Tuinplannen (of iets wat daarvoor door moet gaan)

De oplettende lezer heeft vast gemerkt dat het hier de laatste tijd meer gaat over tuinieren, planten en nou ja – de wens om op termijn te kunnen genieten van een prachtige “minimalistische” tuin. Waar het in voorgaande jaren eigenlijk alleen ging om het huis en het interieur, zal je daarom nu ook steeds vaker een tuin-update op mijn blog vinden. Met deze post als eerste stap.

Mijn wens is om een tuin te creëren die doet wat ‘ie “moet doen”: ons de ruimte geeft om van het buitenleven te genieten, maar ook een stukje grond waar plek is voor insecten, vogels en andere ‘natuurlijke gebruikers’. In mijn beleving kan het één niet zonder het ander.

Hoe het erbij staat

Vorig jaar stond ons leven volledig in het teken van de verbouwing, die nog steeds gaande is, maar in een heel ander stadium. Nu het langer licht is en de bomen weer groen worden, krijg ik ook meer oog voor de tuin. Net als het huis is de tuin een plaatje, met volgroeide struiken en een enorme kastanjeboom, maar is er de laatste 10 (?) jaar niet veel aan gedaan. Met het gevolg dat er behoorlijk wat achterstallig onderhoud is en een aantal struiken/planten te groot geworden zijn voor hun plekje.

De tuin in maart 2020.
Nadat de kastanjeboom gesnoeid was (februari 2021).

Plannen maken

Op een druilerige zondagochtend in maart besloot ik daarom heel losjes uit de pols en gebruikmakend van grote stappen (één, twee, drie… ongeveer twaalf meter!) een schets te maken met globaal de afmetingen van onze tuin. Dat is vast een gruwel voor elke tuinarchitect die dit artikel leest, maar ik vind het prima. Het is een ‘leidraad’, absoluut geen vastomlijnd plan.

We hebben niet het geld noch de zin en energie om de tuin grootscheeps aan te pakken in de komende twee, drie jaar. Dus is het idee om dit gaandeweg te doen, elk jaar een beetje. En als er dan bepaalde zaken echt moeten (denk aan: de schutting die omvalt of een boom die flink gesnoeid moet worden), dan hebben we in ieder geval dat globale plan waar we rekening mee kunnen houden.

Het idee voor de tuin is hetzelfde als voor het huis: modern-klassiek. Daar hoefde ik niet lang over na te denken; bij een klassiek huis als het onze hoort geen 100% strakke moderne tuin. Een landelijke of klassiek Engelse tuin zou best kunnen, maar is mijn stijl niet. Dus ga ik voor strakke lijnen met hier en daar een golfbeweging. In mijn Pinterest-album zie je de stijl wat beter weergegeven.

Hoewel de tuin ooit met veel zorg is aangelegd, zijn de meeste paden en terrassen nu verzakt en heeft het onkruid zich lekker laten gaan. Ook is er weinig rekening gehouden met hoogteverschillen en zijn de plekken waar de meeste zon te vinden is ingericht voor planten; dat is voor ons jammer, want daar zouden wij graag zitten op een mooie dag 😉

Concreet is het plan dus allerminst, maar de wensen zijn er wel:

 • een schaduwborder aanleggen om de bakstenen muur te ‘vergroenen’
 • een klein gazon in het midden
 • een rozenperkje met grind als zitplek voor het voorjaar
 • een “statement” pergola met een bladverliezende klimmer voor schaduw op de warmste dagen
 • een groente/fruittuintje met verhoogde bedden
 • een vlonder en een veranda

Yep ideeën genoeg! Ik ben benieuwd hoeveel er werkelijkheid gaan worden, haha.

Work in progress

Het begon al vorig jaar toen ik steeds opschreef wanneer er waar zon in de tuin te vinden was. Dat is natuurlijk een vereiste voor het maken van een plan. Aan een aantal zaken heb ik dit jaar al gewerkt: ik ruimde het terras bij de openslaande deuren van de serre op en boende het met groene zeep om de groene aanslag te verwijderen. De kastanjeboom werd vakkundig gesnoeid door professionals. De tuin, schuur en de achterpui zijn beter beveiligd.

Vorig weekend kwam de “nieuwe” tuinset via Marktplaats. Een oudje, vergrijsd en gebruikt, maar juist daarom vind ik het een plaatje: het lijkt net of het er altijd al gestaan heeft. Een echt klassiek stuk, wat prachtig staat bij de stoere bakstenen muur.

Plannen dit jaar

Mijn vader – die enorm handig is – heb ik gevraagd om een plantenbak te ontwerpen voor bij de keukendeur. We hebben daar een groot raam en ik vind de achtergevel erg ‘kaal’ in vergelijking met de rest van de tuin. Met deze grotere plantenbak hoop ik ook zo wat meer groen te kunnen toevoegen.

Daarnaast wil ik de schaduwborder afmaken en de planten die nu nog in het midden van de tuin staan, verplaatsen naar een andere plek in de tuin of doorgeven. Een aantal struiken moet flink gesnoeid worden en ik denk dat we dit jaar ook voor tenminste een deel van de tuin een nieuwe schutting zullen moeten plaatsen. Met de storm van afgelopen week bleef ‘ie maar net overeind.

De eerste aanzet tot een schaduwborder.

Budget

Een tuin aanleggen is duur. Een tuin onderhouden is duur. Een tuin is gewoon duur, haha. “Maar je krijgt er zoveel voor terug”, oh zeker, je hoort me ook echt niet klagen. Ik ben heel blij en dankbaar voor onze buitenruimte. Maar er zit snel meer geld in dan je zou willen. En dus pakken we het rustig aan, hergebruiken we materialen en planten, gaan we voor tweedehands en groeit de tuin hopelijk zo “organisch” en met zorg en aandacht. Op een natuurlijke wijze.

Misschien is dat wel de beste manier voor een tuin om te ontstaan.

Je tips en ideeën over het aanleggen en onderhouden van een tuin zijn van harte welkom bij dit “groentje” 😉

xAnja

Anja

17 reacties op ‘Tuinplannen (of iets wat daarvoor door moet gaan)

 1. Leuk tuinplannen!
  Mìjn ervaringen:
  * kijk héél goed naar je tuin, de zon en schaduwkant en de zichtlijnen bv
  * een boom(pje) is een must, zeker in de stad. Geeft vertikale zichtlijn, diepte en, zeker met onze huidige zomers, verkoeling.
  * een schaduwborder is mooi als je van vroegbloeiers en blad houdt (en geen slakken hebt…)
  * een zonneborder is mooi als je van veel bloemen en grassen houdt later in het jaar (ik…)
  * kijk goed naar de bloeitijd, mijn astilbe bloeit altijd als ik op vakantie ben….
  * een tip die ik uit een tijdschrift haalde en die hier heel goed uitpakt: de tuinset niet voor de terrasdeuren, maar elders. Meer planten vlak bij de terrasdeuren. Zo kijk je niet het hele jaar tegen je tuinset aan, maar zie je eerst planten. (als je dat mooi vindt)
  * laat je adviseren door een goede kweker, qua planten

  Succes, ben benieuwd

  Like

 2. Hier geen tuin (wel een balkonterras) mààr ik hou wel van tuinieren. Het uitzoeken van welke plant voor welke bodem/standplaats is echt een leuke bezigheid. Nu weldra de ijsheiligen voorbij zullen zijn, valt er weer nieuws te ontdekken. Rechtstreeks kopen bij een kweker kan ook al veel verschil geven in een budget.

  Like

  1. Thanks Hilde voor je tips. Een aantal planten staat hier al te shinen, nu hopen dat ze mijn verhuizing goedkeuren. Tot zover lijkt het goed te gaan. Gouden tip, die van de kweker!

   Geliked door 1 persoon

 3. Mooie tuinplannen..en een heel mooi tuinset!
  En zó blij dat je je tuin lekker met groen gaat vullen.
  Ik ben ook een ‘groentje’ en heb niet veel tips voor je maar we kregen van de hovenier de tip om stekjes/zaadjes te kopen en geduldig te zijn. Dan heb je budgetvriendelijk een prachtige tuin na een aantal jaar.

  Wij zijn bezig een soortgelijk proces als jullie. De hovenier komt onze tuin aanleggen als wij onze plannen compleet hebben.

  Wij kijken ook goed naar wat we waar willen.
  – waar wil ik mijn was hangen?
  – waar de fietsen overdag?
  – de vuilcontainers moeten handig staan maar wel uit het zicht
  – een buitendouche wordt gemonteerd (lijkt ons ideaal na bezoek aan het strand)
  – een veranda is vorig jaar gemaakt.. een énorm fijne plaats om voor de zon of regen te schuilen en lekker van de tuin te genieten.

  Veel succes toegewenst. En stapje voor stapje is een oefening voor geduld maar ook veel voldoening
  en vreugde!

  Like

  1. Dankjewel Yvonne, leuk om te lezen, en goede tips inderdaad. Hulde voor de details van jullie plan: je kijkt echt wat er nodig/handig en fijn is! Weet je al hoe je de vuilcontainer uit het zicht krijgt toevallig? Asking for a friend haha

   Like

 4. De TUIN, man man man daar kan een vermogen in. Hier bij ons klushuis was deze totaal verwilderd en overwoekerd. Wat heb ik dat onderschat. Geef het de tijd om goed na te gaan wat kan en wat je wilt. En wat een energie het kost om het dan bij te houden.Ik heb een tuinman, maar dat kan ik goed praten omdat ik vorig jaar aan beide handen ben geopereerd. Leuk om te zien welke vorderingen er al zijn bij jullie.

  Like

  1. Helemaal waar Marina! Daar ben ik me ook goed bewust van. Dat geld gaat hier voorlopig het huis nog in, dus zullen we creatief moeten zijn. Vind ik helemaal niet erg, maar het vraagt wel wat werk. Wat heerlijk, de tuinman. Kan me voorstellen dat je daarvoor hebt gekozen. Zal af en toe een tuin update-je op de blog zetten!

   Like

 5. Je tuin aanleggen is zo leuk! Maar inderdaad erg duur.

  Op marktplaats kun je regelmatig gratis of voordelige grote planten vinden.
  Let goed op welke grond en hoeveel zon de planten die je wilt hebben nodig hebben.
  En hoeveel water ze nodig hebben. Het zal steeds warmer en droger worden in de toekomst. Eventueel kun je een watergeefinstallatie aanleggen, vanaf een waterton bijvoorbeeld.

  En laat de slakken lekker met rust, ze horen erbij 🙂
  Over je moestuintje/moestuinbak kun je een net spannen tegen slakken.

  Veel plezier!

  Like

 6. Zelf heb ik een blauwe regen als bladverliezende klimmer over een pergola heen. Vanaf begin mei prachtige bloemen en daarna een mooi vol bladerdek. Niet onbelangrijk, ik vind hem gemakkelijk te onderhouden.

  Like

 7. Wij hebben in de tuin bioborders gepland. Een blijkbaar bekende tuinontwerper heeft een plattegrond voor een schaduwrijke en zonnige tuin gemaakt en je kunt de biologisch gekweekte plantjes als pakket kopen. Ideaal, want de tuin is zo het hele jaar groen en bijtjes en vlinders zijn dol op de plantjes. Daarnaast vond ik het boek een kleine eetbare tuin met vaste planten over permacultuur een enorme aanrader. Dankjewel voor de leuke blogs. Erg inspirerend om te lezen.

  Geliked door 1 persoon

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.