebracht en nu mijn digitale foto-opslag aan het uitzoeken/opruimen. Voelt goed! Nu zo houden.

  Like

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.